GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobit poduzetnika u pekarskoj industriji lani porasla 7,3%

Dobit poduzetnika u pekarskoj industriji lani porasla 7,3%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2020 / 15:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Poduzetnici u pekarskoj industriji u 2019. godini ostvarili su konsolidiranu dobit od 167,6 milijuna kuna, što je 7,3 posto više u odnosu na 2018. godinu, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina) o poslovanju poduzetnika u pekarskoj industriji.

U djelatnosti proizvodnje kruha, proizvodnje svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača, prema podacima iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja za statističke i dr. potrebe, poslovalo je 917 poduzetnika, sa 15.884 zaposlena ili 1,7 posto više zaposlenih nego u 2018. godini, navode iz Fine.

Ukupan prihod poduzetnika u djelatnost proizvodnja kruha i srodnih proizvoda ostvaren u 2019. iznosio je 4,8 milijardi kuna, što je 5,8 posto više u odnosu na 2018. godinu.

U istom razdoblju ukupnih rashodi povećani su za 5,7 posto, na 4,62 milijarde kuna.

Konsolidirana dobit je iznosila 167,6 milijuna kuna, što je 7,3 posto više u odnosu na 2018. godinu.

Podaci Fine pokazuju da je od ukupnog broja poduzetnika u pekarskoj industriji s dobitkom poslovalo njih 628 ili 68,5 posto.

Poduzetnici u pekarskoj i slastičarskoj djelatnosti lani su ostvarili izvoz vrijedan 180,2 milijuna kuna, što predstavlja povećanje od 28,4 posto u odnosu na godinu ranije, dok je vrijednost uvoza skočila za čak 154,5 posto, na 242,6 milijuna kuna.

Prosječna mjesečna obračunata neto plaća zaposlenih u pekarskoj industriji iznosila je 4.343 kune, što je za 8,1 posto više u odnosu na 2018., ali i za 25,3 posto manje od prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini RH, koja je u 2019. iznosila 5.815 kuna.

Među 917 poduzetnika u djelatnosti proizvodnje kruha; proizvodnje svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača, najveći ukupan prihod od 693,2 milijuna kuna ostvario je Mlinar, koji ima udio od 14,4 posto u ukupnim prihodima u pekarskoj industriji.

Mlinar je zapošljavao i najveći broj radnika, 1.538, kojima je obračunata prosječna mjesečna neto plaća u iznosu od 6.270 kuna.

Na drugom mjestu među top deset poduzetnika u pekarskoj industriji je Pan-Pek, koji je sa 700 zaposlenih ostvario 269,7 milijuna kuna prihoda, a na trećem mjestu su Zagrebačke pekarne Klara sa 189,5 milijuna kuna ukupnih prihoda i 602 zaposlena.

Tagovi: pekarska industra, pekare, Klara, Mlinar, Pan-pek
PROČITAJ I OVO
Švedska kompanija planira proizvoditi Modernino cjepivo u Francuskoj
CJEPIVO
Švedska kompanija planira proizvoditi Modernino cjepivo u Francuskoj
STOCKHOLM - Švedski Recipharm, najveći podizvođač farmaceutskog sektora u svijetu, objavio je u srijedu da planira proizvoditi doze Moderninog potencijalnog cjepiva protiv covida 19 u središnjoj Francuskoj.
Glas poduzetnika: Novo zatvaranje Vlada mora platiti ili idemo u prosvjede
JASNA PORUKA
Glas poduzetnika: Novo zatvaranje Vlada mora platiti ili idemo u prosvjede
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika (UGP) ističe u srijedu da država oštećenim poduzetnicima mora platiti troškove eventualnog novog zatvaranja gospodarstva i to u iznosu od 70 i 80 posto prihoda u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, te da će u protivnom pokrenuti ozbiljne prosvjede.
HUP: Zatvaranje objekata ugrožava gospodarstvo i radna mjesta
UPOZORENJE
HUP: Zatvaranje objekata ugrožava gospodarstvo i radna mjesta

ZAGREB - Zatvaranjem ugostiteljskih objekata ugrožava se opstojnost gospodarstva i radna mjesta, istaknuli su u srijedu iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) te najavili da će vladi danas poslati nove prijedloge kompenzacijskih mjera kojima bi se amortizirao dio financijske štete koja će nastati.

Rusi ne isključuju mogućnost proizvodnje cjepiva u Njemačkoj
CJEPIVO
Rusi ne isključuju mogućnost proizvodnje cjepiva u Njemačkoj

MOSKVA - Ruski fond za izravna ulaganja ne isključuje mogućnost proizvodnje cjepiva protiv covida-19 "Sputnik V" u Njemačkoj, rekao je u srijedu čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja Kirill Dmitriev u intervjuu za TV kanal Russia 24.

Poljska Selvita nova vlasnica bivšeg Plivinog istraživačkog centra
DOGOVOR
Poljska Selvita nova vlasnica bivšeg Plivinog istraživačkog centra
ZAGREB - Fidelta, kompanija izrasla iz nekadašnjeg Plivinog istraživačkog centra, koja zadnje desetljeće posluje unutar Galapagos grupe, opet mijenja vlasnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE