GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Direktori i članovi NO-a tvrtki u vlasništvu lokalne samouprave morat će prijaviti poslovne i obiteljske veze

Direktori i članovi NO-a tvrtki u vlasništvu lokalne samouprave morat će prijaviti poslovne i obiteljske veze
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 09:54
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Nakon što je lani donijela Antikorupcijski program za tvrtke u većinskom državnom vlasništvu, Vlada je pokrenula proceduru izrade takvog programa i za poduzeća u vlasništvu jedinica lokalne uprave i samouprave, piše u ponedjeljak Večernji list.

Riječ je, primjerice, o komunalnim tvrtkama, agencijama za razvoj, prijevozničkim poduzećima… Takvih je tvrtki, prema posljednjem dostupnom popisu, čak 753. U njima su ukupno 763 direktora i članova uprava, ali većina ih ima samo direktora, dok je članova nadzornih odbora više od 2120! Neke, doduše, uopće nemaju nadzorne odbore, ali u nekima je i više od 10 nadzornika.

Prema predloženom Antikorupcijskom programu, koji je trenutačno na javnoj raspravi, resorno Ministarstvo pravosuđa i uprave traži da tvrtke u većinskom vlasništvu županija, gradova i općina prije imenovanja članova uprava i nadzornih odbora objave životopise kandidata za te funkcije na svojim internetskim stranicama.

Budući da direktori tvrtki u vlasništvu lokalnih jedinica ne moraju popunjavati imovinsku karticu, u Programu se predlaže da kandidati za uprave tih tvrtki objave izjavu o okolnostima iz kojih može proizlaziti njihov potencijalni sukob interesa.

Tako bi, primjerice, naveli podatke o obavljanju poslova u drugim poslovnim subjektima koji se bave istim predmetom poslovanja i djelatnostima kao i trgovačko društvo u kojem se kandidiraju za člana uprave ili upravnog odbora.

Morali bi prijaviti vlasništvo u drugim tvrtkama neovisno o njihovu predmetu poslovanja, prijaviti ako su im članovi obitelji zaposlenici trgovačkog društva u kojem se kandidiraju za člana uprave ili upravnog odbora, prijaviti podatke o članstvu u udrugama koje su stjecale sredstva od tvrtke za koju se kandidiraju...

Za članove NO-a navodi se da trebaju udovoljavati odgovarajućim standardima obrazovanja i profesionalnog iskustva, imati visoke moralne standarde i moći odvojiti potrebno vrijeme za obnašanje funkcije člana NO-a, donosi Večernji list.

Tagovi: Antikorupcijski program za tvrtke u vlasništvu lokalne samouprave, Ivan Malenica, sukob interesa, Ministarstvo pravosuđa i uprave
PROČITAJ I OVO
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
POSLOVI
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
ZAGREB - Dalekovod je izvijestio kako je odabran kao izvođač radova na poslu u Norveškoj.
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
STRAŠNO
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
LONDON - Nestle, najveća svjetska tvrtka za široku potrošnju, dodaje šećer i med mlijeku i proizvodima od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama, suprotno međunarodnim smjernicama usmjerenim na prevenciju pretilosti i kroničnih bolesti, navodi se u izvješću švicarske istraživačke organizacije "Public Eye ".
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
EPILOG
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
NIKŠIĆ - Ponuda švajcarske kompanije 8B Capital za zakup nikšićke Željezare, odbijena je odlukom komisije.
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
FLOTA
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
BEOGRAD - Osmi avion Air Serbije tipa ATR 72-600, sleteo je danas na beogradski aerodrom i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Air Serbije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF.
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
PLANOVI
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
MUNCHEN - Njemačka inženjerska grupa Siemens priopćila je u srijedu da će otvoriti novi centar za istraživanje i inovacije u satelitskom kampusu Tehničkog sveučilišta u Münchenu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE