GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Podravke u dva tjedna skočile 16,9%

Dionice Podravke u dva tjedna skočile 16,9%
TRŽIŠNA REAKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2018 / 10:14
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ANALIZA - Nema nikakve sumnje da su dionice Podravke najveće dobitnice sezone objave poslovnih rezultata za prvi kvartal.

U samo dva tjedna tržišna kapitalizacija Podravke (ZSE:PODR-R-A) skočila je 16,9 posto, na 305 kuna, što je najviša zaključna razina ovih dionica u šest mjeseci. 

Zasluge za to idu povijesim rezultatima koprivničke kompanije u prvom kvartalu. Neto dobit Grupe Podravka za prvo tromjesečje ove godine iznosila je 69,8 milijuna kuna što predstavlja vrlo značajan rast u odnosu na usporedno razdoblje prošle godine kada je ostvareno 18 milijuna kuna. Rast prodaje profitabilnog asortimana uz istovremenu kontrolu operativnih troškova rezultiralo je s dvoznamenkastim rastom profitabilnosti na svim razinama poslovanja.

Prihodi od prodaje Grupe Podravka iznosili su 988,9 milijuna kuna što predstavlja rast od 75,6 milijuna kuna, odnosno 8,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Na kretanje prihoda od prodaje najvećim dijelom je utjecao rast prihoda od prodaje u segmentu Prehrane uslijed snažnijih prodajno – marketinških aktivnosti te širenja distribucije pojedinih kategorija. Fokus menadžmenta u 2018. godini je na daljnjem organskom rastu, nastavku smanjenja zaduženosti te na poboljšanju interne efikasnosti.

Još je jedan detalj zanimljiv. Dionice Podravke, naime, bilježe i najosjetnije tržišne reakcije na ostvarene poslovne rezultate, barem u posljednjih godinu dana. Valja se prisjetiti prošlogodišnjih rezultata za prvih šest mjeseci koji su razočarali analitičare i investitore. 

Cijena dionica tada je ubrzo otklizala prema dolje. Sve je koincidiralo s odlaskom Zvonimira Mršića i dolaskom Marina Pucara na čelo kompanije.
Valja naglasiti i to da je aktualna cijena dionica od 300 kuna još uvijek daleko ispod razine od 434 kune koliko su iznosile 20. veljače prošle godine. Dakle, bez obzira na recentni uzlet, dioničarima Podravke predstoji još dugi put do pravog tržišnog oporavka. 

Tagovi: Podravka, ZSE:PODR-R-A, Zvonimir Mršić, Marin Pucar
PROČITAJ I OVO
Končar održao poslovni skup u Podgorici i sastao se s crnogorskim premijerom
KONTAKTI
Končar održao poslovni skup u Podgorici i sastao se s crnogorskim premijerom
PODGORICA - S ciljem jačanja gospodarske suradnje uspješno je održan poslovni skup KONČARA kojem su prisustvovali ministrica gospodarstva Dragica Sekulić, ministar financija  Crne Gore Darko Radunović, ministar prometa i pomorstva Osman Nurković, kao i Veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Nj. E. Veselko Grubišić.
Neto dobit Kraša u 2019. potonula 68,7%
POTONUĆE
Neto dobit Kraša u 2019. potonula 68,7%
ZAGREB - Kraš grupa je u 2019. ostvarila neto dobit od 15,6 milijuna kuna, što je smanjenje za 68,7 posto u odnosu na 2018. godinu, kada je iznosila 49,7 milijuna kuna, pokazuje konsolidirano financijsko izvješće Kraša, iz kojeg napominju kako su se na ukupni rezultat odrazile povećane rezervacije.
Thyssenkrupp prodao odjel dizala za 17 milijardi eura
PRODAJA
Thyssenkrupp prodao odjel dizala za 17 milijardi eura
FRANKFURT - Njemački industrijski div Thysenkrupp objavio je da je prodao odjel za proizvodnju dizala za 17,2 milijarde eura investicijskom konzorciju koji su oformili investicijski fondovi Advent i Cinven i zaklada njemačke rudarske tvrtke RAG.
LOT dobio odobrenje za preuzimanje Condora
ZELENO SVJETLO
LOT dobio odobrenje za preuzimanje Condora

BERLIN - Njemačka antimonopolska agencija je odbrila preuzimanje njemačke aviokompanije Condor (DE/CFG) od strane poljske vazduhoplovne grupacije PLG.

ZET uvodi novu autobusnu liniju od Dubrave do Kozari Boka
LINIJE
ZET uvodi novu autobusnu liniju od Dubrave do Kozari Boka

ZAGREB - Zagrebački električni tramvaj (ZET) najavio je kako će u ponedjeljak 2. ožujka promet pustiti novu autobusnu liniju broj 235 koja će prometovati na trasi Dubrava - Trnava - Kozari Bok.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE