GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Daimlera tonu nakon novih informacija o upotrebi uređaja za lažiranje ispušnih plinova

Dionice Daimlera tonu nakon novih informacija o upotrebi uređaja za lažiranje ispušnih plinova
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2018 / 13:03
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Dionice Daimlera pale su u ponedjeljak nakon vijesti da je do milijun automobila te njemačke kompanije imalo ugrađeno uređaje za lažno prikazivanje emisije štetnih plinova, a uoči sastanka izvršnog direktora Dietera Zetschea s njemačkim ministrom prometa.

Njemački tjednik Bild am Sonntag objavio je u ponedjeljak da je do milijun automobila sadržavalo softver za manipulaciju testovima ispušnih plinova u vozilima na dizelski pogon.

Proizvođači automobila koriste softver za upravljanje filtriranjem ispušnih plinova te učinkovitosti motora. Uređaj se može klasificirati kao nezakonit ako su sustavi filtriranja ispušnih sustava deaktivirani prerano ili bez dobrog razloga.

Prijepodne, dionicama Daimlera trgovalo se po 1,76 posto nižoj cijeni, odnosno po 61,19 eura.
Njemački ministar prometa Andreas Scheuer prozvao je Zetschea nakon što je federalni regulator za promet motornim vozilima KBA otkrio “nedopustive uređaje” u Mercedes-Benzovim motorima, iako je Daimler osporavao da su nezakoniti.

Daimler je odbio komentirati brojku od milijun vozila, no poručio je da u potpunosti i transparentno surađuju s KBA-om i njemačkim ministarstvom prometa.

Afera s lažiranjem emisija štetnih plinova nadvila se nad njemačkom automobilskom industrijom u rujnu 2015. godine, kada je Volkswagen (VW) priznao uporabu softvera koji može prepoznati kada je dizelski automobil podvrgnut ispitivanju te privremeno smanjiti štetne emisije, a kako bi udovoljio zahtjevima američkih regulatora.

Afera “Dieselgate” je stajala VW, u vidu novčanih kazni i drugih troškova, oko 30 milijardi dolara.

Tagovi: Daimler, lažiranje ispušnih plinova, Dieselgate, Volkswagen
PROČITAJ I OVO
Dioničari Cinkarne traže veću dividendu
DIVIDENDA
Dioničari Cinkarne traže veću dividendu
CELJE - Udruženje malih dioničara Slovenije (MDS) poslalo je protuprijedlog u vezi s raspodjelom dobiti.
United Group: U Sloveniji nije moguće provesti neovisni natječaj
LJUTNJA
United Group: U Sloveniji nije moguće provesti neovisni natječaj
LJUBLJANA - United Group opisala je obustavu prodaje TS Media, za koju su se natjecali, kao lošu vijest za sve strane ulagače i još goru za Sloveniju. Naša je ponuda bila vrlo dobra i očito je da u Sloveniji nije moguće provesti neovisan i pošten natječaj, rekla je izvršna direktorica grupe Victoriya Boklag.
Nestlé predstavio planove za održivo poslovanje u Hrvatskoj
ODRŽIVOST
Nestlé predstavio planove za održivo poslovanje u Hrvatskoj
ZAGREB - Danas je održano virtualno druženje s novinarima „Nestlé - održivost na djelu!“, na kojem su predstavljene novosti i aktivnosti koje najveća prehrambena kompanija na svijetu poduzima kako bi doprinijela ostvarenju ciljeva strategije održivog razvoja do 2030. na lokalnoj razini.
Vesić: Beograđani će odlučivati o tome kako će izgledati metro
METRO
Vesić: Beograđani će odlučivati o tome kako će izgledati metro

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će Beogradjani glasanjem odlučiti kako će da izgleda metro, čiji je početak izgradnje planiran na novembar.

Đurokoviću novi mandat na mjestu direktora Hrvatskih voda
MANDAT
Đurokoviću novi mandat na mjestu direktora Hrvatskih voda
ZAGREB - Vlada je na zatvorenome dijelu sjednice usmeno izviještena o stanju iskorištenosti sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova, prihvatila pregled zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima RH preuzima pravnu stečevinu EU za 2021. te donijela više kadrovskih odluka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE