GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobavljači: Sberbank želi preuzeti kontrolu nad Agrokorom, a nama ne daju ni lipe

Dobavljači: Sberbank želi preuzeti kontrolu nad Agrokorom, a nama ne daju ni lipe
OČAJNI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2018 / 12:30
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Do kraja izvanredne uprave u Agrokoru ostalo je nešto više od tri mjeseca, a situacija za pregovaračkim stolom nikad nije bila napetija. Nakon prve 'klauzure' u Zadru, kada su za stol sjeli dobavljači i vjerovnici Agrokora, činilo se da će nagodba biti sklopljena s lakoćom. 

Drugi sastanak u Splitu, ali i sastanci koji su jučer održani u Zagrebu, jasno ukazuju na to da se do nagodbe neće doći lako, a neizvjesno je hoće li uspjeti približiti pozicije na današnjem sastanku, piše tportal.

Vjerovnici Agrokora, domaće i stranke banke, imatelji obveznica (predvođeni famoznim fondom Knighthead), ali i ruski Sberbank imaju svoju viziju novog Agrokora, dok domaći dobavljači koncerna imaju svoje ideje, te su one u ovom trenutku nepomirljive.

'U Zadru smo imali vrlo konstruktivnu raspravu, bez obzira na posvađane interese. Sastanci su bili žustri, naporni ili teški, ali učinilo mi se da smo došli do situacije u kojoj svi pobjeđuju. Ali onda je došao sastanak u Splitu, gdje se dogodio veliki povratak Sberbanka. Tu stvari za dobavljače kreću prilično loše', prisjeća se jedan od većih dobavljača Agrokora.

Tada je, kaže naš sugovornik, došao Sergej Volk iz Sberbanka sa stavom da se dobavljačima više neće isplatiti ništa i da sve što je dogovoreno u Zadru više ne vrijedi. 'On je to napravio na krilima medija, a predstavljen je kao spasitelj Agrokora. Bilo je vrlo smiješno čitati da se vratio Sberbank. Oni su cijelo vrijeme uključeni u pregovore. Čak smo ih pitali - kad ste uopće otišli?', kaže naš izvor.

Nakon toga kreću pisane odbijenice na sve zahtjeve domaćih dobavljača. 'Jasno nam je da se svim našim željama ne može udovoljiti i pristali smo na to da ovisimo o Konzumu. Od njih smo htjeli konkretne brojeve na kojima ćemo temeljiti buduću suradnju. Željeli smo garanciju da buduće vodstvo Agrokora neće kao nekad Ivica Todorić seliti operativnu dobit iz jedne kompanije u drugu i raditi majmune od nas', žali se jedan od dobavljača Agrokora.

Dobavljači su predlagali vjerovnicima i da se Konzumu makne obveza plaćanja naknade za upravljanje Agrokoru u iznosu od 98 milijuna kuna u ovoj godini. 'Je li to realan iznos?', pita se naš sugovornik, uz opasku da su dobavljači pristali i trpjeti gubitak graničnog duga ako dođe do novih poslovnih poremećaja, ali vjerovnici nisu pristali na 'sidra', zbog čega se počelo sumnjati u njihove motive i transparentnost.

'Vrlo smo argumentirano rekli da pristajemo, a ako bude poslovnih poremećaja, da ćemo ih trpjeti i da ćemo trpjeti gubitak graničnog duga, ali vjerovnici nisu pristali na 'naša' sidra i počeli smo vjerovati da oni nisu transparentni', dodaje izvor.

Tagovi: dobavljači Agrokora, Sberbank, Agrokor
PROČITAJ I OVO
Imperial Riviera Grupa s gubitkom od 22,2 milijuna kuna
GUBITAK
Imperial Riviera Grupa s gubitkom od 22,2 milijuna kuna
RAB - Zbog negativnih utjecaja pandemije, hotelska grupacija Imperial Riviera u prvih devet mjeseci ove godine bilježila je gubitak od 22,2 milijuna kuna, nasuprot neto dobiti od gotovo 64 milijuna kuna u istom lanjskom razdoblju, pokazuje financijsko izvješće te kompanije.
Ingra: Znatno bolji rezultat nego lani
POBOLJŠANJE
Ingra: Znatno bolji rezultat nego lani
ZAGREB - Prihodi od prodaje Ingre u prvih devet mjeseci iznose 13 milijuna kuna, što je za milijun kuna manje u odnosu na prvih devet mjeseci 2019. godine.
Oštar pad neto dobiti Dukata
POTONUĆE
Oštar pad neto dobiti Dukata
ZAGREB - Dukat je u prvih devet mjeseci ostvario neto dobit od 9,1 milijun kuna, što je pad za 30,6 milijuna kuna ili 77,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje financijsko izvješće te kompanije objavljeno u petak.
Vjerovnici pristali dokapitalizirati Uljanik 1856.
ODLUKE
Vjerovnici pristali dokapitalizirati Uljanik 1856.
PULA - Jučer je održana Skupština vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju na kojoj je donesena odluka da se sva imovina neophodna za obavljanje brodograđevne djelatnosti unese u temeljni kapital nove tvrtke – Uljanik Brodogradnja 1856.
Aluminij ponovno pokrenuo proizvodnju
DOBRE VIJESTI
Aluminij ponovno pokrenuo proizvodnju
MOSTAR - Mostarski Aluminij ponovo je u pogonu nakon više od godinu dana, izvijestila je BHRT.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE