GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dioničarima Triglava 2,5 eura dividende

Dioničarima Triglava 2,5 eura dividende
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2023 / 12:18
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Dioničari Zavarovalnice Triglav podijelit će 56,8 milijuna eura bilančne dobiti, što po dionici iznosi 2,5 eura bruto. Dividenda će biti isplaćena 21. lipnja. Dobra polovica prošlogodišnje neto dobiti, koja je iznosila 110,5 milijuna eura, tako će biti raspoređena za dividendu.

Nakon ostavki Branka Bračeka i Petra Kavčiča, dioničari su na prijedlog nadzornog odbora u nadzorni odbor na pune četiri godine izabrali Tima Umbergera i Monicu Cramer Manhem. Tim Umberger nedavno je bio zaposlen u fond menadžeru East Capitalu. Prije toga bio je analitičar u KD Groupu. Umberger je već član nadzornog odbora Gorenjske banke.

Monica Cramer Manhem je Šveđanka. Prije odlaska u mirovinu ove godine bila je generalna direktorica društava za osiguranje Sirius International i Sirius point, koja su dio međunarodne osiguravateljske grupe Sirius group sa sjedištem na Bermudama. Iz prezentacije je vidljivo da je Manhemova i nakon umirovljenja i dalje zaposlena u osiguravajućem društvu.

Kao ni u drugim tvrtkama s velikim vlasničkim udjelom države, dioničari nisu dali suglasnost na politiku nagrađivanja organa upravljanja. Prema osiguravajućem društvu, politika naknada je u skladu sa slovenskim zakonodavstvom, ali odstupa od preporuka upravitelja državne imovine SSH.

Tijekom predstavljanja rezultata predsjednik uprave najveće slovenske osiguravajuće kuće Andrej Slapar osvrnuo se i na planirano ukidanje dopunskog zdravstvenog osiguranja i privremeno ograničenje cijene osiguranja. Slapar je ponovio da će zamrzavanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja u ovoj godini smanjiti planiranu dobit osiguravajućeg društva za 25 do 40 posto, ako zamrzavanje ostane do kraja godine. Zavarovalnica Triglav ove je godine planirala dobit prije oporezivanja od 95 do 110 milijuna eura.
U trenutnoj situaciji, osiguravajuće društvo podržava hitan otkazivanje osiguranja. Prema Slaparjevim riječima, Triglav pregovara s vladom odnosno resornim ministarstvom o naknadi štete nastale zbog ograničenja premija.

Zavarovalnica Triglav lani je povećala bruto premije za devet posto, dosegnuvši 1,48 milijardi eura. Neto dobit je dva posto zaostajala za prošlogodišnjim i iznosila je 110,5 milijuna eura.

Početak ove godine bio je lošiji nego lani. Neto dobit grupe iznosila je 16,1 milijun eura, što je 51 posto manje nego što je osiguravajuće društvo objavilo u istom razdoblju lani. No, na promjenu neto dobiti utjecale su i računovodstvene smjernice prema kojima se ove godine, među ostalim, mijenja način evidentiranja naplaćene premije. Primjenom novih računovodstvenih standarda u obje godine neto dobit smanjena je za 39 posto.

Na pad još nije utjecalo zamrzavanje premija dopunskog zdravstvenog osiguranja, ali je osiguravajuće društvo već prošle godine naplatom dopunskog zdravstvenog osiguranja stvorilo gubitak, koji ove godine raste.

Tagovi: Triglav, dividenda
PROČITAJ I OVO
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
POTEZI
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
ZAGREB - Nakon što je ruski milijarder Denis Štengelov preuzeo Zvečevo, dogodile su se prve promjene na čelu kompanije.
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
AKVIZICIJE
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
BEOGRAD - Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udio (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši tako jedini vlasnik ovog vodećeg proizvođača mineralne vode i energetskih napitaka.
McKinsey na meti istrage zbog opioida
ISTRAGA
McKinsey na meti istrage zbog opioida
NEW YORK - McKinsey & Co je pod kaznenom istragom u Sjedinjenim Državama zbog navoda da je ta konzultantska tvrtka igrala ključnu ulogu u raspirivanju epidemije opioida, a savezni tužitelji upućuju na njezin rad savjetujući proizvođača OxyContina Purdue Pharma i druge proizvođače lijekova, troje ljudi upoznatih s tim pitanjem rekao je.
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE