GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dr Vladimir Cizelj i Vlatacom donose inovacije na polju pametnih gradova

Dr Vladimir Cizelj i Vlatacom donose inovacije na polju pametnih gradova
PAMETNI GRADOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2021 / 19:32
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Šta znamo o pametnim gradovima o kojima se godinama priča u svetu? Znamo da je ova ideja na različite načine implementirana u Amsterdamu, Njujorku, Parizu, Berlinu, Tokiju i da ona znači da se podaci iz svih javnih sistema prikupljaju jer su svi ti sistemi povezani, a podaci se dalje koriste za lakši život građana i uštedu sredstava.

Koji su sve trendovi u svetskim pametnim gradovima poslednjih nekoliko godina? Ko se bavi ovakvim tehnologijama kod nas? Hoćemo li i mi jednog dana biti građani pametnih gradova? Bavimo se ovom temom zahvaljujući inovacijama koje uvodi istraživački i razvojni institut Vlatacom koji je osnovao dr Vladimir Cizelj.

Kako to izgleda u svetu?

Rešenja na polju tehnologije pametnih gradova postaju sve bolja - uvode se digitalne platforme koje prikupljaju, sortiraju i analiziraju podatke koje su prikupile iz različitih izvora, uz pomoć pametnih tehnologija kreiraju se “žive mape” koje prate funkcionisanje i ponašanje urbane celine. Zatim, javna vozila koriste se kao tzv. digitalni habovi, dok javni prevoz i stanovnici pametnog grada, kao i njihovi automobili, dele podatke sa gradskom upravom/vladom radi efikasnijeg i štedljivijeg života grada koji je održiv i u kojem su kritične situacije svedene na minimum.

Na principu “isključivo kada za tim postoji potreba”, po oglašavanju senzora odnosi se smeće i koriste se energetski resursi. Gradske službe na taj način ne rasipaju ni novac ni gorivo, a time ni ne stvaraju zagađenje. Ulična rasveta se smanjuje ako nema prolaznika i automobila, a pojačava kada oni naiđu. Stanovnici grada ne lutaju uzaludno trošeći vreme, novac i gorivo u potrazi za parkingom već svoje parking mesto “naruče” putem pametne tehnologije. Senzori upozoravaju na kritično delovanje građana koji čine prekršaje i incidente, ali i na prirodne nepogode, zagađenje, požare, nesreće i sl. tako da se može reagovati u što kraćem roku i otkloniti negativne posledice. Na taj način i život žitelja pametnog grada postaje bezbedniji i mirniji.

Dokle se stiglo kod nas?

Institut Vlatacom na čelu sa dr Vladimirom Cizeljom je za sada ovakve projekte omogućio Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Taškentu i Luandi, a kod nas se već godinama bavi integracijom multisenzorskih rešenja, kriptografskim rešenjima, obradom pametnih signala slika i radio-talasa radi identifikacije lica i registarskih tablica putem video-nadzora, kao i zaštitom sigurnosno-kritičnih sredstava i sistema. Institut Vlatacom je profesionalni partner na polju državne bezbednosti u svim navedenim, ali i mnogim drugim oblastima.

ORAO - sistem za posmatranje i rešavanje problema

ORAO je skraćenica od Observe (posmatrati, nadgledati), Recognize (prepoznati), Analyze (analizirati), Operate (delovati) a predstavlja sistem koji inkorporira CCTV nadzor, radare, optičke sisteme i senzore koji reaguju na pokret.

Ova platforma instituta Vlatacom za koju je zaslužan dugogodišnji rad dr Vladimira Cizelja i stručnjaka koje na ovom institutu okuplja, ima sposobnost rane detekcije gde i kakav incident se desio. Sistem potom podeli informaciju sa ostalim sistemima i zbog te blagovremene uzbune brzo se radi na rešavanju problema. Svakog sledećeg puta vreme delovanja u otklanjanju incidenta će se skraćivati zahvaljujući prikupljenim podacima.

Automatsko čitanje i prepoznavanje tablica

Zahvaljujući statičnim i prenosnim uređajima (vANPR i vMANPR) koji u sebi imaju algoritam optičkog prepoznavanja karaktera niko više ne može da čini saobraćajne prekršaje a da prođe nekažnjeno. Lica koja su svojim vozilom prošla kroz crveno svetlo, voze preko ograničenja brzine, ne plaćaju redovno kazne, pa čak i lica za kojima je u toku policijska potraga ne mogu da izbegnu da budu van domašaja pravde, jer ova pametna tehnologija i danju i noću u svim vremenskim uslovima “čita” i automatski prepoznaje oznake na registarskim tablicama brže i tačnije od policijskih službenika.

Osim ovih sistema, Vlatacom nudi rešenja za upravljanje saobraćajem preko centralnog kontrolnog centra, a pomoću kojeg se upravlja semaforima, pokazivanjem najkraće rute, planiranjem parkinga i toka saobraćaja, izbegavaju se “saobraćani čepovi”, identifikuje se zagađenje, upravlja se saobraćajem u slučaju intervencija i prolaska vozila koja imaju prioritet itd.

Kako ističe dr Vladimir Cizelj, ne postoji razlog zašto ovakva platforma ne bi bila primenjiva i u Beogradu s obzirom da je to sa postojećom infrastrukturom i sve većim brojem automobila na gradskim ulicama poželjno i potpuno moguće. Pitanje je samo da li postoji volja da se pređe na pametna rešenja i da se ovakav jedan projekat poveri domaćim kompanijama i institutima.

Iako zvuči kao naučna fantastika, u pitanju je tehnologija budućnosti koja će pre ili kasnije stići i kod nas. Ostaje da se vidi da li ćemo i mi jednog dana uživati pogodnosti pametnog grada i učestvovati u njegovom životu korišćenjem pametne tehnologije, umrežavanjem i deljenjem podataka, a saobraćajne gužve, prekršaji, gubljenje vremena u koloni automobila i nebezbedne gradske ulice ostaće samo prošlost koja je daleko iza nas.

Tagovi: Vladimir Cizelj, Vlatacom, pametni gradovi
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE