GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Jadrana u samo dva mjeseca gotovo utrostručile vrijednost

Dionice Jadrana u samo dva mjeseca gotovo utrostručile vrijednost
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2018 / 10:15
Autor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
ANALIZA - Tražimo li najvećeg burzovnog dobitnika drugog dijela godine odgovor je sasvim jasan.

Riječ je o crikveničkom Jadranu koji je od početka rujna do danas gotovo utrostručio tržišnu kapitalizaciju. Još početkom rujna cijena je bila na razini manjoj od pet kuna da bi jučerašnjim uzletom stigla do 14 kuna, gotovo trostruko više.

Poklopilo se to s ulaskom dionica Jadrana u sastav CROBEX-a što se dogodilo 21. rujna. Naravno, možda i presudan razlog ovakvom uzletu leži u činjenici što je nekadašnji gubitaš u proljeće ove godine dobio nove vlasnike, mirovinske fondove.

Mirovinski fondovi PBZ CO i Erste preuzeli su i službeno potkraj svibnja 70,74 posto udjela u crikveničkom Jadranu. Naknadno su udjel povećali na 80,82%. Planovi poslovanja u predstojećem razdoblju uključuju financiranje unaprjeđenja standarda smještaja u cilju osiguranja kvalitete kroz prenamjenu, obnovu, rekonstrukciju, dogradnju postojećih kapaciteta te sveobuhvatne infrastrukturne zahvate kao i jačanje kompetencija zaposlenika i upravljačkog kapaciteta na svim razinama managementa društva. Ukupna planirana ulaganja u Jadran d.d., Crikvenica za realizaciju spomenutih planova iznosit će najmanje 450 milijuna kuna, što dodatno potvrđuje odlučnost investitora za unaprjeđenje turističke ponude na crikveničkoj rivijeri kao poželjnoj hrvatskoj turističkoj destinaciji.

Nedavno je objavljeno i kako će temeljni kapital Jadrana biti povećan za 200 milijuna kuna, na ukupno 482,5 milijuna kuna, a to će se povećanje provesti izdavanjem 11.594.240 novih dionica. Povećanje temeljnog kapitala Jadrana bilo je predviđeno i privatizacijskim procesom te crikveničke hotelske kuće.

Nije nevažno ni to što je Jadran jedini odaslao ponudu za preuzimanje Cluba Adriatic. Jadran je ponudio cijenu od 50,5 milijuna kuna, što je dva milijuna kuna više od tražene početne cijene. Kompleks je nekad bio vojno odmaralište, a danas iziskuje ogromna ulaganja.

– Iskoristili smo priliku koja nam se činila zaista povoljna. Naime, ovo neće opteretiti naš investicijski ciklus jer je riječ o samoodrživom projektu jer kompleks ima kamp koji radi i koji otvara put daljnjim investicijama. Smatram da smo napravili veliki iskorak za Jadran jer se širimo u novu destinaciju, rekao je Goran Fabris, predsjednik Uprave Jadrana.

Hotelsko poduzeće Jadran d.d., Crikvenica osnovano početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, ima više od 1.700 smještajnih jedinica u Crikvenici, Dramlju i Selcu ukupnog potencijala za gotovo 5000 gostiju, a sastoji se od hotela Esplanade, Katarina, Omorika, Kaštel, International, Zagreb, hotela i paviljona Slaven, hotela i paviljona Ad Turres, turističkog naselja Kačjak, kampa Selce i kampirališta Kačjak.

Tagovi: Jadran Crikvenica, ZSE:JDRN-R-A, Goran Fabris, hrvatski turizam, PBZ Croatia osiguranje, Erste Plavi
PROČITAJ I OVO
Rio Tinto: 2,4 milijarde dolara za realizaciju projekta Jadar
PROJEKTI
Rio Tinto: 2,4 milijarde dolara za realizaciju projekta Jadar
BEOGRAD - Kompanija Rio Tinto danas je saopštila da je opredelila 2,4 milijarde američkih dolara za izgradnju rudnika i postrojenja za preradu litijum-borata za projekat Jadar u Loznici, jedan od najvećih greenfield projekata litijuma na svetu.
Skupština Mercatora odlučila o pokriću gubitka i potvrdila rad Uprave i Nadzornog odbora
ODLUKE
Skupština Mercatora odlučila o pokriću gubitka i potvrdila rad Uprave i Nadzornog odbora
LJUBLJANA - Na 28. redovnoj skupštini dioničari Mercatora d.d., upoznali su se sa izvještajem o poslovanju kompanije u 2020. godini, potvrdili rad Uprave i Nadzornog odbora te usvojili izmjene i dopune Statuta i odluke o pokrivanju neto gubitka i pojednostavljenom smanjenju osnovnog kapitala.
Snažan oporavak LVMH-a u prvoj polovini godine
SKOK PRIHODA
Snažan oporavak LVMH-a u prvoj polovini godine
PARIZ - Francuski proizvođač luksuznih roba LVMH u utorak je izvijestio kako je u prvoj polovini godine ostvario 28,7 milijardi eura prihoda, što je porast od 56 posto u odnosu na isto razdoblje lani kada su u tijeku bila zatvaranja zbog suzbijanja pandemije koronavirusa.
Slovenski Dars prodao znatno manje vinjeta nego 2019.
VINJETE
Slovenski Dars prodao znatno manje vinjeta nego 2019.
LJUBLJANA - Do kraja lipnja slovenski Dars je s 2021. prodao ukupno 2.622.601 vinjeta, što je pet posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Odlični rezultati Ericsson Nikole Tesle u prvih šest mjeseci
SJAJNE BROJKE
Odlični rezultati Ericsson Nikole Tesle u prvih šest mjeseci
ZAGREB - U prvih šest mjeseci 2021. godine svi ključni pokazatelji poslovanja Ericsson Nikola Tesla Grupe bilježe rast i pokazuju nastavak izvanrednih poslovnih rezultata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE