GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dioničari Tiffanyja ipak odobrili prodaju LVMH-u

Dioničari Tiffanyja ipak odobrili prodaju LVMH-u
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.12.2020 / 08:51
Autor: SEEbiz
PARIZ - Dioničari američkog draguljara Tiffany potvrdili su najavljenu prodaju tvrtke francuskom konglomeratu LVMH dogovorenu još prije godinu dana. Dogodilo se to nakon višemjesečnog zastoja, najave tužbi i borbe na sudu, pa čak i političkih intervencija.

Na virtualnoj skupštini legendarne američke draguljarske tvrtke Tiffany & Co, više od 99 posto kapitala podržalo je najavljenu prodaju tvrtke francuskom konglomeratu LVMH prije godinu dana.

Preuzimanje je bilo komplicirano u proljeće kada je izbila pandemija covida-19, zbog čega je potrošnja luksuzne robe, uključujući dragulje, drastično opala. LVMH je zatim predložio nastavak pregovora o cijeni svake dionice, tvrdeći da je prodaja Tiffanyju pala toliko da više nije mogao odbiti za nju onoliko koliko je namjeravao prije pandemije.

Tiffany je na to reagirala s ogorčenjem, a od LVMH-a i njezinog predsjednika Bernarda Arnaulta, inače najbogatijeg Francuza, snažno se tražilo poštivanje izvornog sporazuma, jer bi u protivnom uslijedila tučnjava na sudu.

Nakon višemjesečnog zastoja, pri čemu je svaka strana inzistirala na svom, a politika se neformalno uključila u pregovore (LVMH je rekao da su francuske vlasti "krive" za kašnjenje u postizanju sporazuma), obje su tvrtke malo popustile: LVMH ponudio manje po dionici nego prvotno, ali ne toliko manje nego što je prognozirao u proljeće. Sada će umjesto 135 dolara po dionici, kolika je bila cijena u najavi za preuzimanje, za to platiti 131,5 dolara. To znači da će za cijelu tvrtku odbiti 15,8 milijardi dolara, što je nešto manje od pola milijarde manje nego što je prvotno predviđeno, navodi Reuters.

Vjerojatno je, međutim, da je francuski konglomerat, koji je pod svojim pokroviteljstvom brandova kao što su Louis Vuitton, Moët Hennessy, Dom Pérignon, Kenzo, Givenchy, Christian Dior, Fendi itd., Smanjio cijenu dionica za manje od prvotno najavljeno, također je doprinijelo boljim poslovnim rezultatima Tiffany u drugoj polovici godine. Azijsko tržište, daleko najjače posljednjih godina što se tiče luksuzne robe, brzo se oporavilo, a potražnja je već dosegla, osim prije krize.

Očekuje se da će prodaja biti završena u prvim mjesecima sljedeće godine.

Tagovi: Tiffany, LVMH, Louis Vuitton, Bernard Arnault, Louis Vuitton, Moët Hennessy, Dom Pérignon, Kenzo, Givenchy, Christian Dior
PROČITAJ I OVO
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE