GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dioničari Adrisa odlučili o isplati 15,5 kuna dividende po dionici

Dioničari Adrisa odlučili o isplati 15,5 kuna dividende po dionici
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2022 / 17:41
Autor: SEEbiz
ROVINJ - Sjednicom Glavne skupštine Adris grupe, održanom danas u Rovinju, završilo je održavanje glavnine godišnjih skupština društava u sastavu Grupe. Tijekom dana održane su i skupštine Maistre, HUP-a Zagreb i Cromarisa.

Glavna skupština Croatia osiguranja održana je 26. svibnja, dok će se skupština Grand hotela Imperial d.d. održati 15. lipnja.

Obrazlažući prošlogodišnje poslovne rezultate, predsjednik Uprave Adris grupe, Marko Remenar, u uvodu je okupljene dioničare podsjetio na makroekonomsko okruženje, istaknuvši pritom „da smo tijekom 2021. i dalje imali značajan utjecaj pandemije na naše poslovanje, pogotovo u prvoj polovici godine, kada smo operirali u bitno ograničenim okolnostima. Naši su poslovi različito reagirali. Turizam se i dalje nosio s osjetno manjom potražnjom u prvih 6 mjeseci, zdrava hrana je također imala izazove, primarno u segmentu veleprodaje, a na osiguranje je pandemija utjecala uglavnom pozitivno jer je manja mobilnost rezultirala manjim štetama, pa time posljedično i boljim rezultatom. U takvim okolnostima sva tri naša posla ostvarila su rast i prihoda i dobiti. Grupa je zabilježila konsolidirani neto rezultat veći od 400 milijuna kuna. Rezultat je to koji je i dalje ispod potencijala ove kompanije, ali je u ovim okolnostima solidan i jamči daljnji rast kompanije, rast investicija, te isplatu dividende dioničarima.“

U međuvremenu inflacija je, kaže, postala glavna makroekonomska, pa i društvena tema.

„Ono što je krenulo kao posljedica disrupcije nabavnih lanaca, uzelo je puni zamah uslijed ratnih aktivnosti u Ukrajini. Kombinacija i dalje ograničenih lanaca opskrbe, te znatnog rasta i značajne volatilnosti cijene energenata, hrane i cijelog niza sirovina i dalje nas drži u režimu rada koji zahtijeva brze reakcije i značajnu prilagodljivost cijelog sustava. Adrisova plitka i učinkovita organizacija omogućava brze reakcije na aktualno okruženje, a diverzifikacija poslovanja i dobro uravnotežen portfelj omogućava kontinuitet razvoja u uvjetima neizvjesnosti. Činjenica da ćemo se pridružiti zemljama koje imaju euro kao svoju valutu, te da ćemo, nadamo se, uskoro ući i u schengenski prostor, trebali bi dodatno ublažiti sistemske rizike kojima je hrvatska ekonomija izložena, te povoljno, relativno gledajući, utjecati na uvjete u kojima poslujemo.“
Kako je istaknuto, Adris grupa u 2021. godini ostvarila je ukupan prihod u iznosu od 5,7 milijardi kuna, što je za 20 posto više u usporedbi s prethodnom godinom. Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 5,3 milijarde kuna i za 22 posto veći je od prihoda ostvarenog u 2020. godini. Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 1,02 milijarde kuna, što je četiri posto manje od ostvarenog u predpandemijskoj 2019. godini. Neto dobit u 2021. iznosi 403 milijuna kuna. Zaduženost je i dalje iznimno niska i iznosi 0,8 x EBITDA, što je preduvjet za početak realizacije ambicioznog razvojnog plana. Definirana su područja potencijalog rasta, kao i ulagački prioriteti, a ubrzani su projekti operativne izvrsnosti i digitalizacije poslovanja, osobito u osiguranju i turizmu.

Nakon što su predsjednici uprava Adrisovih tvrtki dioničarima predstavili ostvarene rezultate u osiguranju, turizmu i marikulturi: Davor Tomašković (Croatia osiguranje), Tomislav Popović (Maistra) i Ivan Leko (Cromaris), Remenar je završno istaknuo da: „dobro diverzificiran portfelj poslova, sačuvan visoki investicijski potencijal, ambiciozna lista pripremljenih investicija, kvalitetni ljudi, ali i aktualna poslovno-financijska situacija u Grupi, daju razloga da, unatoč okolnostima, s manje nesigurnosti gledamo na razdoblje pred nama“.

Ukratko, Adris je i operativno i financijski spreman za daljnji poslovni iskorak i nastavak „aktivne dividendne politike“.

U skladu s objavljenim dnevnim redom, nakon što je Glavna skupština usvojila financijska izvješća za 2021. godinu, skupština je donijela i odluku o upotrebi dobiti iz 2021. godine, odnosno odluku da se lanjska neto dobit u iznosu od. 2.354.268,70 milijuna kuna rasporedi u zadržanu dobit.

Skupština je potom dala razrješnice članovima Uprave i Nadzornog odbora.

Glavna skupština donijela je odluku o isplati dividende u iznosu od 15,50 kuna po dionici. Dividenda će se isplatiti iz zadržane dobiti ostvarene poslovanjem Društva u razdoblju od 2005. do zaključno 2011. godine. Pravo na isplatu dividende pripada svim dioničarima Društva koji su na dan 15. lipnja 2022. godine upisani kao dioničari u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, a bit će isplaćena 5. srpnja 2022. godine.

Na kraju, dioničari su donijeli i odluku o odobrenju Izvješća o primitcima članova Uprave i članova Nadzornog odbora u poslovnoj 2021. godini, te odluke o imenovanju revizora Društva za 2022. godinu i promjenama statuta Društva.

Na skupštini dioničari su postavili pitanja o vlasničkim udjelima u Savi Re i strategiji povećanja svoga udjela u toj osiguravateljskoj slovenskoj kompaniji, novim proizvodima Croatia osiguranja, odnosno mogućnosti da se „polica za sušu“ prakticira i u drugim hrvatskim područjima te isplati dividende CO.

Adris grupa u 2021. godini ostvarila je ukupan prihod u iznosu od 5,7 milijardi kuna, što je za 20 posto više u usporedbi s prethodnom godinom. Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 5,3 milijarde kuna i za 22 posto veći je od prihoda ostvarenog u 2020. godini. Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 1,02 milijarde kuna, što je četiri posto manje od ostvarenog u predpandemijskoj 2019. godini. Neto dobit u 2021. iznosi 403 milijuna kuna. Zaduženost je i dalje iznimno niska i iznosi 0,8 x EBITDA, što je preduvjet za početak realizacije ambicioznog razvojnog plana. Definirana su područja potencijalog rasta, kao i ulagački prioriteti, a ubrzani su projekti operativne izvrsnosti i digitalizacije poslovanja, osobito u osiguranju i turizmu.

Tagovi: Adris Grupa, dividenda, Maistra, Croatia osiguranje, Cromaris, ante Vlahović, Davor Tomašković, Tomislav Popović, Marko Remenar
PROČITAJ I OVO
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE