GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dokapitalizirana Luka Zadar, četvorica Kineza ulaze u NO

Dokapitalizirana Luka Zadar, četvorica Kineza ulaze u NO
NOVI POČETAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2018 / 19:49
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZADAR - Tvrtka Luka Zadar oglasila je Glavnu skupštinu 30. kolovoza na kojoj će se potvrditi dokapitalizacija te tvrtke te u skladu s novom vlasničkom strukturom i sastav Nadzornog odbora u koji ulaze i četvorica Kineza.

Dokapitalizacija je provedena nakon odluke prošlogodišnje skupštine te je SKDD 10. srpnja u svom informacijskom sustavu proveo upis povećanja temeljnog kapitala. Temeljni kapital je povećan s 21.2 milijuna za 44.4 milijuna kuna, na iznos od 65 711 800 kuna. Tako je Luxury Real Estate postao vlasnikom 75,02 posto udjela u Luci Zadar. 

U novi Nadzorni odbor ulaze Kinezi i to Wai Leung Wong, Yuehua Qi, Jinagxiong Hu i Yongdong Wu.

U samom oglasu za skupštinu navedeno je kako „zbog uklanjanja bilo kakvih sumnji u vezi opstojnosti odluka s Izvanredne skupštine od prije godinu dana, na redovnoj skupštini potvrđuju odluke o dokapitalizaciji. Na najavljenoj skupštini opoziva se o odluka izbora člana i predsjednik NO Zvonimira Zlopaše. On je bio predložen na izvanrednoj skupštini kao vlasnik zagrebačke tvrtke Luxury Real Estate.

U Nadzorni odbor ulazi Mario Rendulić iz Zagreba koji postaje predsjednik NO-a na mandat od četiri godine. Rendulić je predsjednik Kinesko-jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA) i zaslužan je za prve kineske investicije u Hrvatskoj - u Krapinskim Toplicama, te sada u Zadru. 

- Svježi kapital bit će iskorišten za modernizaciju luke - kupit će se nove dizalice, viljuškari, a uslijedit će i unapređenje skladišnih prostora, izjavio je Rendulić za SEEbiz.

Nakon toga, u najskorije vrijeme, očekuje se daljnji ciklus ulaganja u kontejnerski terminal u što će se investirati više od 215 milijuna kuna, dodaje Rendulić.

Luka Zadar u 2017. godini je ostvarila dobit od 304 tisuće kuna. Ona će se zajedno sa zadržanom dobitima od prošlih godina podijeliti kao dividenda u ukupnom iznosu od 1 062 460 kuna. Dioničari će po dionici dobiti 10 kuna.

Prema tvrdnjama, ova luka u Jadranu skratila bi put za prijevoz kineske robe za osam do 10 dana, a Gaženica se nalazi na izvrsnom strateškom položaju.

Strateški, očekuje se da će se na Luku Zadar u idućim godinama prebaciti dio prometa i tereta kineskih partnerskih kompanija koji je sada u Luci Koper te bi kineska roba preko Zadra brže stizala do europskih odredišta. Kineski partneri prepoznali su Luku Zadar kao dio važnog kineskog projekta “Jedan pojas, jedan put”, pa je i ulazak kineskog kapitala u vlasničku strukturu zadarske luke itekako logičan potez.

Tagovi: Luka Zadar, Mario Rendulić, Luxury Real Estate, CSEBA, Luka Koper, kineske investicije, Wai Leung Wong, Yuehua Qi, Jinagxiong Hu, Yongdong Wu
PROČITAJ I OVO
IGH i HŽ Infrastruktura potpisali ugovor vrijedan 5,3 milijuna kuna
POSLOVI
IGH i HŽ Infrastruktura potpisali ugovor vrijedan 5,3 milijuna kuna
ZAGREB - Institut IGH i HŽ Infrastruktura potpisali su ugovor o nadzoru radova na obnovi pruge Zagreb Zapadni kolodvor - Savski Marof, vrijednosti 5,3 milijuna kuna bez PDV-a, priopćeno je u utorak iz IGH.
Tvrtka Ane Karamarko lani ostvarila 1,28 milijuna kuna dobiti
U PLUSU
Tvrtka Ane Karamarko lani ostvarila 1,28 milijuna kuna dobiti
ZAGREB - Tvrtka Drimia Ane Karamarko, supruge bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka osumnjičene zbog gospodarskih malverzacija, prošle je godine ostvarila dobit od 1,28 milijuna kuna, objavljeno je u računu dobiti i gubitka za poduzetnike predanom Fini.
Britanski konzorcij prestaje s proizvodnjom nakon isporučenih 13.000 respiratora
KRAJ
Britanski konzorcij prestaje s proizvodnjom nakon isporučenih 13.000 respiratora
LONDON - Britanski konzorcij koji je osnovala skupina zrakoplovnih, automobilskih i inženjerskih tvrtki, s ciljem proizvodnje respiratora za zdravstvenu službu zemlje, priopćio je da će završiti s proizvodnjom nakon što je isporučio više od 13 tisuća uređaja.
Lamborghinijeva super jahta od 4.000 konjskih snaga (VIDEO)
LUKSUZ
Lamborghinijeva super jahta od 4.000 konjskih snaga (VIDEO)
Lamborghinijeva super jahta od 4.000 konjskih snaga (VIDEO)
MILANO - Poznati talijanski proizvođač sportskih automobila se udružio s talijanskim proizvođačem luksuznih jahti.
EU zaoštrava ton prema SAD-u u sporu oko subvencija Boeingu i Airbusu
SUKOBI
EU zaoštrava ton prema SAD-u u sporu oko subvencija Boeingu i Airbusu
BRUXELLES - Europska unija zaprijetila je eskalacijom 15-godišnjeg spora sa SAD-om oko subvencija proizvođačima zrakoplova Boeingu i Airbusu ukoliko Washington ne pristane na dogovor, izvijestili su u ponedjeljak britanski mediji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE