GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dio slovenskih hotela i dalje ostaje zatvoren

Dio slovenskih hotela i dalje ostaje zatvoren
HOTELI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2021 / 12:38
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Iako bi turistički pružatelji usluga mogli otvoriti smještajne objekte sljedeći tjedan, mnogi se u Gorenjskoj zasad neće odlučiti za ovu mogućnost. Kako su istaknuli, problem je uglavnom u ograničenjima u usluživanju hrane, a na mnogim je mjestima i dalje prehladno za posluživanje na terasama. Također su istakli nedostatak rezervi i nerentabilnost.

Neki će hoteli u Gorenjskoj otvoriti svoja vrata, drugi neće. Nekima se zbog ograničenja na upotrebu samo 30 soba ne isplati, problem je i s posluživanjem hrane samo vani, jer su temperature još uvijek niske. Mnogi također ne mogu organizirati sve potrebno za otvaranje od danas do sutra. Čekat će bolje vrijeme i ublažavanje mjera. Situacija je lakša za manje obiteljske hotele. Oprezni su i hotelijeri u slovenskoj Istri.

Za veće hotele postoji goruće ograničenje da mogu otvoriti samo 30 soba. Prema riječima čelnika bohinjskog Eko hotela Anžeta Čokla, svaki hotel ima velike fiksne troškove i ako barem polovica hotelskih kapaciteta nije zauzeta, stvara gubitak. Stoga otvaranje najvećeg hotela u Bohinju, koji ima 102 sobe, u trenutnoj situaciji sigurno nije isplativo.

"Cilj nam je proći u glavnu sezonu s velikom nadom da će biti dobra", rekao je Čokl.

Isprva se, rekao je, bojao da će ova godina biti slična prošloj, ali sada žele da bude barem kao prošle godine.

“Proljeće je praktički izgubljeno. Ljeti će biti turističkih bonova, ali čini se da će ih ljudi koristiti u manjoj mjeri nego lani, jer među onima koji ih još imaju vjerojatno ima mnogo onih koji si ne mogu priuštiti ni vožnju, a na s druge strane bonovi ne namjeravaju ljetovati u Sloveniji ", misli Čokl, koji također vodi obližnji butik hotel Sunrose 7 sa 18 soba.

Kad je najavio otvaranje turističkih smještaja, izračunao je da će barem Sunrose 7 moći lansirati sljedeći tjedan, ali to je bilo komplicirano ograničenjem usluge hrane. Budući da je Gorenjska epidemiološki u narančastoj fazi, interijeri restorana ne smiju se otvarati, a čak i kad bi mogao, s obzirom na ograničeni kapacitet, mogao je odjednom primiti samo dva gosta.

Dakle, jedino što im preostaje je posluživanje u sobama ili na terasi.

"Imamo veliku terasu, ali trenutno nam ništa ne pomaže jer je i dalje hladno i nitko neće doručkovati na šest Celzijevih stupnjeva", istaknuo je Čokl. "Trenutno ne možemo raditi pod takvim uvjetima", rekao je. Stoga se čini da će hotel Sunrose 7 zasad ostati zatvoren za sve, osim za poslovne goste koji iznajmljuju cijeli hotel.

Za vrijeme prvomajskih praznika slovenski gosti imaju određenu potražnju. No, bili bismo sretni da možemo raditi barem tijekom svibanjskih vikenda, jer tijekom tjedna prije epidemije u proljetnim mjesecima u Bohinju nije bilo slovenskih, već samo stranih gostiju, koji ove godine nisu ovdje zbog pandemija. Neki, međutim, već traže rezervacije za ljeto.

Prema vladinoj uredbi, u žutim regijama, uključujući Obalno-krašku regiju, pružanje usluga smještaja u smještajnim objektima do 30 soba bit će dopušteno u ponedjeljak, ali samo pod uvjetom da potrošač testira ili dokaže bolest ili dokaz o cijepljenju.

Prema riječima Mate Matjaža, prvog čovjeka portoroškog obiteljskog hotela Tomi, bila je to odluka ad hoc, pa su sada u tijeku posljednje pripreme prije otvaranja.

"Četvrtkom i petkom neprestano su nas zvali gosti", opisao je Matjaž veliko zanimanje za smještaj, koji je najviše zainteresiran za nadolazeće prvomajske praznike.

Istaknuo je "gunđanje" gostiju zbog obveze negativnih brzih testova. Sami su naručili neke testove, za koje se nadaju da će ih moći koristiti u hitnim slučajevima kad bi trebali na pr. da primi gosta koji nije planirao posjet.

Od objekata na slovenskoj obali, tri hotela u Portorožu i odmaralištu Salinera u Strunjanu ostaju zatvoreni, a u ponedjeljak će se otvoriti manji objekti u Izoli, i to obiteljski hotel Haliaetum i Hotel Mirta u sklopu odmarališta San Simon.

U prirodnom lječilištu Talaso Strunjan, gdje su posljednjih šest mjeseci samo gosti odn pacijenti koji su upućeni na liječenje u ponedjeljak će u svojim smještajnim objektima primiti i turističke goste. Njihova wellness ponuda također će im biti dostupna.

Tagovi: slovenski hoteli, Slovenija, Talaso Strunjan, Bohinj, Bled, Anže Čokl, Eko hotel, slovenska Istra, Istra
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE