GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobre prognoze za avio saobraćaj u Crnoj Gori

Dobre prognoze za avio saobraćaj u Crnoj Gori
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2019 / 22:14
Autor: SEEbiz / CdM
PODGORICA - Na tržištima nekoliko zemalja bivše Jugoslavije očekuje se značajan rast broja putnika u redovnom saobraćaju ove zimske sezone. 

Na osnovu podataka analitčke kompanije Cirium (nekadašnji FlighGlobal) koja se bavi analizom trendova u oblasti vazduhoplovstva i putovanja, upoređujući zimsku sezonu 2019/20 sa prethodnom najosjetniji pomak u pogledu broja odlazećih putnika na evropskom kontinentu zabilježiće Crna Gora, objavio je portal exyuaviation.

Sa druge strane, Slovenija će usljed propasti kompanije Adria Airways, osjetiti najveći pad. U Crnoj Gori se u zimskom periodu očekuje rast od 28,1 odsto, čime će zauzeti prvo mjesto, ostavljajući za sobom tržište Albanije.

Rastu saobraćaja u Crnoj Gori doprinosi Ryanair, avio-kompanija koja u ovoj zemlji zauzima treće mjesto po broju prevezenih putnika. Ovaj nisko-tarifni prevoznik očekuje da će ove godine na linijama sa Crnom Gorom prevesti preko 175.000 putnika, što je porast u odnosu na brojku od 150.000 putnika koliko je zabilježeno u 2018. godini.

"U Makedoniji se očekuje rast od 18 odsto, što je ujedno treća po redu stopa rasta u Evropi. Za ovaj rast je najviše zaslužan Wizz Air, koji je ove ljetnje sezone otvorio nekoliko novih linija iz Skoplja i Ohrida, te bazirao svoj peti avion u makedonskoj prijestonici. Tako da će ovaj nisko-tarifni prevoznik ove zime obavljati letove na 38 avio-linija iz Skoplja sa 16 zemalja. U slučaj Bosne i Hercegovine, očekuje se rast od 16,8 odsto. Ovaj rast se pripisuje snažnijoj sezoni na aerodromu Sarajevo sa uvođenjem dodatnih letova Turkish Arilinesa, novom linijom sa Berlinom koju je ljetos uveo Eurowings, kao i novim letovima FlyBosnia na linijama sa Lonodonom i Rimom. Sa druge strane, dalji rast će pospiješiti prisustvo Ryanair u Banja Luci. Ryanair očekuje da će ove godine iz ovog grada prevesti nekih 130.000 putnika", navodi portal exyuaviation.

Na tržištu Srbije se ove zime očekuje rast od 14 odsto, kojem značajno doprinosi AirSerbia sa dodatnim novim avio-linijama iz Beograda i Niša i pojačanjem flote sa dodatnim avionom Airbus A319.

U Hrvatskoj, porast broja odlazećih putnika zadržaće se na 2,2 odsto. Na drugoj strani, uprkos brzoj reakciji raznih avio-prevoznika na propast Adria Airways u Ljubljani, očekuje se da će u Sloveniji ove zime biti zabilježen pad u redovnom saobraćaju od 38,8 odsto.

"Ukupno uzevši, izgleda da će najveći rast obim saobraćaja biti na tržištu Turske, gdje se očekuje rast u redovnom saobraćaju od preko 12 odsto, što odgovara brojci od dodatnih 5,2 miliona putnika", zaključuje portal exyuaviation.

Tagovi: avio saobraćaj u Crnoj Gori, Cirium, Air Serbia, Ryanair, : Montenegro Airlines, Adria Airways
PROČITAJ I OVO
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
PRVI KVARTAL
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
ZAGREB - Institut IGH u prvom je kvartalu ostavrio poslovne prihode od 50,9 milijuna kuna.
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
BRODARI
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
SPLIT - Jadroplov je u prvom kvartalu ostvario ukupni prihod u iznosu od 219.712.737 kuna, što je za 170.35.563 kuna više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Enver Moralić novi predsjednik uprave Kutjeva
PROMJENE
Enver Moralić novi predsjednik uprave Kutjeva
KUTJEVO - Kutjevo je objavilo da je predsjednik Uprave Zlatko Romić podnio ostavku iz osobnih razloga, a za novog predsjednika Uprave imenovan je Enver Moralić, dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora.
Metalac nije smanjio dividendu
DIVIDENDA
Metalac nije smanjio dividendu
GORNJI MILANOVAC - Nadzorni odbor gornjomilanovačkog Metalca (MTLC) sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 26. jun, a na dnevnom redu je usvajanje finansijskih izveštaja za 2019. godinu kao i donošenje odluke o raspodeli dobiti.
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
ŽELJEZNICA
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
PRAG - Češka prijevoznička tvrtka RegioJet planira izravno povezati glavni grad Češke, Prag, s hrvatskim lučkim gradom Rijekom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE