GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đikić: Da Imamo Imunološki zavod, mogli bismo napraviti i cjepivo za koronavirus

Đikić: Da Imamo Imunološki zavod, mogli bismo napraviti i cjepivo za koronavirus
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2020 / 08:19
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Molekularni biolog Ivan Đikić smatra kako su hrvatski znanstvenici s Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, koji su uspjeli izolirati virus što uzrokuje covid-19, napravili veliku stvar.

To im omogućuje da u Hrvatskoj studiraju bolest covid-19 i da se uključe u brojne istraživačke projekte širom svijeta.

"Posebno je to vrijedno za istraživanje novih lijekova ili metoda sprečavanja ulaska ili umnažanja virusa u stanicama", kaže znanstvenik.

Smatra da je malo vjerojatno da se virus CoV2 iz Hrvatske značajno razlikuje od virusa koji su izolirani u drugim zemljama pa najvjerojatnije neće biti toliko važan za stvaranje cjepiva koja su već u odmakloj fazi i neka već u kliničkim ispitivanjima. Ističe da je cilj cjepiva koje se nastoji dobiti to da bude specifično za CoV2, ali i univerzalno za sve podtipove virusa CoV2 izolirane diljem svijeta.

"Sva dosadašnja cjepiva koja su već pripremljena ciljano djeluju na zajedničke antigene za CoV2. Čim je objavljen genom novog virusa CoV2 te su izolirani prvi virusi u siječnju u Kini i Australiji, počele su pripreme za stvaranje novog cjepiva. Unutar samo 42 dana već su izabrani i pripremljeni antigeni za proizvodnju cjepiva", objašnjava Đikić za tportal.

No cjepivo se ne može dobiti u bilo kakvom laboratoriju. Đikić napominje da je proizvodnja cjepiva vrlo zahtjevno područje te je neophodna vrhunska tehnologija za proizvodnju i prijenos antigena na siguran način u ljudski organizam.

"Danas postoji dosta velik broj metoda koje su se prije koristile za uspješnu proizvodnju cjepiva i one se sada koriste za cjepivo za CoV2", navodi Đikić te ističe da su zbog velikog angažmana znanstvenika na sveučilištima, u institutima, biotehnološkim i farmaceutskim kompanijama postignuti veliki uspjesi, tako da imamo oko 40 cjepiva koja su već pripremljena ili u završnim fazama priprema, a među njima šest je već uključeno u klinička ispitivanja.

Rekao je kako sve medijske najave o cjepivu za nekoliko mjeseci treba promatrati s dozom sumnje. Kaže da je sigurno da danas imamo Imunološki zavod imali bismo i realnu mogućnost sudjelovati u stvaranju novog cjepiva za CoV2 s tehnologijama iz Hrvatske.

"Vjerujem da su mnogi znanstvenici, stručnjaci, ali i šira javnost pogođeni ne samo činjenicom da smo gotovo potpuno ugasili i uništili Imunološki zavod u Hrvatskoj, nego još više načinom na koji je to napravljeno: potpunom nebrigom i čak ponekad aktivnim radom urušavanja takve institucije", smatra Đikić te dodaje da je očigledna politička odgovornost na svim razinama.

Tagovi: Ivan Đikić, koronavirus u Hrvatskoj, Covid-19, Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, Imunološki zavod
PROČITAJ I OVO
Vučković o Požgaj grupi i Hrvatskim šumama: U tijeku dodatna revizija
REAKCIJE
Vučković o Požgaj grupi i Hrvatskim šumama: U tijeku dodatna revizija
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je kako je u tijeku dodatna revizija javnog poziva koji se odnosi na prijavu Požgaj grupe vezano uz nepotpisivanje ugovora s Hrvatskim šumama za nabavu drvne sirovine za ovu godinu, a rezultati revizije se očekuju sutra.
Fortenova pokrenula prinudni otkup akcija u Dijamantu
OTKUP
Fortenova pokrenula prinudni otkup akcija u Dijamantu
ZRENJANIN – Fortenova Grupa je pokrenula prinudni otkup akcija „Dijamanta“, a za svaku od 10.265 akcija biće plaćeno po 34,3 hiljade dinara, objavljeno je danas.
Hanfa kod osam leasing društava utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u postupanju
LEASING
Hanfa kod osam leasing društava utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u postupanju

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u izvanrednom nadzoru 9 leasing društava, koja pokrivaju više od 90 posto ukupne imovine tog tržišta u Hrvatskoj, utvrdila je nezakonitosti i nepravilnosti pri izračunu kamatnih stopa kod njih osam, procijenivši da je nepravilnostima obuhvaćeno više od 50 tisuća ugovora o leasingu.

Airbus najavljuje reorganizaciju proizvodnje zrakoplova
NAJAVE
Airbus najavljuje reorganizaciju proizvodnje zrakoplova
TOULOUSE - Europski zrakoplovni koncern Airbus najavio je veliku reorganizaciju proizvodnje zrakoplova u Njemačkoj i Francuskoj, izdvajajući proizvodnju dijelova trupa kao osnovni dio poslovanja grupe.
Kineski Guangzhou Baiyun je najprometniji aerodrom na svijetu u 2020.
PROMJENE
Kineski Guangzhou Baiyun je najprometniji aerodrom na svijetu u 2020.
NEW YORK - Međunarodni aerodrom Hartsfield-Jackson u Atlanti izgubio je titulu najprometnijeg u svijetu nakon 23 godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE