GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobre prognoze za avio saobraćaj u Crnoj Gori

Dobre prognoze za avio saobraćaj u Crnoj Gori
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2019 / 22:14
Autor: SEEbiz / CdM
PODGORICA - Na tržištima nekoliko zemalja bivše Jugoslavije očekuje se značajan rast broja putnika u redovnom saobraćaju ove zimske sezone. 

Na osnovu podataka analitčke kompanije Cirium (nekadašnji FlighGlobal) koja se bavi analizom trendova u oblasti vazduhoplovstva i putovanja, upoređujući zimsku sezonu 2019/20 sa prethodnom najosjetniji pomak u pogledu broja odlazećih putnika na evropskom kontinentu zabilježiće Crna Gora, objavio je portal exyuaviation.

Sa druge strane, Slovenija će usljed propasti kompanije Adria Airways, osjetiti najveći pad. U Crnoj Gori se u zimskom periodu očekuje rast od 28,1 odsto, čime će zauzeti prvo mjesto, ostavljajući za sobom tržište Albanije.

Rastu saobraćaja u Crnoj Gori doprinosi Ryanair, avio-kompanija koja u ovoj zemlji zauzima treće mjesto po broju prevezenih putnika. Ovaj nisko-tarifni prevoznik očekuje da će ove godine na linijama sa Crnom Gorom prevesti preko 175.000 putnika, što je porast u odnosu na brojku od 150.000 putnika koliko je zabilježeno u 2018. godini.

"U Makedoniji se očekuje rast od 18 odsto, što je ujedno treća po redu stopa rasta u Evropi. Za ovaj rast je najviše zaslužan Wizz Air, koji je ove ljetnje sezone otvorio nekoliko novih linija iz Skoplja i Ohrida, te bazirao svoj peti avion u makedonskoj prijestonici. Tako da će ovaj nisko-tarifni prevoznik ove zime obavljati letove na 38 avio-linija iz Skoplja sa 16 zemalja. U slučaj Bosne i Hercegovine, očekuje se rast od 16,8 odsto. Ovaj rast se pripisuje snažnijoj sezoni na aerodromu Sarajevo sa uvođenjem dodatnih letova Turkish Arilinesa, novom linijom sa Berlinom koju je ljetos uveo Eurowings, kao i novim letovima FlyBosnia na linijama sa Lonodonom i Rimom. Sa druge strane, dalji rast će pospiješiti prisustvo Ryanair u Banja Luci. Ryanair očekuje da će ove godine iz ovog grada prevesti nekih 130.000 putnika", navodi portal exyuaviation.

Na tržištu Srbije se ove zime očekuje rast od 14 odsto, kojem značajno doprinosi AirSerbia sa dodatnim novim avio-linijama iz Beograda i Niša i pojačanjem flote sa dodatnim avionom Airbus A319.

U Hrvatskoj, porast broja odlazećih putnika zadržaće se na 2,2 odsto. Na drugoj strani, uprkos brzoj reakciji raznih avio-prevoznika na propast Adria Airways u Ljubljani, očekuje se da će u Sloveniji ove zime biti zabilježen pad u redovnom saobraćaju od 38,8 odsto.

"Ukupno uzevši, izgleda da će najveći rast obim saobraćaja biti na tržištu Turske, gdje se očekuje rast u redovnom saobraćaju od preko 12 odsto, što odgovara brojci od dodatnih 5,2 miliona putnika", zaključuje portal exyuaviation.

Tagovi: avio saobraćaj u Crnoj Gori, Cirium, Air Serbia, Ryanair, : Montenegro Airlines, Adria Airways
PROČITAJ I OVO
Lada Tedeschi Fiorio ponovno najmoćnija poslovna žena u Hrvatskoj
MOĆ I BIZNIS
Lada Tedeschi Fiorio ponovno najmoćnija poslovna žena u Hrvatskoj
ZAGREB - Članica Uprave Atlantic Grupe Lada Tedeschi Fiorio drugu je godinu zaredom na Liderovoj konferenciji "Žene u biznisu" proglašena najmoćnijom poslovnom ženom u Hrvatskoj, objavio je u četvrtak poslovni tjednik Lider.
EK: Javni mediji imaju posebnu ulogu, zabrinutost zbog STA
MEDIJI
EK: Javni mediji imaju posebnu ulogu, zabrinutost zbog STA
BRUXELLES - Potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova izrazila je u četvrtak zabrinutost zbog odluke slovenske vlade o obustavi financiranja slovenske novinske agencije STA, istaknula da javni mediji imaju posebnu ulogu u EU-u te pozvala zemlje članice da ne vrše pritisak na njih.
Opća svađa u Zračnoj luci Pula
PROBLEMI
Opća svađa u Zračnoj luci Pula
PULA - Zvonimir Lokmer, predsjednik Nezavisnog sindikata Zračne luke Pula, poslao je danas dopis u kojem se obrušio na kolege iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD).
Nestašica brodskih kontejnera izbacila u prvi plan luke Koper i Trst
TERET
Nestašica brodskih kontejnera izbacila u prvi plan luke Koper i Trst
BEOGRAD - Uprkos usporenju globalnih lanaca snabdevanja i recesiji, kupci zatvoreni u svojim kućama naručivali su proizvode onlajn u rekordnim količinama. Proizvođači iz Kine morali su da proizvode prekovremeno, a neko je sve to morao da isporuči.
Vlada: Ugostitelji oslobođeni plaćanja dijela naknada
ODLUKE
Vlada: Ugostitelji oslobođeni plaćanja dijela naknada
ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku da se poduzetnici kojima je obustavljen rad temeljem odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite radi sprječavanja prijenosa bolesti covid-19 oslobađaju obveze plaćanja zakupnine i naknade za korištenje poslovnih prostora u državnom vlasništvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE