GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Caterpillara obaraju rekorde, evo zašto ih analitičari preferiraju

Dionice Caterpillara obaraju rekorde, evo zašto ih analitičari preferiraju
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2023 / 09:24
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Dionice Caterpillara Inc. ojačale su u petak do četvrtog uzastopnog rekordnog zatvaranja, nakon što je analitičar BofA Securitiesa Michael Feniger postao optimističan zbog uvjerenja da će proizvođač građevinske i rudarske opreme prebroditi recesiju 2023. bolje nego što bi mnogi očekivali.

Feniger je podigao ocjenu na kupnju s neutralne. Povećao je svoju ciljnu cijenu dionice Caterpillara za 36%, na 295 USD s 217 USD, pri čemu novi cilj podrazumijeva rast od 14,1% u odnosu na zatvaranje u petak.

Nova ciljana cijena je najviša među 27 analitičara koje je anketirao FactSet, što Fenigera čini novim glavnim bikom za Caterpillar na Wall Streetu, piše MarketWatch.

"Prema našem mišljenju, ulagači će vjerojatno pozitivno iznenađeni gledati na CAT-ov EPS [zaradu po dionici] u 2023. godini - godini recesije", napisao je Feniger u bilješci klijentima.

Dionice su u petak porasle 1,3% na 258,46 dolara, zabilježivši četvrti rekord zaredom na zatvaranju, a peti u šest sesija. Dobio je 7,9% ove godine nakon rasta od 15,9% prošle godine, dok je Dow Jones Industrial Average DJIA, +0,33% pao 8,8% u 2022.

Unatoč povećanoj neizvjesnosti oko gospodarskih izgleda, Feniger vjeruje da će Caterpillarova prognoza za četvrti kvartal, čiji rezultati trebaju biti objavljeni krajem siječnja, i prvi kvartal biti "prilično stabilna".

To je zato što vjeruje da su rezultati tvrtke u trećem tromjesečju označili "točku preokreta", u kojoj je najveći porast cijene u desetljeću više nego nadoknadio troškove proizvodnje. Rastuće cijene i umjereni troškovi mogu pomoći da Caterpillar prevlada mnogo toga.

"U vrijeme povećane makro neizvjesnosti i očekivanja ulagača o nestabilnoj sezoni zarada, ne vidimo rizik od značajnog pogoršanja zarade za CAT u sljedećih 3-6 mjeseci", napisao je Feniger. "CAT-ov veliki zaostatak, sezonalnost i rastuća cijena u odnosu na trošak će vjerojatno pomoći u neutraliziranju suprotnih vjetrova."

I dok će zarada vjerojatno biti oštećena kako se bude razvijala recesija, BofA Securities očekuje da će ta recesija biti treća najplića u modernom dobu. Stoga će dno Caterpillarove zarade ove godine vjerojatno biti "znatno više" od onoga što se trenutno očekuje.

A kada oporavak započne, u sljedećih šest do devet mjeseci, on vjeruje da bi Caterpillar trebao zabilježiti snažan rast zarade, s obzirom na smanjenu potražnju za naftom, plinom i bakrom, pomak prema teškoj gradnji i infrastrukturi te budući da su klijenti tvrtke u svojim najzdraviji financijski položaj u godinama.

"Prema našem mišljenju, višegodišnji izgledi za rast CAT-ove zarade prilično su povoljni nakon što se ekonomski vjetrovi povuku", napisao je Feniger.

Tagovi: Caterpillar, Bank of America, Michael Feniger
PROČITAJ I OVO
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE