GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Debeljak traži odgodu ročišta, ali i novu predstečajnu nagodbu

Debeljak traži odgodu ročišta, ali i novu predstečajnu nagodbu
BRODOSPLIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2022 / 09:12
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak novim potezom pokušava kupiti još malo vremena kako bi spasio splitski škver.

Nastojeći oteti se stečaju - sada već rasterećen radničkih jadikovki, budući da ih je u samom “Brodosplitu” ostalo tek stotinjak, dok ih je barem tisuću ostavio bez posla i egzistencije u više od dvadeset izbrisanih škverskih poduzeća - samoborski poduzetnik do apsurda razvlači i sudske postupke, koristeći sve ono inertno i sporovozno što mu stečajni propisi obilato pružaju. Ne bi li dobio još vremena, piše Slobodna Dalmacija.

Ukratko - Debeljakovi odvjetnici u najnovijoj epizodi sapunice o škverskoj propasti sada traže novu predstečajnu nagodbu! A baš bi bilo lijepo vidjeti kojim to novcem Debeljak, odnosno “Brodosplit” plaća sve te puste advokatske timove. Ne vjerujemo baš da poslovni odvjetnici primaju priznanice umjesto novčanih honorara. A škver vodi bezbrojne i beskonačne postupke pred čitavom lepezom domaćih i međunarodnih sudišta.

Naprimjer, “Brodosplit” sam navodi 368 aktivnih sudsih sporova, plus 44 radna spora, plus 203 spora koja su gotova, ali se još vode u tzv. pravosudnoj e-komunikaciji.

A škverski računi blokirani su odavno. Trenutačno na iznos od 61 milijun kuna. U očevidniku nepodmirenih osnova za plaćanje (kod Fine) izlistana su tako 34 naloga. Među njima, najveći vjerovnici su upravo Debeljakove tvrtke - “Brodogradilište specijalnih objekata” (16 milijuna kuna) i “Dream One Shipping”, škverska tvrtka osnovana u inozemstvu (14 milijuna kuna).

Značajan škverski vjerovnik među aktualnim blokadama istaknutima na Fini je Republika Hrvatska (za poreze, prireze, carine i slično), ali i javne tvrtke, poput HEP-a. Iznosi su višemilijunski...

No, sve to ne priječi Debeljaka da zasipa Trgovački sud u Splitu novim prijedlozima. Tako u najnovijoj rastezaljci Samoborac najprije traži odgodu ročišta na kojemu bi sudac Ivan Čulić 16. prosinca trebao ocijeniti postoje li uvjeti za otvaranje stečaja nad “Brodosplitom”. Kažu škverski odvjetnici kako za stečaj nema uvjeta jer je - naprimjer - “Brodosplit” u blokadi tek dvadesetak dana, a za stečaj je potrebno da ih se naniže barem 60.

Ali, svakomu je jasno, što nije pobjeglo ni trgovačkom sucu, da je “Brodosplit”, de facto, u blokadi još od travnja, odnosno najmanje 300 dana! Samo što je onda bilo u pitanju pedesetak milijuna kuna. Tada je zatražena i odobrena prva škverska predstečajna nagodba (nulta je bila odbijena jer nisu priloženi svi dokumenti), koja se razvukla do nekidan, kada je pravomoćno prekinuta jer se Debeljak nije držao propisa: plaćao je što nije smio i ignorirao sudskog povjerenika.

Ali je iskoristio sustav koji kaže da dužnikovi računi ne smiju biti ovršeni dok traje predstečaj. Drugim riječima, vjerovnici ne mogu prisilno naplatiti svoje tražbine dok traje nagodba.

I čim je “Brodosplitov” predstečaj pravomoćno dokinut, računi su ponovno blokirani. Ali je stari brojač dana vraćen na nulu i počeo se okretati iznova. I došao na tih aktualnih dvadesetak dana. Za koje se sada hvataju odvjetnici, vičući da je blokada duga tek tri tjedna i da to nije dovoljno za stečaj.

Tagovi: Tomislav Debeljak, Brodosplit, DIV grupa
PROČITAJ I OVO
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE