GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobavljači Agrokora ne žele protiv Ramljaka

Dobavljači Agrokora ne žele protiv Ramljaka
NE TALASAJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2018 / 15:30
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Vodstvo Udruge dobavljača Agrokora održalo je u srijedu sastanak na kojem je odlučeno da će njezini članovi podržati dobavljače koji ulože prigovor izvanrednoj upravi Agrokora i Trgovačkom sudu na rješenje o skupinama vjerovnika za Stalno vijeće vjerovnika, neslužbeno se moglo doznati.

Dobavljači su nezadovoljni činjenicom da u okviru pet skupina vjerovnika nemaju "svoju" grupu, nego su u Grupi E koju čine i faktoring društva te državne i javne tvrtke.

Pritom neki dobavljači smatraju da postoji nekoliko problematičnih kriterija u određivanju grupa vjerovnika, kao što je, na primjer, kriterij o pet jamstava ili sudužništava koje su vjerovnici morali imati da bi ušli u pojedinu verovničku grupu.

Naime, dobavljači postavljaju pitanje odakle taj kriterij o pet jamstava i žele podrobnije očitovanje izvanredne uprave o tom pitanju, kao i očitovanje o metodi formiranja grupa Vijeća vjerovnika. Na sastanku se također raspravljalo i o cijeni usluga savjetnika u restrukturiranju nakon medijskih objava o tome da je tvrtka Texo Management (bivša kompanija Ante Ramljaka) u Agrokoru angažirana kao podizvođač savjetnika za restrukturiranje tvrtke AlixPartners uz cijenu od oko 250 tisuća kuna mjesečno.

Iako nije htio detaljnije komentirati druge teme sastanka, Marin Pucar, predsjednik Udruge dobavljača Agrokora, ipak nam je u povodu toga rekao da je "u ovome trenutku ključno zadržati fokus na postizanju uspješne provedbe procesa nagodbe, koji će donijeti stabilnost kako koncerna Agrokor tako i za nas posebno važnog maloprodajnog lanca, ali će isto tako osigurati i opstojnost svih dobavljača".

- U svim ovakvim i sličnim situacijama uobičajena je praksa angažiranja vanjskih suradnika koji imaju određena korisna iskustva i potrebna znanja, a što se tiče samih iznosa angažmana pojedinih vanjskih kuća, uzimajući u obzir informacije kojima trenutno raspolažemo, ocjenu uspješnosti i korisnosti moći ćemo donijeti nakon završetka samog procesa - ustvrdio je Pucar.

Očigledno je da dobavljači u ovom trenutku ne žele "talasati", kao i da im je prioritet "redovno" odvijanje procesa restrukturiranja, ali jasno je i da su željeli poručiti da će konačnu ocjenu rada i cijene savjetnika dati na kraju procesa. Uz to, neki od dobavljača su nam rekli da nisu imali uvid u cijenu rada pojedinačnih savjetnika, nego samo u ukupnu cijenu svih savjetnika, ovisno o tome radi li se o financijskim ili pravnim konzultantima. Iz Agrokora nam je, pak, rečeno da su dobavljači mogli zatražiti i dobiti dodatne i detaljnije podatke o troškovima savjetnika i izvanredne uprave Agrokora.

Marica Vidaković, prokuristica Kraša i predstavnica dobavljača u privremenom vijeću vjerovnika, rekla  je Jutarnjem listu da su ukupni troškovi savjetnika bili poznati te da ih je Vijeće vjerovnika prihvatilo. Dodala je da je imala mnogo bolju komunikaciju i međusobno razumijevanje s domaćim, nego stranim konzultantima.

U tom smo kontekstu neslužbeno doznali i da je na sastanku Udruge dobavljača bilo govora i o imenovanju pravnih i financijskih savjetnika, a u okviru kojeg dobavljači predlažu Željka Perića kao financijskog savjetnika i odvjetnika Željka Buterina kao pravnog savjetnika, dok financijski vjerovnici, ovaj put navodno predvođeni ruskom bankom VTB, predlažu tvrtku PJT, koja je dosad bila savjetnik Knighthead Capital Managementsa.

Predmet rasprave, kako smo doznali, nisu bili samo financijski uvjeti koje su predložili potencijalni savjetnici nego i pravni sadržaj ugovora o savjetovanju koji su predložili financijski vjerovnici. Navodno je Ante Ramljak, izvanredni povjerenik Agrokora, kao uvjet da Agrokor plaća savjetnike vjerovnicima (u okviru Vijeća vjerovnika) naveo postizanje konsenzusa o svim predloženim savjetnicima, kao i o sadržaju konzultantskog ugovora.

To znači da ne može doći do preglasavanja, nego da se mora postići zajednički stav Vijeća vjerovnika o savjetnicima koji bi vjerovnike "vodio" kroz Scile i Haribde prijedloga nagodbe vjerovnika koji je predložila izvanredna uprava Agrokora, a koji mora biti potpisan do 10. travnja ili najkasnije do 10. srpnja ove godine.

Međutim, kako smo doznali, zbog svih tih "peripetija" kod dobavljača počinje prevladavati stav da se odustane od modela da Agrokor plaća savjetnike koje izabere Vijeće vjerovnika te da svaka grupa vjerovnika izabere svoje savjetnike i da ih plaćaju vjerovnici, a ne Agrokor.

- Mislim da bi to bilo na koncu najpoštenije i najbolje rješenje i vjerujem da ćemo s tim prijedlogom ići kod izvanredne uprave i u Vijeću vjerovnika - rekao nam je jedan dobavljač.

Konačno, vodstvo Udruge dobavljača, rečeno nam je, donijelo je odluku nakon što je pravno zaokružen proces formiranja Udruge o pozivanju svih ostalih dobavljača Agrokora da joj se priključe.

Tagovi: dobavljači Agrokora, Udruga dobavljača Agrokora, Knighthead Capital, Marin Pucar, Marica Vidaković, Alix Partners
PROČITAJ I OVO
Komunikacijski laboratorij nova PR agencija za korporativne komunikacije Nestlé Adriatica u Hrvatskoj
PR
Komunikacijski laboratorij nova PR agencija za korporativne komunikacije Nestlé Adriatica u Hrvatskoj
ZAGREB – Kompanija Nestlé Adriatic sklopila je ugovor o suradnji u području odnosa s javnošću s agencijom Komunikacijski laboratorij, a koja je s početkom siječnja ove godine postala novi partner za korporativne komunikacije.
Barilla preuzima Pasta Evangelists
ŠIRENJE
Barilla preuzima Pasta Evangelists
MILANO - Talijanski proizvođač tjestenine Barilla kupio je većinski udio u britanskom Pasta Evangelistsu, najavljujući povratak na tržište svježe tjestenine i proširujući ponudu putem interneta u vrijeme pandemije koronavirusa.
Firma koja gradi Beograd na vodi ušla u Mostogradnju
PARTNERI
Firma koja gradi Beograd na vodi ušla u Mostogradnju
BEOGRAD - Firma "Milenijum tim", koja je godinama unazad dobijala niz unosnih poslova bez tendera na izgradnji gasovoda po Srbiji i koja je od početka angažovana na projektu Beograd na vodi, sklopila je ugovor o strateškom partnerstvu sa GP Mostogradnja.
Aerodrom Nikola Tesla u 2020. imao 69,1% manje putnika
OŠTAR PAD
Aerodrom Nikola Tesla u 2020. imao 69,1% manje putnika
BEOGRAD – U poslednjem kvartalu 2020. Godine Aerodrom Nikola Tesla imao je 70,3 odsto manje putnika nego godinu dana ranije, dok je tokom čitave prošle godine bilo 69,1 posto putnika manje, saopštila je danas kompanija Belgrade airport, čija je matična grupacija VINCI Airports.
Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv korone
NEW YORK - Pfizer radi na povećanju svojih proizvodnih kapaciteta i u tom razdoblju privremeno će smanjiti Europi isporuke svog cjepiva protiv covida-19, objavili su u petak ta tvrtka i norveški Institut za javno zdravlje (FHI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE