GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Drvoprerađivači i Hrvatske šume dogovaraju raspodjelu sirovine

Drvoprerađivači i Hrvatske šume dogovaraju raspodjelu sirovine
DRVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2017 / 14:31
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predstavnici Udruženja drvno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatskih šuma, u srijedu su izvijestili da su potpisali pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca.

Javni poziv tvrtkama za nove ugovore za 2018. biti će objavljen 2. siječnja, rečeno je na konferenciji za novinare udruženja drvoprerađivača i Hrvatskih šuma.

Direktor Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić izvijestio je da će se cijena za hrast lužnjak povisiti za 9,4 posto, hrast kitnjak 4,7 posto, bukvu i ostale tvrde lišćare 2,5 posto, dok se četinjačama cijena neće modificirati.

Dodao je da su nove cijene rezultat pregovora.

Razlozi zbog kojih se išlo na korekciju cijena, kako je pojasnio, su ti što su Hrvatske šume već sada zaposlile 550 radnika više nego u istom razdoblju lani, a planiraju zaposliti još toliko. Zapošljava se, kako je rekao, jer je outsourcing pao na niske grane, ide se na povećane investicije koje su zadnjih godina bile zapostavljene, a mora se ulagati i u preventivu.

Cijene nisu pretjerane već poticajne, ocijenio je Jakupčić te dodao kako očekuje smanjenje pritiska na hrast lužnjak čija je proizvodnja ograničena, manji izvoz dasaka i rezane građe te veću dodanu vrijednosti i finalizaciju proizvoda kao i zapošljavanje u ruralnim krajevima.

Finalisti će itekako profitirati, jer će za njih cijena biti niža za 25 posto, kazao je.

Rekao je i kako je paradoksalno što niska cijena sirovine nije potaknula razvoj i unaprijedila konkurentnost u finalnim proizvodima, nego je dobar dio drvoprerađivača izvozio poluproizvode pa čak i sirovinu.

Transparentna raspodjela

Predsjednik Udruženja Danijel Smiljanić izvijestio jek kako je riječ je o transparentnoj raspodjeli i da se točno zna koliko će svaki proizvođač dobiti.

Svatko će moći izračunati koliko je trupaca preradio i koliko može dobiti, rekao je Smiljanić.

Dodao je da će male pilane jednokratno dobiti 20 posto više količina, jer male tvrtke do 50 zaposlenih čine 96 posto domaće drvoprerađivačke industrije, te istaknuo kako će 25 posto popusta na sve vrste drva dobiti proizvođači namještaja.

U pismu razumijevanja, kako je rekao, našlo se rješenje za investiciju Projekt Vukovar prema kojemu će se drvna industrija odreći 20 tisuća prostornih metara hrasta lužnjaka uz uvjet da potencijalni investitor pokrene proizvodnju namještaja.

Član Udruženja Ivić Pašalić je rekao kako je pismo razumijevanja okvirni dokument koji je potpisan na rok od deset godina.

"To je okvirno vrijeme za konačno restrukturiranje drvne industrije. Ili će ona biti perjanica hrvatske industrije, ili će se pretvoriti samo u sirovinsku osnovu", kazao je.

Naveo je kako drvna industrija direktno zapošljava 23 tisuće radnika i čini oko 10 posto hrvatskog izvoza.

Predstavnici Udruženja su rekli da je 90 posto tvrtki u Udruženju glasalo za pismo razumijevanja.

Na konferenciji za novinare je najavljen i projekt Udruženja i Hrvatskih šuma, a riječ je o brendiranju hrasta lužnjaka.

Tagovi: drvoprerađivači, Hrvatske šume, Ivić Pašalić, Krunoslav Jakupčić, Danijel Smiljanić
PROČITAJ I OVO
VR POLE-u nagrada Stvaratelji za stoljeća
NAGRADE
VR POLE-u nagrada Stvaratelji za stoljeća
ZAGREB - Ovih dana je završena višemjesečna procedura izbora najboljih i dodjele nagrada i priznanja za doprinos razvoju poduzetništva na području srednje i jugoistočne Europe „STVARATELJI ZA STOLJEĆA“.
IKEA će do 2021. iz prodaje ukloniti alkalne baterije koje se ne mogu puniti
POTEZI
IKEA će do 2021. iz prodaje ukloniti alkalne baterije koje se ne mogu puniti
ZAGREB - Kako bi potaknula ljude na zdraviji i održiviji život kod kuće, IKEA će sve alkalne baterije koje se ne mogu puniti ukloniti iz asortimana za opremanje domova najkasnije do listopada 2021. Ovom odlukom IKEA želi nadahnuti kupce koji često koriste baterije da prijeđu na punjive, čija redovita upotreba omogućuje uštedu novca te smanjenje otpada.
Državna revizija je u Janafu posljednji put bila 2014.
REVIZIJA
Državna revizija je u Janafu posljednji put bila 2014.
ZAGREB – Glavni državni revizor Ivan Klešić izjavio je u srijedu kako je Državni ured za reviziju posljednji put bio u Janafu prije šest godina, kada je radio reviziju javne nabave i utvrdio dosta nepravilnosti.
TUI preuzima portfelj Fortenova grupe u Karisma Hotels Adriatic
DOGOVOR
TUI preuzima portfelj Fortenova grupe u Karisma Hotels Adriatic
ZAGREB - Fortenova grupa i vodeća svjetska integrirana turistička grupacija TUI, postigle su dogovor kojim TUI preuzima 33,3 posto udjela Fortenova grupe u toj holding kompaniji koja upravlja Hotelima Koločep, Hotelima Živogošće i tvrtkom Adriasense Zagreb.
Disney otpušta 28.000 radnika zbog koronamjera
REZOVI
Disney otpušta 28.000 radnika zbog koronamjera
LOS ANGELES - Američki medijski div Walt Disney najavio je da će ukinuti 28 tisuća radnih mjesta u odjelu parkova i potrošačkih proizvoda u matičnom SAD-u zbog zatvaranja i ograničenog broja posjeta kojima se nastoji suzbiti širenje koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE