GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DKOM poništio odluku o izboru izvođača radova dionice Lekenik-čvor Sisak

DKOM poništio odluku o izboru izvođača radova dionice Lekenik-čvor Sisak
PONIŠTENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2021 / 16:47
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) poništila je odluku o izboru zajednice ponuditelja Colas Hrvatska i Geotehnika za izgradnju dionice Lekenik-čvor Sisak, a iz Hrvatskih cesta najavljuju kako će ponovno evaluirati ponude i u roku od desetak dana razriješiti nedostatke iz nalaza DKOM-a.

Hrvatske autoceste (HAC) su početkom ožujka raspisale javno nadmetanje za dionicu Lekenik-čvor Sisak, na autocesti A11 Zagreb-Sisak, a procijenjena vrijednost tih radova je bila 300 milijuna kuna. Na to je javno nadmetanje pristiglo devet ponuda, njihova se vrijednost kretala od 281 do 365 milijuna kuna (bez PDV-a), a HAC je tri ocijenio valjanima te sredinom listopada za izvođača radova za izgradnju dionice Lekenik - čvor Sisak kao ekonomski najpovoljniju ponudu odabrao onu zajednice ponuditelja Colas Hrvatska i Geotehnika, s cijenom ponude od 281,33 milijuna kuna (sve su cijene bez PDV-a).

No, deset dana nakon odabira izvođača (23. listopada) žalbu je na izbor izjavio austrijski Strabag, koji se u zajednici s tvrtkom Strabag d.o.o. na natječaj javio s ponudom vrijednom 299,7 milijuna kuna.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) na svojim je internet stranicama s jučerašnjim nadnevkom objavila rješenje kojim je poništena odluka o odabiru te je HAC-u naloženo da u roku osam dana od objave rješenja na internet stranicama DKOM-a naknadi zajednici Strabag d.o.o. i Strabag AG troškove žalbenog postupka u iznosu od sto tisuća kuna.

HAC će ponovno evaluirati ponude

Iz HAC-a su na upit Hine odgovorili kako je rješenjem DKOM-a poništena odluka o odabiru, ne i sam natječaj te najavili kako će ponovno evaluirati ponude.

"Rješenjem Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave poništena je odluka o odabiru, međutim nije poništeno nadmetanje za navedeni predmet nabave već je predmet vraćen u postupak novog pregleda i ocjene. Slijedom navedenog, po ovom rješenju nije potrebno ići u ponovno raspisivanje natječaja za nabavu. Hrvatske autoceste ponovno će evaluirati ponude te će u roku od cca 10 dana razriješiti nedostatke navedene u nalazu Državne komisije", odgovorili su iz HAC-a.

Neki prigovori iz žalbe osnovani, neki neosnovani

Strabag je u svojoj žalbi iznio niz prigovora na odabir zajednice ponuditelja Colas Hrvatska i Geotehnika, od kojih je neke DKOM ocijenio neosnovanim ili paušalnim, dok je neke ocijenio osnovanim.

Tako se primjerice Strabag požalio što su u troškovniku odabranog ponuditelja pojedine jedinične cijene (ukupno 202 puta) upisane s više od dvije decimale odnosno s tri, čak i četiri decimale, što je DKOM ocijenio neosnovanim jer su, kako su uz ostalo obrazložili, jedinične cijene s više decimala u troškovniku bile navedene u ćeliji a ne alatnoj traci.

Strabag se žalio i na reference nekih stručnjaka iz odabrane ponude pa je tako primjerice osporavao reference stručnjaka 1 - nominirani glavni inženjer gradilišta odnosno upitno mu je bilo da je radio na tri velika projekta istovremeno, a upitali su i kako bi mogao, uz dva tekuća velika projekta u Mađarskoj, voditi još jedan veliki projekt u Hrvatskoj.

Žalbom su se osporavale i reference stručnjaka 2, kod kojega je bilo sporno jesu li se u razdoblju u kojem je bio na poziciji glavnog inženjera gradilišta izvodili radovi kojima je ugrađeno minimalno 500.000 prostornih metara nasipa.

I dok je DKOM navode kojima su se osporavale reference stručnjaka 1 uglavnom ocijenio paušalnim i zamijetio da žalitelj nije dostavio dokaze kojima bi to doveo u sumnju, za prigovor na stručnjaka 2 je obrazložio kako je žalitelj nedvojbeno doveo u sumnju utvrđenje naručitelja da je predloženi stručnjak dostavljenom referencom udovoljio zahtjevu iz (točka 4.3.2.) dokumentacije o nabavu i u dijelu koji se odnosi na zahtjev izrade minimalno 500.000 prostornih metara nasipa. Odabrana zajednica i naručitelj u žalbenom postupku nisu dostavili dokaze kojima bi osporili taj navod pa se stoga, prema ocjeni ovoga tijela, taj prigovor žalitelja ne može otkloniti, naveli su uz ostalo iz DKOM-u.

Strabag se žalio i na dio o traženoj usklađenosti OCL razine A, zamijetivši da je odabrani ponuditelj dao interni dokument Colasa Hrvatska (Izvještaj o usklađenosti proizvodnje (OCL) asfaltne baze Lepoglava), a ne potvrdu o usklađenosti proizvodnje (OCL) razine A, koju je izdala ustanova akreditirana za certifikaciju sustava kontrole tvorničke proizvodnje.

Odabrana zajednica u žalbenom je postupku dostavila izvještaje o (početnom) kontinutiranom nadzoru, ocjenjivanju i vrednovanju kontrole tvorničke proizvodnje izdane od Instituta IGH, koji bi se mogli smatrati potvrdom o usklađenosti proizvodnje (OCL) razine A, ali se DKOM nije upuštao u njihovu ocjenu jer su dostavljeni tek u žalbenom postupku odnosno nisu bili predmet pregleda i ocjene od strane naručitelja, čije postupanje DKOM kontrolira. Slijedom toga, utvrđeno je da naručitelj nije dokazao činjenice na temelju kojih je donio odluku o odabiru odnosno ponuda odabrane zajednice gospodarskih subjekata nije pregledao sukladno uvjetima i zahtjevima iz točke 4.3.3. knjige 1 te je žalbeni navod ocijenjen kao osnovan, obrazložio je uz ostalo DKOM.

Strabag je svojom žalbom uz ostalo osporavao i zakonitost postupanja naručitelja kod bodovanja odabrane ponude prema kriteriju metodologije B.3. Organizacija i metodologija rada, smatrajući da se u odabranoj ponudi nalazi više neusklađenosti, nepotpunih prikaza i različitih navođenja, kao i zaslužuje li u tom dijelu odabrana ponuda deset bodova, osporavao je zakonitost pregleda i ocjenu odabrane ponude u dijelu koji se odnosi na tehničku i stručnu sposobnost (vezano uz Geotehniku), itd.

Postupak i u fazi natječaja usporavale žalbe

Inače, Vlada je početkom veljače usvojila Zaključak o dovršetku izgradnje autoceste A11 Zagreb-Sisak, dionice Lekenik-Sisak, duljine 10,9 kilometara i podržala ubrzavanje dovršetka autoceste Zagreb-Sisak, kao prioritetnog projekta za dugoročnu revitalizaciju područja Sisačko-moslavačke županije.

HAC je početkom ožujka objavio natječaj za izbor izvođača, a sam su postupak javnog nadmetanja znatno usporile žalbe. "Uz sve napore i osigurana sredstva, postupak javnog nadmetanja značajno su usporile uložene žalbe. Do javnog otvaranja ponuda četiri puta bile su uložene žalbe na izmjene dokumentacije o nabavi, od kojih je DKOM prvu manjim dijelom prihvatio, a ostale tri odbacio. Nakon javnog otvaranja ponuda uložena je i peta žalba na postupak javnog otvaranja, koju je DKOM također odbacio", naveli su iz Hrvatskih cesta u priopćenju od 13. listopada u kojem su izvijestili i o odabiru najpovoljnije ponude.

A sa žalbama se nastavilo i nakon izbora zajednice ponuditelja Colas Hrvatska i Geotehnika pa i najnovije rješenje DKOM-a i poništenje odluke o odabiru traži da HAC razriješi nedostatke na koje upozorava i DKOM, kao i da ponovno evaluira ponude.

Po ranije objavljenim podatcima HAC-a, nakon uvođena izvođača u posao, rok za izvođenje radova na dionici Leskovac-čvor Sisak je 24 mjeseca.

Tagovi: dionica Lekenik-čvor Sisak, Hrvatske ceste, Colas Hrvatska, Strabag, Geotehnika,
PROČITAJ I OVO
Debeljak traži odgodu ročišta, ali i novu predstečajnu nagodbu
BRODOSPLIT
Debeljak traži odgodu ročišta, ali i novu predstečajnu nagodbu
SPLIT - Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak novim potezom pokušava kupiti još malo vremena kako bi spasio splitski škver.
Kina isporučila svoj prvi zrakoplov C919 kojim će konkurirati Airbusu
ISPORUKE
Kina isporučila svoj prvi zrakoplov C919 kojim će konkurirati Airbusu
PEKING - Kina je u petak objavila da je isporučila svoj novi putnički zrakoplov C919 kojim će konkurirati Airbusovu A320, a prvi put treba na komercijalnom letu poletjeti početkom 2023.
Wizz Air ukida letove između Ljubljane i Bruxellesa
POTEZI
Wizz Air ukida letove između Ljubljane i Bruxellesa
LJUBLJANA - Nakon jedanaest godina mađarski niskotarifni zračni prijevoznik Wizz Air ukida letove između Zračne luke Jožeta Pučnika Ljubljana i belgijske zračne luke Charleroi, koja se smatra polazištem za Bruxelles. Ljubljana i Belgija od sada su povezane samo preko prijevoznika Brussels Airlines, javlja Ex-Yu Aviation.
MSCI povećao Generalijevu ESG ocjenu na AAA
ESG
MSCI povećao Generalijevu ESG ocjenu na AAA
MILANO - MSCI, vodeće međunarodno društvo za ESG ocjene koje procjenjuje gotovo tri tisuće društava na globalnoj razini, povećalo je ocjenu za društvo Assicurazioni Generali s AA na AAA, što je najviša moguća ocjena.
Luka Koper s rekordnim brojem pretovarenih automobila
REKORDI
Luka Koper s rekordnim brojem pretovarenih automobila
KOPER - Broj pretovarenih automobila na auto terminalu u Luci Koper jutros je premašio 754.409. Time je premašen ukupan broj pretovarenih automobila u 2018. godini, koji se do sada smatrao rekordnim, priopćeno je iz Luke Koper.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE