GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobavljači Agrokora inzistiraju da im se vrati dug, tražili pomoć Martine Dalić

Dobavljači Agrokora inzistiraju da im se vrati dug, tražili pomoć Martine Dalić
NAPETO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2018 / 08:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Pregovori između vjerovnika Agrokora ušli su u zadnji tjedan, a u ponedjeljak je vodstvo Udruge dobavljača održalo višesatni sastanak na kojem su raspravljali o preostalim pitanjima u okviru nagodbe vjerovnika, među ostalim i o uvjetima isplate preostalog graničnog duga.

Podsjetimo, već tri tjedna se financijski vjerovnici i dobavljači dogovaraju o modelu naplate dugova koji bi se trebao strukturirati putem takozvanog "termsheeta", koji će uključivati i tablicu s brojkama o tome koliko će koji vjerovnik naplatiti i otpisati potraživanja, a koliki će iznos potraživanja pretvoriti u vlasništvo novog Agrokora. Prije tri tjedna na sastanku Vijeća vjerovnika u Zadru postignut je načelni dogovor o tom modelu, ali potom se u igru uključila Sberbank koja se mnogo oštrije odredila prema isplati preostalog graničnog duga dobavljačima, ali i prema osiguranju položaja dobavljača u poslovanju s Konzumom u srednjoročnom periodu.

Naime, u Zadru je načelno bilo dogovoreno da se dobavljačima za stari dug za robe i usluge isplati ukupno 490 milijuna eura do 10. srpnja i još oko 80 do 90 milijuna eura u iduće četiri godine, uz garanciju prisutnosti na policama Konzuma u idućim godinama. Sberbank je već u Zadru zahtijevao da se dobavljačima više ne plati ni lipe graničnog duga, a zadnji kompromis ovog utorka je navodno došao do granice od oko dodatnih 65 milijuna eura i to pod jako strogim kriterijima koje Konzum mora zadovoljiti da bi taj dug bio isplaćen, piše Slobodna Dalmacija.

, to su sve još nepotvrđene informacije, ali nam je potvrđeno da su predstavnici dobavljača i Fabris Peruško, izvanredni upravitelj Agrokora, u utorak u poslijepodnevnim satima održali sastanak s Martinom Dalić, potpredsjednicom Vlade. Pitanje je samo tko je koga "priveo" potpredsjednici Vlade da prelomi preostale dileme – jesu li dobavljači ili je to bio Peruško. Ili je možda ministrica gospodarstva željela dobiti raport o razvoju situacije sedam dana prije 10. travnja, datuma koji je Peruško postavio kao onaj do kojeg se mora dogovoriti famozni "termsheeet". Kako doznajemo, sastanak kod ministrice "bio je pun povišenih emocija".

U toj partiji pokera svi imaju neke svoje slabije i jače karte koje izvlače, a jedna od karata u rukama dobavljača je imenovanje pravnog i financijskog tima savjetnika Vijeća vjerovnika koji bi plaćao Agrokor u iznosu od 12 do 15 milijuna eura, a na čemu inzistiraju financijski vjerovnici.

Problem se toliko zakuhao da je izvanredni povjerenik vjerovnicima rekao da će sam imenovati savjetnike ako se ne dogovore, na što su žestoko reagirali dobavljači tvrdeći kako na to nema pravo, jer se oko toga moraju dogovoriti svi vjerovnici ili u suprotnom svatko mora plaćati svog savjetnika. Dobavljači u toj priči igraju i na kartu da će im do kraja procesa, 10. srpnja, biti isplaćeno minimalno 50 posto starog i graničnog duga, možda i 60 posto, pa da im stečaj neće toliko naštetiti ako nagodba ne uspije, u odnosu na to koliko bi štete mogli imati financijski vjerovnici koji do sada nisu ništa naplatili (osim što su kreditori iz roll-upa).

Financijski vjerovnici za sada nisu "trepnuli" na neizravnu prijetnju dobavljača, a i ako se udruže Sberbank, drugi bankari i imatelji obveznica predvođeni Knighthead Capital Managementom, mogu nadglasati dobavljače i u Vijeću vjerovnika i na Skupštini vjerovnika.

U tu vruću priču na osebujan način se uključio u utorak Ivica Todorić, koji je na blogu napisao kako su garancije Leda, Jamnice i drugih tvrtki koje su u njegovo vrijeme davale za kredite Agrokoru bile nelegalne.

Tagovi: dobavljači Agrokora, Agrokor, Fabris Peruško, Martina Dalić, Udruga dobavljača Agrokora, Konzum, Sberbank
PROČITAJ I OVO
Potonuli prihodi Budvanske rivijere, plata smanjene 15%
TEŠKA GODINA
Potonuli prihodi Budvanske rivijere, plata smanjene 15%
BUDVA - Prihodi većinski državne hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera od januara do kraja septembra ove godine manji su za 17,5 miliona eura, odnosno 87 odsto, dok je broj ostvarenih noćenja za 86 odsto manji nego u istom periodu lani.
Vuković: Maraš raspoređena na poslove savjetnika
PLANTAŽE
Vuković: Maraš raspoređena na poslove savjetnika
PODGORICA - Odbor direktora je na jučerašnjoj sjednici razriješio Maraš sa funkcije izvršnog direktora Plantaža na lični zahtjev, a odlučio da na njeno mjesto bude imenovan Miroslav Vuković, dosadašnji direktor Sektora pravnih i opštih poslova.
Lidl ulazi na tržište BiH kroz dvije godine
NESLUŽBENO
Lidl ulazi na tržište BiH kroz dvije godine

SARAJEVO - Poznati njemački maloprodajni lanac "Lidl" razmatra mogućnost da narednih godina uđe na tržište BiH, navode njemačke ekonomske novine Lebensmittel zeitung.net

Plenković: Veledrogerijama uplaćeno 300 milijuna kuna
OTKRIĆA
Plenković: Veledrogerijama uplaćeno 300 milijuna kuna
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković izvijestio je u subotu da je Ministarstvo financija veledrogerijama u petak uplatilo 300 milijuna kuna te da će u ponedjeljak ujutro biti održan sastanak s predstavnicima veledrogerija.
Slovenija uvodi elektronske vinjete
VINJETE
Slovenija uvodi elektronske vinjete
LJUBLJANA - Ovoga je tjedna slovenski parlament usvojila izmjenu i dopunu Zakona o cestarini sa 74 glasa za i nijednim protiv, koji pruža pravni temelj za uvođenje elektroničkih vinjeta za osobne automobile.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE