GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dodikov prijatelj će kontrolirati tržište oglašavanja u BiH

Dodikov prijatelj će kontrolirati tržište oglašavanja u BiH
SUMNJIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2024 / 13:41
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Novoosnovana kompanija "SEE Media Research", ulazi na tržište mjerenja TV gledanosti u Bosni i Hercegovini, ali su njihovom dolasku prethodile promjene zakona u Institutu za mjeriteljstvo BiH, što je izazvalo sumnju u nezakonite aktivnosti i "namještanje" posla.

Kompanija SEE Media Research osnovana je u decembru 2023. godine, direktor je bivši košarkaš Marko Gujaničić i prijatelj Igora Dodika. Upravo ta povezanost direktora sa sinom predsjednika Republike Srpske izazvala je sumnju kod mnogih da su zakon i odluke u Institutu za mjeriteljstvo donošene kako bi pogodovale toj kompaniji.

"Obavještavamo vas da u skladu sa našim ugovorom o licenciranju tehnologije s našim partnerom 'SEE Media Research' d.o.o. Banja Luka, njihova je odgovornost da prođu proceduru dokazivanja usklađenosti mjernih uređaja 'Kantar Media' s regulatornim okvirom, te da pribave potrebne dozvole u skladu s propisima Instituta za mjeriteljstvo", saopćeno je iz "Kantar Media".

Inače, SEE Media Research, kao i Audience Measurment, koja je prethodnih 10 godina bila vodeća kompanija u BiH u ovom poslu, u suštini se bave mjerenjem gledanosti. Ovaj posao je osnova za tržište marketinga s obzirom na to da od gledanosti zavisi broj oglašivača i koliko će neka televizija zaraditi od marketinga. Ove kompanije u suštini upravljaju podacima gledanosti, što im omogućava i upravljanje tržištem oglašavanja u BiH.

Iz Audience Measurmenta za Klix.ba kažu da se raduju zdravoj konkurenciji, ali da to nije slučaj na ovom primjeru.

"Upoznat sam s dolaskom Kantar Media kroz licenciranje kompanije See Media Research d.o.o. Banja Luka. Konkurencija je uvijek dobro došla, ali ukoliko novi pravilnik ostane na snazi Audience Measurement niti bilo koji drugi ponuđač neće moći učestvovati na tržištu jer kriterije iz pravilnika samo ispunjavaju uređaji firme Kantar Media i to Peoplemeter: Peoplemeter 7, Internet - Peoplemeter: Focal Meter", kazao je direktor AM Damir Avdić.

Novi pravilnik o kojem Avdić govori je donijela SNSD-ova direktorica Instituta za mjeriteljstvo Milica Ristović Krstić, zbog čega je AM početkom aprila 2024. godine podnio krivičnu prijavu, a početkom juna ove godine i tužbu.

Tagovi: dodik, gujaničić, SEE Media Research, oglašavanje, igor dodik
PROČITAJ I OVO
Dobit Salzgittera pala u prvom polugodištu
PAD
Dobit Salzgittera pala u prvom polugodištu
ESSEN - Dobit prije oporezivanja smanjila se njemačkom čeličnom divu Salzgitter AG u preliminarnim rezultatima za prvu polovicu 2024., dok je u drugom tromjesečju skliznula u minus, u usporedbi s istim razdobljima prethodne godine.
Snažan rast beogradskog aerodroma u prvom polugodištu
RAST
Snažan rast beogradskog aerodroma u prvom polugodištu
BEOGRAD - Zračna luka Nikola Tesla u Beogradu u prvom je polugodištu zabilježila 39.580 letova, što je devet posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Mađarska istražuje Aldi
ISTRAGA
Mađarska istražuje Aldi
BUDIMPEŠTA - Mađarski ured za zaštitu tržišnog natjecanja (GVH) u četvrtak je najavio pokretanje istrage protiv lokalne jedinice njemačkog lanca supermarketa Aldi zbog sumnje na nepoštenu poslovnu praksu, navodi se u izvješću državnog medija MTI.
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
VLASNIŠTVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
BEOGRAD - Srbijanski biznismen Miroslav Mišković službeno će preuzeti sarajevsku tvrtku Standard nekretnine, s obzirom da je ponuda koju je poslao prihvaćena.
Otvoren stečaj nad Varteksom
STEČAJ
Otvoren stečaj nad Varteksom
VARAŽDIN - Targovački sud u Varaždinu otvorio je danas stečaj Varteksa i za stečajnog upravitelja imenovao Tomislava Đuričina, a za 8. listopada zakazao je ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika i odlučivati o daljnjem tijeku postupka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE