GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Devet prijevoznika letjelo bi u Sloveniju uz subvenciju države

Devet prijevoznika letjelo bi u Sloveniju uz subvenciju države
SUBVENCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2020 / 19:35
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Devet zrakoplovnih tvrtki prijavilo se na prvi natječajni rok za državne subvencije za zračne veze sa Slovenijom. Svi su već letjeli iz zračne luke Ljubljana, a neki su ostali vjerni Ljubljani i u vremenima sve težih epidemioloških uvjeta. Očekuje se da će natječajna komisija odluku o dodjeli bespovratnih sredstava donijeti 23. studenog.

Kao što je danas objavilo Ministarstvo gospodarstva, Lufthansa, Air Serbia, Montenegro Airlines, Air France, Turkish Airlines, Swiss Air, Easy Jet, Wizzair i LOT u prvom su se roku prijavili za državnu subvenciju.

Natječajna komisija otvorila je zaprimljene prijave u srijedu, pregledala njihovu cjelovitost i u četvrtak predala zahtjeve za izmjene i dopune koje podnositelji zahtjeva moraju podnijeti u roku od osam dana. Povjerenstvo će tada moći odlučivati o dodjeli subvencija, očekuje se da će odluka biti donesena 23. studenog, priopćilo je ministarstvo.

Spomenuti prijevoznici prijavili su se za prvo od tri otvaranja ponuda u okviru natječaja za promicanje ponovne uspostave zračne povezanosti u Sloveniji, u okviru kojeg je zrakoplovnim kompanijama na raspolaganju ukupno pet milijuna eura za sufinanciranje troškova nastalih osiguravanjem letova za Sloveniju.

Rok za drugo otvaranje ponuda je 10. lipnja 2021., a za treće 11. listopada iduće godine. Unutar prvog roka na raspolaganju je 1,5 milijuna eura za sufinanciranje, 2,3 milijuna eura za depozite u drugom i 1,2 milijuna eura za depozite u trećem.

Uvjet za dobivanje subvencije je uspostava redovite rute do jedne od zračnih luka u Sloveniji najmanje dva puta tjedno tijekom ljetne sezone leta, odnosno između 38. ožujka i 30. listopada iduće godine. Oni koji se prijave za treći rok, međutim, morat će voziti linije dva puta tjedno od 31. listopada do 31. prosinca iduće godine. Redak ne treba definirati u prijavi, ali to je obveza koja je sastavni dio ugovora između ministarstva i primatelja.

Stoga su se prijevoznici koji su već letjeli u Sloveniji prijavili za prvi rok, ali mnogi od njih nedavno su otkazali letove zbog trenutne epidemiološke situacije. Predviđanja za budućnost još su uvijek neizvjesna, a nadu u poboljšanje pruža ohrabrujuće nedavne vijesti o razvoju cjepiva protiv koronavirusa koje se pokazuju vrlo učinkovitima.

Zračni promet širom svijeta trenutno je ozbiljno ograničen novom pandemijom koronavirusa. Iako se očekuje da će devet zračnih prijevoznika letjeti iz ljubljanske zračne luke u zimskoj sezoni, nudeći devet izravnih letova po Europi, trenutno samo tri zrakoplovne tvrtke lete iz ljubljanske zračne luke Jože Pučnik.

U listopadu je Fraport Slovenija, koji upravlja zračnom lukom Ljubljana, popisao 10.775 putnika, što je 89,1 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. Broj kretanja zrakoplova smanjio se za 47,2 posto na 935, navodi portal Ex-Yu Aviation. Od siječnja broj putnika koji su putovali kroz ljubljansku zračnu luku opao je za 82 posto, na 278.555.

Tagovi: Aerodrom Ljubljana, Fraport Slovenija, Lufthansa, Air Serbia, Montenegro Airlines, Air France, Turkish Airlines, Swiss Air, easyJet, Wizz Air, kompanija LOT
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE