GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deutsche Bahn tuži sindikat zbog štrajka

Deutsche Bahn tuži sindikat zbog štrajka
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2021 / 13:15
Autor: SEEbiz
BERLIN - Koncern Deutsche Bahn (Njemačka željeznica) podigao je hitnu tužbu pred trgovačkim sudom u Frankfurtu čime se želi postići zabrana štrajka strojovođa sindikata GDL koji je započeo u četvrtak ujutro i koji je paralizirao željeznički promet u Njemačkoj.

„Nakon najnovijih izjava čelnika GDL-a je očito da ovaj štrajk ima pravno-političku a ne pozadinu borbe za boljitak zaposlenih na željeznici“, priopćio je DB.

„Pravo na štrajk je vrlo važno pravo radnika, ali štrajk se mora odvijati u dozvoljenim zakonskim okvirima što, prema našem mišljenju, nije slučaj“, stoji nadalje u priopćenju DB-a.

Trgovački sud u Frankfurtu je najavio da će odluku o zabrani štrajka donijeti još u tijeku dana.

GDL-u se predbacuje da borbu s DB-om vodi isključivo zbog borbe za prevlast među sindikatima djelatnika Njemačke željeznice. GDL je znatno manji sindikat od EVG-a s kojim je DB već postigao dogovor.

Zakon o kolektivnim ugovorima nalaže da u jednoj kompaniji s više sindikata vrijedi dogovor postignut s većim sindikatom što je slučaj kad je u pitanju DB.

GDL je u srijedu navečer odbacio posljednju ponudu DB-a kojom se zaposlenima nudi 3,2 posto više plaće i tzv. korona-premija od 600 eura.

Jedna od najspornijih točaka pregovora je zahtjev GDL da se dogovoreni uvjeti ne odnose samo na strojovođe nego i na ostale djelatnike DB-a što uprava koncerna odbacuje.

Predvodnik Kršćansko-socijalne unije (CSU) u Bundestagu Alexander Dobrindt je predsjedniku GSL-a Klausu Weselskom predbacio egoizam.

„Ego-trip gospodina Weselskog ide jako na živce. On bi se trebao vratiti za pregovarački stol jer to što trenutno trpe putnici se ne može nazvati nikako drugačije nego vrlo lošim stilom“, rekao je Dobrindt za dnevnik „Bild“.

Štrajk u putničkom prometu je započeo u četvrtak u dva ujutro i trebao bi trajati do utorak u dva ujutro što je jedan od najdužih štrajkova u povijesti DB-a.

DB je organizirao nužni prijevoz na važnim međugradskim linijama između sjevera i juga te zapada i istoka zemlje.

Velike problem štrajk je prouzročio u većim gradskim centrima gdje se promet prigradskih i gradskih željeznica provodi vozilima DB-a.

Tagovi: Deutsche Bahn, štrajk željezničara u Njemačkoj
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE