GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Debeljak: Uprava Uljanika zeznula je sve što se zeznuti moglo

Debeljak: Uprava Uljanika zeznula je sve što se zeznuti moglo
DIJAGNOZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2018 / 21:51
Autor: SEEbiz / tportal
SPLIT - Zeznuli su sve što se moglo zeznuti, komentar je vlasnika i direktora Brodosplita Tomislava Debeljaka na poslovne probleme u pulskom Uljaniku, jedinom brodogradilištu koje prije pet godina nije prošlo put restrukturiranja i privatizacije jer je navodno bilo profitabilno, dok danas ima poteškoća s isplatom plaća.

- Puni navozi i puna knjiga narudžbi bile su obmane, a radilo se u pravilu o loše ugovorenim brodovima, što je po meni temeljeno na klasičnoj hrvatskoj korupciji, na kojima se samo stvarao gubitak umjesto da su poput nas ugovarali isključivo isplative poslove i ekonomski se brinuli o brodogradilištu i njihovim radnicima', kaže Debeljak.

- Od svega toga još je gore to da je ista uprava koja je napravila greške, dakle ista ta hobotnica, nastavila upravljati brodogradilištem, uz objašnjenje zbog 'kontinuiteta poslovanja' - valjda kontinuiteta gubitaka - i na kraju je izabrala i strateškog partnera koji ne sudjeluje u planu restrukturiranja, već samo čeka da se odobre sredstva. Država je bila ekspeditivna i veoma dobronamjerna i pomogla im na sve zakonski moguće načine: najprije Milanovićeva vlada s najvećim dijelom garancija koje danas državi dolaze na naplatu, pa trenutna Vlada s 96 milijuna eura iz siječnja ove godine, kako bi im dala prostora izraditi i uskladiti održiv plan restrukturiranja. Samo taj iznos bio je dovoljan za petnaest punih plaća s bonusima za svih 4400 radnika grupe, premda u samom brodogradilištu ni ne radi toliko ljudi. Zbilja treba postaviti pitanje: zar je moguće da i sve ostale tvrtke iz sustava - koje uostalom djeluju na tržištu - nemaju sredstava za plaće, odnosno gdje je potrošen novac? Samom Uljaniku to je moralo biti dovoljno i za dvije godine', nastavlja Debeljak u izjavi za tportal.

- Radnika mi je iznimno žao jer su navučeni na to da postanu vlasnici škvera, a njime uopće nisu upravljali. Najgore je što je uprava iskoristila sve moguće legalne načine državne potpore i došli su u situaciju da država više formalno-pravno ni ne smije pomoći. Tvrtka je očito u velikom problemu koji treba što prije riješiti - stečajem s preustrojem, predstečajem ili nečim trećim - samo da se prekine trenutna agonija radnika jer će brodogradnja na ovaj ili onaj način imati budućnost kao u Brodosplitu, Kraljevici ili u Poljskoj. No najbitnije je da se hobotnica koja je dovela Uljanik u ovu situaciju ukloni i da se škver postavi na zdrave noge. Potpuno razumijem želju i volju države da pomogne po tko zna koji put, čak to i podržavam iako se za sanacije troši novac poreznih obveznika, no zbog lošeg upravljanja Uljanikom prostor je trenutno vrlo skučen i opasan po državu zbog sankcija Europske komisije', smatra vlasnik Brodosplita.

Tagovi: Tomislav Debeljak, Uljanik, 3. maj, Brodosplit
PROČITAJ I OVO
VR POLE-u nagrada Stvaratelji za stoljeća
NAGRADE
VR POLE-u nagrada Stvaratelji za stoljeća
ZAGREB - Ovih dana je završena višemjesečna procedura izbora najboljih i dodjele nagrada i priznanja za doprinos razvoju poduzetništva na području srednje i jugoistočne Europe „STVARATELJI ZA STOLJEĆA“.
IKEA će do 2021. iz prodaje ukloniti alkalne baterije koje se ne mogu puniti
POTEZI
IKEA će do 2021. iz prodaje ukloniti alkalne baterije koje se ne mogu puniti
ZAGREB - Kako bi potaknula ljude na zdraviji i održiviji život kod kuće, IKEA će sve alkalne baterije koje se ne mogu puniti ukloniti iz asortimana za opremanje domova najkasnije do listopada 2021. Ovom odlukom IKEA želi nadahnuti kupce koji često koriste baterije da prijeđu na punjive, čija redovita upotreba omogućuje uštedu novca te smanjenje otpada.
Državna revizija je u Janafu posljednji put bila 2014.
REVIZIJA
Državna revizija je u Janafu posljednji put bila 2014.
ZAGREB – Glavni državni revizor Ivan Klešić izjavio je u srijedu kako je Državni ured za reviziju posljednji put bio u Janafu prije šest godina, kada je radio reviziju javne nabave i utvrdio dosta nepravilnosti.
TUI preuzima portfelj Fortenova grupe u Karisma Hotels Adriatic
DOGOVOR
TUI preuzima portfelj Fortenova grupe u Karisma Hotels Adriatic
ZAGREB - Fortenova grupa i vodeća svjetska integrirana turistička grupacija TUI, postigle su dogovor kojim TUI preuzima 33,3 posto udjela Fortenova grupe u toj holding kompaniji koja upravlja Hotelima Koločep, Hotelima Živogošće i tvrtkom Adriasense Zagreb.
Disney otpušta 28.000 radnika zbog koronamjera
REZOVI
Disney otpušta 28.000 radnika zbog koronamjera
LOS ANGELES - Američki medijski div Walt Disney najavio je da će ukinuti 28 tisuća radnih mjesta u odjelu parkova i potrošačkih proizvoda u matičnom SAD-u zbog zatvaranja i ograničenog broja posjeta kojima se nastoji suzbiti širenje koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE