GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DIV: Razlog blokade računa je novčana pomoć Brodosplitu

DIV: Razlog blokade računa je novčana pomoć Brodosplitu
POJAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2022 / 18:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Financijska pomoć DIV-a Brodosplitu zbog problema refinanciranja kredita VTB-a te potezi dobavljača nakon objave tih problema, razlozi su blokade računa DIV grupe, rekli su Hini iz DIV-a u petak, ističući da zbog sankcija uvedenih ruskim bankama nije u cijelosti povučen kredit od VTB-a, pa je DIV morao Brodosplitu pomoći vlastitim novcem.

Na upit što je razlog blokade računa DIV grupe, tko ju je zatražio i na koliki iznos te je li blokada povezana sa situacijom u Brodosplitu, iz DIV-a podsjećaju da problem refinanciranja kredita od VTB-a, banke u ruskom državnom vlasništvu, traje već dva mjeseca, o čemu je pred dva tjedna Brodosplit upoznao i širu javnost.

"Iz tog razloga zaustavljeno je financiranje dva najveća Brodosplitova projekta, stoga je DIV, kako se projekti ne bi zaustavili, financijski pomagao Brodosplitu. Kad sve zbrojimo, u ta dva projekta smo uložili, umjesto ranije planiranih 30 milijuna eura vlastitih sredstava, ukupno 60 milijuna eura, no to nas je financijski iscrpilo. Upravo taj problem nedostatka financiranja i naše objave u javnosti o problemu više sile, potaknuo je neke naše dobavljače da pošalju na naplatu sva svoja i dospjela i nedospjela potraživanja i doveo do blokade računa DIV Grupe d.o.o. i Brodosplita d.d", odgovorili su Hini iz DIV-a.

Dodali su da ukupni dug cijele grupe dobavljačima izvan grupe "iznosi oko tri tjedna njihova prometa", no kako već osam tjedana traje viša sila sankcija, pa nemaju riješeno financiranje.

"Na žalost, dogodilo se što smo nagovještavali da bi se moglo dogoditi ako se brzo ne riješi problem. DIV je velika i jaka firma s velikom dobiti i velikim kapitalom, pa se i ova viša sila koja se dogodila neće previše odraziti na naše poslovanje", kažu u metalsko-brodograđevnoj grupaciji.

Naime, Brodosplit je prije dva tjedna izvijestio da mu je trenutno blokirano 60 milijuna eura, zbog financiranja gradnje dva broda sredstvima VTB Europe, banke u ruskom vlasništvu sa sjedištem u Frankfurtu.

Upitani što se poduzima radi skidanje blokade i u kojoj su fazi razgovori s HBOR-om o dobivanju obrtnog kapitala za Brodosplit, navode da se na rješenju radi te da imaju "intenzivnu komunikaciju s HBOR-om". "U slučaju brzog i pozitivnog rješenja, Brodosplit bi završio brodove na vrijeme, vratio kredite i državno jamstvo i svi bi zaradili, te bi se održala radna mjesta u značajnoj izvoznoj grani", kažu u DIV-u.

Povučen samo do kredita VTB-a

Iz grupe su komentirali i jučerašnju opasku potpredsjednika Vlade i ministra financija Zdravka Marića prema kojoj nije jasno kako "povučeni" kredit VTB-a može imati posljedice na likvidnost Brodosplita. Marić je, naime, jučer rekao da će tražiti dodatna pojašnjenja jer mu nije u potpunosti jasno na koji način su sankcije Rusiji toliko negativno utjecale na situaciju s Brodosplitom.

"Krediti su najvećim dijelom povučeni. Dakle, odobrena su sredstva, a jedan od dva broda je čak i završen. Ne vidim kako su tu konkretno sankcije i situacija s VTB bankom utjecale na funkcioniranje Brodosplita", izjavio je Marić.

Apostrofirao je da iz splitskog škvera postoje i dodatni zahtjevi za likvidnošću i podrškom u novim poslovima, što će HBOR razmotriti. "No, treba raščlaniti tu cijelu priču", poručio je Marić, dodajući da se razgovori s Brodosplitom vode, a HBOR to uvijek čini u najboljoj vjeri i namjeri.

Izvijestio je i da HBOR izložen prema Brodosplitu u iznosu od oko 70 milijuna eura, a tu je i izdano jamstvo države za izgradnju broda od 32 milijuna eura.

U DIV-u kažu da je ministar Marić u pravu kad kaže da je jedan brod praktički gotov, a drugome još malo treba za završetak. "Točnije, za prvi treba još oko 500 tisuća eura, a za drugi oko osam milijuna eura", navode.

Kažu uz ostalo i da je Marić "djelomično u pravu" kad tvrdi da su krediti većim dijelom isplaćeni, no napominju da upravo u tome i jest ključni problem i uzrok trenutne situacije.

Naime, kako navode, vrijednost brodograđevnih ugovora za ta dva projekta je ukupno 150 milijuna eura. Brodosplit je u projektima planirao sudjelovati s 20 posto vlastitog učešća, što iznosi 30 milijuna eura i u potpunosti je u skladu sa smjernicama OECD i brodograđevnom praksom.

"Za preostali iznos od 120 milijuna eura smo dogovorili uvjete kreditiranja kod VTB-a, ali oni su isplaćeni samo do iznosa od 82 milijuna eura. Budući da je za dovršetak brodova potrebno još 8,5 milijuna eura, jasno je da vlastita sredstva uložena u projekte iznose dodatnih 29,5 milijuna eura, sveukupno 59,5 milijuna. Ograničenja nametnuta VTB-u zbog rata u Ukrajini onemogućila su isplatu preostalih 38 milijuna eura i dovela Brodosplit i DIV Grupu u poziciju da smo se, uz 30 milijuna eura našeg kapitala kojeg smo planirano uložili u ove projekte, iscrpili s dodatnih 29,5 milijujna eura do danas", kažu u DIV-u.

Činjenicu da su brodovi skoro gotovi smatraju snažnim argumentom za odobrenje kredita, jer je rizik povrata time sveden na minimum.

"Da nisu gotovi, a traži se kredit, kao što je to bio primjer u Uljaniku i 3.Maju, to bi bio problem. Brodosplit ne traži potpore, već samo komercijalni kredit kako bi mogao započeto završiti te kasnije vratiti HBOR-u s kamatama i svi zajedno na tim projektima zaraditi, a radnike i Brodosplit ponosno očuvati i brinuti o svojoj najznačajnijoj izvoznoj grani", kažu u DIV-u.

Dodaju kako je točno da je Brodosplit restrukturiran s 1,5 milijardi kuna, ali dodaju da su ta sredstva odobrili Vlada i Europska komisija za pokrivanje gubitaka napravljenih od datuma predaje DIV-ove ponude do datuma potpisivanja ugovora, te da je DIV dio tih gubitaka, oko 140 milijuna kuna, preuzeo na sebe i obvezao se pokriti ih u roku pet godina, od čega DIV direktno, dokapitalizacijom i kupnjom dionica u ukupnoj vrijednosti od 53,6 milijuna kuna.

"Do 2010. godine Brodosplit je državu koštao oko 20 milijardi kuna. S druge strane, nakon našeg preuzimanja, u posljednjih 10 godina poslovanja, Brodosplit državu nije koštao ništa, a DIV grupa zajedno sa Brodosplitom državni proračun je direktno napunila s 2,5 milijardi kuna i pola milijarde kuna za ostale državne naknade, oko 3 milijarde kuna isplaćeno je radnicima za place te oko devet milijardi kuna dobavljačima", ističu iz DIV-a.

Kada se riješi financiranje, sukladno planiranome, cijela DIV grupa se vraća u normalu kao jedan od vodećih izvoznika zaključuju u DIV-u.

Tagovi: Brodosplit, Tomislav Debeljak, Zdravko Marić, DIV grupa, VTB bank
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE