GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deloitte: Intervencija države u Montenegro Airlines opravdana

Deloitte: Intervencija države u Montenegro Airlines opravdana
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2019 / 09:32
Autor: SEEbiz / investitor.me
PODGORICA - Planirana ulaganja države u Montenegro Airlines (MA) su opravdana, uvažavajući načelo investitora u tržišnoj ekonomiji, navodi se u analizi opravdanosti predloženog ulaganja u nacionalnog avio-prevoznika koju je uradila kancelarija revizorsko-konsultatske agencije Deloitte iz Beograda.

U analizi u koju su Vijesti imale uvid navodi se da je taj zaključak donijet na bazi pretpostavki i analiza prikazanih u tom dokumentu, koje su urađene na osnovu podataka dobijenih od rukovodstva kompanije, uz ogradu da su dobijeni podaci tačni.

"Pouzdali smo se u pribavljene podatke i informacije bez nezavisne potvrde vjerodostojnosti podataka i informacija. Takođe, nijesmo obavili reviziju pribavljenih podataka te ne izražavamo mišljenje niti bilo koji drugi vid potvrde vjerodostojnosti podataka", naveo je Deloitte.

Kako su objasnili, analizu su uradili za potrebe Ministarstva finansija prema ugovoru o finansijskom savjetovanju iz decembra ove godine, a završena je 13. decembra nakon što su analizirali Predlog zakona o MA, Plan finansijske konsolidacije i osnovnog pravca razvoja MA, finansijske i revizorske izvještaje i druge javne podatke i obavili razgovore sa članovima uprave MA.

Deloitte je analizirao dva alternativna scenarija – podršku države od 155 miliona eura i stečaj kompanije.

"Država bi planiranim ulaganjima ostvarila neto sadašnju vrijednost od 17,8 miliona eura, što je značajno više od 2,8 miliona eura koliko je projektovana vrijednost u alternativnom stečajnom postupku", glavni je zaključak analize Deloitte-a.

U sluačju mogućeg stečaja bi, nakon naplate garancija i preuzimanja depozita, potraživanja povjerilaca iznosila 102 miliona, dok bi se od prodaje imovine kompanije moglo dobiti najviše 5,5 miliona eura.

Povjerioci bi naplatili najviše 5,4 odsto svojih potraživanja, a država bi za svojih 52,2 miliona eura mogla dobiti 2,8 miliona.

Deloitte navodi da će prema planu u narednoj godini u kompaniju biti uloženo 100,2 miliona eura, kojim će biti pokriveni dugovi kompanije prema državi, Aerodromima, Hipotekarnoj banci, dobavljačima, kao i novac za održavanje likvidnosti i reastauraciju motora.

Kompanija sada ima četiri operativna aviona, od čega je jedan njen, za dva plaća zakup a jedan je nabavljen preko lizinga.

Zbog nabavke novih aviona kompanija će, kako je navedeno, imati manje troškove zakupa zbog čega će godišnje imati neto uštedu od 6,5 do 6,9 miliona eura.

Ako kompanije dobije ovu državnu pomoć, narednu godinu će, prema analizi, završiti sa gubitkom od 6,6 miliona eura. U 2021. će nakon nabavke aviona imati profit od 3,3 miliona eura, kao i u 2022, dok bi 2023. neto dobit iznosila 5,1 milion eura.

Poslovni prihodi kompanije bi, prema tom scenariju, porasli sa 76 miliona u narednoj godini, na 82 miliona u 2023, dok bi istovremeno rashodi pali sa 80 miliona na 71 milion.

Profit bi nastavio da raste pa bi 2028. iznosio 5,7 miliona eura.

Poslanicima je dostavljena samo ova analiza, bez Plana konsolidacije MA kojim se analiza bavi.

Tagovi: Deloitte, Montenegro Airlines, Vlada Crne Gore
PROČITAJ I OVO
Sindikalni čelnik: easyJet na rubu bankrota
NA RUBU
Sindikalni čelnik: easyJet na rubu bankrota
LONDON - Britanska low-cost aviokompanija easyJet na rubu je propasti. To tvrdi sindikalni predstavnik u kompaniji Martin Entwisle u snimku koji je procurio u javnost i došao do novinara BBC-a, a na kojoj se čuje kako on kaže da je kompanija u vrlo teškoj situaciji.
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
INOVACIJE
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
LONDON - Britanska tvrtka ZeroAvia uz pomoć znanstvenika Sveučilišta Cranfield, uspješno je izvela prvi pokusni let zrakoplovom za šest putnika na pogon vodikovih ćelija koje napajaju pogonske elektromotore.
Pilane u regiji pod žestokim udarom krize
NA UDARU
Pilane u regiji pod žestokim udarom krize
SLAVONSKI BROD - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Slavonskom je Brodu otvorila Kongres pilanara jugoistočne Europe.
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
INTERES
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
LJUBLJANA - Ovoga je tjedna istekao rok kojeg je odredio Telekom Slovenije za predaju obvezujućih ponuda za preuzimanje kosovskog telekom operatera Ipka.
Ikea se ove godine u Ljubljani ipak neće otvoriti
ROKOVI
Ikea se ove godine u Ljubljani ipak neće otvoriti
LJUBLJANA - Švedski div namještaja Ikea ove godine neće otvoriti svoju prvu trgovinu u Ljubljani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE