GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobavljači odbijaju potpisati nagodbu, smatraju da se pogoduje Sberbanku

Dobavljači odbijaju potpisati nagodbu, smatraju da se pogoduje Sberbanku
NAGODBA ZA AGROKOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2018 / 12:07
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Pri samom kraju dogovora oko Agrokorove nagodbe, na sastanku Vijeća vjerovnika u petak koji je trajao do 2.30 u noći, došlo je do velikog sukoba zbog kojega dobavljači, kako sada stvari stoje, neće potpisati nagodbu.

Naime, smatraju da se previše pogoduje ruskom Sberbanku, piše Jutarnji list.

Vijeće je raspravljalo o mogućnosti da se 18 posto dionica Mercatora, procijenjenih na 40 milijuna eura, u posjedu Sberbanka, prebaci na Agrokor, a da Sberbank dobije 40 milijuna eura vrijednih dionica, odnosno udjela u vlasništvu Novog Agrokora. Razmatrala se i mogućnosti da Sberbank sudjeluje u roll-up kreditu u iznosu od 80 milijuna eura novog kredita plus 80 milijuna eura refinanciranja starih potraživanja.

Još nije jasno bi li to značilo povećanje roll-up kredita s 1,06 na 1,22 milijarde eura ili će se netko odreći udjela u roll-up kreditu, iako je izglednija opcija o povećavanju iznosa kredita. Marica Vidaković, predstavnica velikih dobavljača u privremenom vijeću vjerovnika, kazala nam je da neće glasati za takvu nagodbu, te da za takvu nagodbu neće biti ni Mato Brlošić, predstavnik malih dobavljača (koji su isplaćeni) u privremenom vijeću vjerovnika.

U petak je održan i sastanak Udruge dobavljača Agrokora na kojem je, kako doznajemo, zauzet službeni stav da se neće pristati na takvo "pogodovanje" Rusima. Iz Agrokora nisu službeno htjeli komentirati te navode. Ipak, vjeruju da će nagodba biti izglasana. Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora, kazao je na financijskoj konferenciji u Opatiji, na panelu o posrnulom koncernu, da se na noćnom sastanku raspravljalo o prvoj verziji nagodbe, koja bi trebala biti objavljena idućeg tjedna.

Rekao je i da nema vremena za osnivanje stalnog vijeća vjerovnika, a nagodbu će donositi – privremeno. Sve trebaju potvrditi sud i skupština vjerovnika, a u tom su vijeću dva predstavnika dobavljača i tri predstavnika financijskih vjerovnika.

Doduše, Trgovački sud naložio je izvanrednoj upravi da umjesto Brlošića imenuje novog člana privremenog vijeća, jer su mali dobavljači već isplaćeni. Dakle, financijski vjerovnici ionako bi mogli nadglasati dobavljače, a to će pogotovo biti u mogućnosti ako u vijeću ne bude i predstavnik malih dobavljača. Ako dobavljači na koncu ipak ne pristanu na nagodbu, bit će to politički udarac za premijera Andreja Plenkovića, jer će biti politički nezgodno ako dogovor ne podrže domaći dobavljači.

No, sjetimo se da je već bilo dosta "vatre" na relaciji dobavljači – izvanredna uprava – financijski vjerovnici, pa se uvijek uspio postići dogovor. Međutim, neki dobavljači s kojima smo razgovarali smatraju kako bi taj dio nagodbe vjerovnika u kojem se "pogoduje" Sberbanku značajno pravno oslabio čitavu nagodbu i da zato ne mogu glasati za takav dogovor.

Peruško je – na pitanje novinara što misli da je bilo na sastanku Udruge dobavljača – rekao tek da pretpostavlja da ih je Vidaković izvijestila o tijeku pregovora o sadržaju prvog prijedloga nagodbe vjerovnika.

– Ne vidim razlog zbog kojega bi se produžio rok za primjenu "lex Agrokor" i nakon 10. srpnja. Pregovori idu dobro, iako će otpisi potraživanja biti veliki, mislim da će se nagodba postići – rekao je izvanredni povjerenik.

I Zoran Stanković, financijski direktor Atlantic Grupe, na panelu je istaknuo kako bi "bila velika šteta da do nagodbe ne dođe".

– Sudjelujem u izradi nagodbe vjerovnika i znam da je potrebno riješiti još niz detalja, a vremena je malo. Zahtjevno je to pripremiti i dostaviti svim vjerovnicima, raditi na nadopunama, nije da nema rizika, ali dijelim optimizam da ćemo sve uspjeti riješiti do 10. srpnja – rekao je Stanković.

Odgovarajući na pitanje voditelja, investicijskog savjetnika Andreja Grubišića, ustvrdio je da mu je "žao što se u javnosti i poslovnim krugovima malo postavlja pitanje odgovornosti članova uprave i nadzornika Agrokora za krah koncerna".

– I na svim je vjerovnicima zadatak da naprave analizu zbog čega su njihove tvrtke tako postupale u poslovanju s Agrokorom. Nadao sam se da će jedna od glavnih pouka biti da naučimo kako se ne treba upravljati kompanijom, i da transparentnost i profesionalnost u upravljanju kompanijom moraju biti na vrhunskom nivou, a nemam informaciju da je bilo tko smijenio nekog člana uprave zbog toga što je tvrtka došla u probleme zbog poslovanja s Agrokorom – rekao je Stanković.

Jednako tako je na pitanje moderatora panela odgovorio kako je Atlantic Grupa prijavila 140 milijuna kuna potraživanja na ime starog duga.

– Najveći dio starog duga je prema Konzumu, ostalo nam je još naplatiti 70 milijuna kuna. Kako je proces odmicao, kriteriji isplate postajali su jasniji, a i financijski vjerovnici postavljali su pitanje tih isplata, količine i kriterija. Kad je u pitanju granični dug, tu se treba isplatiti minimalno 47 posto graničnog duga dobavljačima, iako treba priznati da je nekima plaćeno i 100 posto graničnog duga, a zakinuti su bili vjerovnici maloprodaje. Ipak, ako se naplati još oko 70 milijuna eura graničnog duga, dobavljači će biti zadovoljni. Naravno, teško je koordinirati pet tisuća dobavljača, ne dijele svi isto mišljenje u procesu, svi žele maksimalizirati svoje interese, a Atlantic Grupa je, pokazalo se, napravila dobar potez kada nije kreditirala Agrokor, zbog čega je snosila i neke posljedice u prethodnom poslovanju s Konzumom i Agrokorom – ustvrdio je Stanković.

Tagovi: dobavljaćči Agrokora, Sberbank, Fabris Peruško, Agrokor, Atlantic Grupa, Zoran Stanković, Marica Vidaković, Matija Brlošić, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Plantaže sedam puta povećale prodaju na hrvatskom tržištu
UZLET
Plantaže sedam puta povećale prodaju na hrvatskom tržištu
PODGORICA - Plantaže od 2016. izvoze vina na tržište Hrvatske pod privatnom markom "platinum" (private label), saopšteno je Pobjedi iz kompanije Plantaže.
Mihajlović: Još nismo dodelili pomoć Air Serbiji, ali hoćemo
POMOĆ
Mihajlović: Još nismo dodelili pomoć Air Serbiji, ali hoćemo
BEOGRAD - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da još nikakva pomoć nije dodeljena Air Serbiji, ali da nema sumnje da će država pomoći.
Konzum i dalje najjači trgovac, a Schwarz grupa nastavlja rasti
TRGOVINA
Konzum i dalje najjači trgovac, a Schwarz grupa nastavlja rasti

ZAGREB - Konzum plus je i prošle godine bio najjači trgovac na malo mješovitom robom na hrvatskom tržištu, no njegov je udio blago pao zbog rasta glavnih konkurenata, dviju članica Schwarz grupe - Lidla i Kauflanda, pokazuju rezultati istraživanja tržišta distributivne trgovine na malo koje je u četvrtak objavio AZTN.

Valamar Riviera očuvala sva radna mjesta te očekuje ostvariti 30% lanjskog prihoda
OČEKIVANJA
Valamar Riviera očuvala sva radna mjesta te očekuje ostvariti 30% lanjskog prihoda
POREČ – Na Glavnoj skupštini Valamar Riviere predočeni su rezultati poslovanja 2019. godine, u kojoj je Valamar ostvario dvoznamenkasti rast prihoda na 2,22 milijarde kuna te rast operativne dobiti od 11%.
Kedzia: Studenac identificirao daljnje akvizicije
AKVIZICIJE
Kedzia: Studenac identificirao daljnje akvizicije

ZAGREB - Enterprise Investors kontinuirano promatra nove prilike za ulaganja u Jadranskoj regiji, pa tako i Hrvatskoj, dok je trgovački lanac Studenac identificirao daljnje potencijalne akvizicije, koje bi trebao realizirati do iduće godine, izjavio je u četvrtak partner u tom fondu Michal Kedzia.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE