GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Krke i dalje atraktivne za investitore

Dionice Krke i dalje atraktivne za investitore
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2021 / 15:07
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Krka iza sebe ima rekordnu godinu i ostvarila je prodaju od 1,53 milijarde eura i neto dobit od 288,9 milijuna eura u 2020., što je 18% više nego godinu prije.

Zbog epidemiološke situacije tome su pridonijele veće marže (gotovo 33% EBITDA). Krka je također povećala isplatu dividende, što znači da dioničari ove godine očekuju pet eura po dionici.

Osim rekordnog financijskog uspjeha, zabilježila je i rekordnu proizvodnju tableta, filmom obloženih tableta i kapsula, postigavši rast od devet posto. Uložila je 76,6 milijuna eura u proizvodne i skladišne pogone u Sloveniji, Hrvatskoj, Rusiji i Kini. Krka procjenjuje da će ovogodišnja ulaganja iznositi 114 milijuna eura. Ukupna ulaganja grupe Krka u dodatne objekte te u istraživanje i razvoj u 2020. godini iznosila su gotovo 230 milijuna eura.

Krka također planira godišnje povećanje prodaje od 5% do 2024., bilo u novcu ili u količini. Važno je što je Krka nedavno dobila ekskluzivnu dozvolu za prodaju pregabalina u sedam provincija u središnjoj i istočnoj Kini. Prodaja lijeka već je započela, a prvi milijuni prihoda očekuju se već ove godine. Krka ima deset lijekova u postupku registracije za kinesko tržište.

Njezine su dionice porasle za 13 posto ove godine. Očekuje se da će dioničari primiti relativno visoku dividendu, ali i dalje su dionice Krke najjeftinije u usporedbi s usporedivom skupinom tvrtki u industriji - u smislu EV / EBITDA i P / E -, pa su tako imali u grupi u posljednjem tromjesečju jednu od najvećih operativnih marži. Krka još uvijek gotovo da nije zadužena, a na računu ima i više od 300 milijuna eura, pišu analitičari ljubljanske Ilirike.

Uz trenutnu snažnu monetarnu ekspanziju u svijetu i nultim kamatama, možemo nagađati da će dionice tvrtke poput Krke na kraju biti još zanimljivije i za domaće i za strane ulagače.

Tagovi: Krka, Jože Colarič, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
SDH predlaže veću dividendu Telekoma Slovenije
DIVIDENDA
SDH predlaže veću dividendu Telekoma Slovenije
LJUBLJANA - Slovenski državni holding (SDH) predlaže isplatu nešto veće dividende skupštini Telekoma Slovenije koja će se sastati u petak.
Jadrolinija obogatila flotu još jednim brodom
FLOTA
Jadrolinija obogatila flotu još jednim brodom
RIJEKA - U Jadrolinijinu flotu uključen je trajekt Tkon, koji će tijekom sezone preuzeti održavanje linije Biograd - Tkon, a s tim brodom najveći domaći putnički brodar u floti sada ima 55 brodova, priopćeno je u četvrtak iz Jadrolinije.
Konstantinos Nempis na čelu HT-a još jedan mandat
MANDAT
Konstantinos Nempis na čelu HT-a još jedan mandat
ZAGREB - Nadzorni odbor Hrvatskog Telekoma (HT) u četvrtak je imenovao Konstantinosa Nempisa predsjednikom Uprave i glavnim direktorom HT-a na novo mandatno razdoblje od tri godine, s početkom od 1. travnja 2022., objavio je HT putem Zagrebačke burze.
Atlantic Grupa odobrila jednu od najizdašnijih dividendi u svojoj povijesti
DIVIDENDA
Atlantic Grupa odobrila jednu od najizdašnijih dividendi u svojoj povijesti
ZAGREB - Atlantic je održao glavnu skuipštinu na kojoj su dioničari odobrili isplatu dividende od 40 kuna po dionici.
Planet of plants prva je hrvatska plant based linija proizvoda; rezultat suradnje Zvijezde i PIK Vrbovca
SURADNJA
Planet of plants prva je hrvatska plant based linija proizvoda; rezultat suradnje Zvijezde i PIK Vrbovca
ZAGREB - Planet of plants prva je hrvatska plant based linija proizvoda koja se odsad može pronaći na policama trgovina. Riječ je o inovativnoj liniji proizvoda koji su 100 % biljnog podrijetla, a zajednički su ih razvili i proizveli Zvijezda i PIK Vrbovec.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE