GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobit Grupe Zagrebački holding u prvom polugodištu 14 milijuna kuna

Dobit Grupe Zagrebački holding u prvom polugodištu 14 milijuna kuna
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2022 / 13:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Grupa Zagrebački holding u prvom je polugodištu ove godine ostvarila dobit od 14,1 milijun kuna, dok je u isto vrijeme lani bilježila gubitak od 60,1 milijun kuna, podatci su iz polugodišnjeg konsolidiranog financijskog izvješća Zagrebačkog holdinga objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

"Unatoč krizi na energetskom tržištu te poteškoćama u lancima opskrbe, kada sučelimo mjere podizanja efikasnosti pokrenute krajem prošle godine te poslovni rezultat ostvaren u prvom polugodištu ove godine, razvidno je zaustavljanje negativnog trenda u poslovanju", ističe Uprava Holdinga u komentaru izvješća.

Kako se nadalje navodi, s ukupno ostvarenih 2,47 milijardi kuna prihoda i 2,45 milijardi kuna ukupnih rashoda, Grupa je na kraju prvog polugodišta ostvarila dobit u iznosu od 14,1 milijuna kuna, dok je gubitak u istom razdoblju prošle godine iznosio je 60,1 milijun kuna.

"Gotovo sve sastavnice Grupe unaprijedile su poslovni rezultat u odnosu na prvo polugodište prošle godine, prvenstveno zbog poduzetih mjera kontrole troškova i korištenja internih resursa kojima su ostvarene uštede na troškovnoj strani, uz djelomično podizanje prihoda u određenim segmentima poslovanja", naglašava Uprava.

Po podatcima iz izvješća, Grupa Zagrebački holding je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila poslovne prihode u iznosu od 2,41 milijardu kuna, što je u odnosu na isto razdoblje lani povećanje za 450 milijuna kuna ili 23 posto "uslijed više realiziranih prihoda od prodaje i ostalih poslovnih prihoda".

Pritom se objašnjava kako je na povećanje prihoda od prodaje Grupe u iznosu od 229 milijuna kuna (14 posto) materijalno značajno utjecalo povećanje prihoda od distribucije i opskrbe plinom (za 215 milijuna kuna), upravljanje projektima i objektima (za 32 milijuna kuna), prodaje lijekova (za 31 milijun kuna), održavanja čistoće i odvoza otpada (za 14 milijuna kuna), usluga parkiranja (za 12 milijuna kuna), distribucije vode (za dva milijuna kuna) i usluga skladištenja (za milijun kuna).

Ostali poslovni prihodi Grupe u prvom su polugodištu ostvareni u iznosu od 427,7 milijuna kuna, što je u odnosu na isto razdoblje lani povećanje za 211,2 milijuna kuna, a iz Holdinga ga objašnjavaju povećanjem prihoda od ukidanja rezerviranja za štetne ugovore, rezerviranja za neiskorištene godišnje odmore i otpremnine iz programa zbrinjavanja radnika.

Najznačajniji rast prihoda ostvaren je u energetskim djelatnostima opskrbe i distribucije plina, primarno zbog porasta prodajnih cijena za kategoriju kupaca poduzetništvo, od 1. travnja ove godine i za kupce kućanstvo te u segmentima održavanja čistoće i odvoza otpada, parkiranja te izgradnje objekata javne namjene, dok su prihodi od pružanja usluga komunalnih djelatnosti održavanja i uređivanja zelenih površina te upravljanja i održavanja javnih cesta manji što je direktno povezano s poremećajem u globalnim lancima opskrbe sirovina i materijala na tržištu potrebnih za izvođenje navedenih radova", objašnjava i Uprava u komentaru izvješća.

Pritom ističu kako se "povećanje dobavnih cijena plina uzrokovano vanjskim čimbenicima (porast cijena na tržištu plina uslijed povećanja potražnje nakon oporavka od Covid krize te specijalne vojne aktivnosti u Ukrajini) odrazilo na porast materijalnih troškova i usluga koji su za 344,2 milijuna kuna ili 31,3 posto veći u odnosu na isto razdoblje lani".

S druge strane, u području upravljanja vanjskim usluga i troškovima sirovina i materijala, Grupa je ostvarila uštede u iznosu od 85 milijuna kuna.

Po podatcima iz izvješća, u prvom polugodištu su poslovni rashodi ostvareni u iznosu od 2,36 milijardi kuna, što je u usporedi s istim razdobljem lani povećanje za 374 milijuna kuna ili 19 posto.

U strukturi poslovnih rashoda, kako se objašnjava, najznačajniji porast bilježe materijalni troškovi i usluge (za 345 milijuna kuna), troškovi vrijednosnog usklađenja (za 48 milijuna kuna), troškovi rezerviranja (za milijun kuna).

Na porast materijalnih troškova i usluga utjecalo je povećanje troškova prodane robe (za 430 milijuna kuna) uslijed prodanih većih količina plina i povećanih dobavnih cijena plina, troškovi kooperanata (za 14 milijuna kuna), troškovi energije (za devet milijuna kuna).

Povećana operativna efikasnost očituje se kroz značajnije smanjenje troškova sirovina i materijala (za 44 milijuna kuna), komunalnih usluga i naknada (za 31 milijun kuna) i ostalih vanjskih usluga (za 15 milijuna kuna), navodi se u izvješću.

Ističe se i da su troškovi osoblja Grupe u prvom polugodištu ove godine iznosili 606,4 milijuna kuna i manji su za četiri milijuna kuna u odnosu na prethodno usporedno razdoblje zbog smanjenog broja radnika kroz započeti program zbrinjavanja radnika.

U izvješću se podsjeća da je u Zagrebačkom holdingu provedeno savjetovanje kolektivnog viška radnika kojim je utvrđen prestanak potrebe za radom 484 radnika, od čega dio radnika odlazi prirodnim odljevom.

"Poduzete mjere stabilizacije poslovanja i podizanja interne efikasnosti utjecale su i na profitabilnost grupe", ističe Uprava u komentaru izvješća.

Tako je operativna dobit (EBIT) ostvarena u iznosu od 53,7 milijuna kuna, dok je u prvom polugodištu lani ostvaren operativni gubitak (u iznosu od 22,3 milijuna kuna).

Dobit prije kamata, poreza, amortizacije (EBITDA) u prvom polugodištu ove godine iznosi 255 milijuna kuna, što je povećanje za 42 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a "rezultat je započetog procesa stabilizacije poslovanja i poduzetih mjera podizanja interne efikasnosti".

"Niz mjera koje je inicirala Uprava imenovana u rujnu 2021. godine kao što su: racionalizacija troškova poslovanja, optimizacija poslovnih procesa, centralizacija administrativnih funkcija, organizacijsko restrukturiranje te financijska stabilizacija i upravljanje dugom donio je zaokret u poslovanju koji je rezultirao ostvarenom dobiti i povećanjem profitabilnosti. Navedene mjere provodit će se kontinuirano i u drugoj polovici 2022. godine te u narednim razdobljima, a imaju za svrhu postaviti temelje za održiv i daljnji razvoj Grupe Zagrebački holding te pozicioniranje Grupe kao partnera kojem građani Grada Zagreba vjeruju", ističe u komentaru Uprava Zagrebačkog holdinga, trgovačkog društava u stopostotnom vlasništvu Grada Zagreba, koje osnovne djelatnosti obavlja putem 12 podružnica, a vlasnik je i pet trgovačkih društva i ustanove.

Dugoročni klupski kredit od 240 mln eura

Zagrebački holding je danas putem Burze izvijestio i da je skupština tog društva jučer donijela odluku kojom je Upravu zadužila da Gradskoj skupštini Grada Zagreba uputi zahtjev za davanje suglasnosti na dugoročno zaduživanje i refinanciranje postojećih kreditnih obveza u iznosu do 240 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti, i to kroz dugoročni klupski kredit. Riječ je o kreditu kluba banaka u kojem su Erste&Steiermarkische bank, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Nova hrvatska banka i Zagrebačka banka.

"Navedeno financijsko restrukturiranje u kombinaciji s efektima operativnog restrukturiranja predstavlja preduvjet stabilizacije poslovanja društva te čini kvalitetnu osnovu za transformaciju prema dugoročnoj održivosti poslovanja Grupe Zagrebački holding", navodi se u objavi.

Tagovi: Zagrebački holding, Erste&Steiermarkische bank, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Nova hrvatska banka, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
McKinsey na meti istrage zbog opioida
ISTRAGA
McKinsey na meti istrage zbog opioida
NEW YORK - McKinsey & Co je pod kaznenom istragom u Sjedinjenim Državama zbog navoda da je ta konzultantska tvrtka igrala ključnu ulogu u raspirivanju epidemije opioida, a savezni tužitelji upućuju na njezin rad savjetujući proizvođača OxyContina Purdue Pharma i druge proizvođače lijekova, troje ljudi upoznatih s tim pitanjem rekao je.
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE