GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Debeljak traži odgodu ročišta, ali i novu predstečajnu nagodbu

Debeljak traži odgodu ročišta, ali i novu predstečajnu nagodbu
BRODOSPLIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2022 / 09:12
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak novim potezom pokušava kupiti još malo vremena kako bi spasio splitski škver.

Nastojeći oteti se stečaju - sada već rasterećen radničkih jadikovki, budući da ih je u samom “Brodosplitu” ostalo tek stotinjak, dok ih je barem tisuću ostavio bez posla i egzistencije u više od dvadeset izbrisanih škverskih poduzeća - samoborski poduzetnik do apsurda razvlači i sudske postupke, koristeći sve ono inertno i sporovozno što mu stečajni propisi obilato pružaju. Ne bi li dobio još vremena, piše Slobodna Dalmacija.

Ukratko - Debeljakovi odvjetnici u najnovijoj epizodi sapunice o škverskoj propasti sada traže novu predstečajnu nagodbu! A baš bi bilo lijepo vidjeti kojim to novcem Debeljak, odnosno “Brodosplit” plaća sve te puste advokatske timove. Ne vjerujemo baš da poslovni odvjetnici primaju priznanice umjesto novčanih honorara. A škver vodi bezbrojne i beskonačne postupke pred čitavom lepezom domaćih i međunarodnih sudišta.

Naprimjer, “Brodosplit” sam navodi 368 aktivnih sudsih sporova, plus 44 radna spora, plus 203 spora koja su gotova, ali se još vode u tzv. pravosudnoj e-komunikaciji.

A škverski računi blokirani su odavno. Trenutačno na iznos od 61 milijun kuna. U očevidniku nepodmirenih osnova za plaćanje (kod Fine) izlistana su tako 34 naloga. Među njima, najveći vjerovnici su upravo Debeljakove tvrtke - “Brodogradilište specijalnih objekata” (16 milijuna kuna) i “Dream One Shipping”, škverska tvrtka osnovana u inozemstvu (14 milijuna kuna).

Značajan škverski vjerovnik među aktualnim blokadama istaknutima na Fini je Republika Hrvatska (za poreze, prireze, carine i slično), ali i javne tvrtke, poput HEP-a. Iznosi su višemilijunski...

No, sve to ne priječi Debeljaka da zasipa Trgovački sud u Splitu novim prijedlozima. Tako u najnovijoj rastezaljci Samoborac najprije traži odgodu ročišta na kojemu bi sudac Ivan Čulić 16. prosinca trebao ocijeniti postoje li uvjeti za otvaranje stečaja nad “Brodosplitom”. Kažu škverski odvjetnici kako za stečaj nema uvjeta jer je - naprimjer - “Brodosplit” u blokadi tek dvadesetak dana, a za stečaj je potrebno da ih se naniže barem 60.

Ali, svakomu je jasno, što nije pobjeglo ni trgovačkom sucu, da je “Brodosplit”, de facto, u blokadi još od travnja, odnosno najmanje 300 dana! Samo što je onda bilo u pitanju pedesetak milijuna kuna. Tada je zatražena i odobrena prva škverska predstečajna nagodba (nulta je bila odbijena jer nisu priloženi svi dokumenti), koja se razvukla do nekidan, kada je pravomoćno prekinuta jer se Debeljak nije držao propisa: plaćao je što nije smio i ignorirao sudskog povjerenika.

Ali je iskoristio sustav koji kaže da dužnikovi računi ne smiju biti ovršeni dok traje predstečaj. Drugim riječima, vjerovnici ne mogu prisilno naplatiti svoje tražbine dok traje nagodba.

I čim je “Brodosplitov” predstečaj pravomoćno dokinut, računi su ponovno blokirani. Ali je stari brojač dana vraćen na nulu i počeo se okretati iznova. I došao na tih aktualnih dvadesetak dana. Za koje se sada hvataju odvjetnici, vičući da je blokada duga tek tri tjedna i da to nije dovoljno za stečaj.

Tagovi: Tomislav Debeljak, Brodosplit, DIV grupa
PROČITAJ I OVO
Hrvatske šume su utočište za političke uhljebe
UHLJEBI
Hrvatske šume su utočište za političke uhljebe
ZAGREB - Hrvatske šume, državna tvrtka koja je u fokus javnosti došla zbog poruka koje su najviši vladini dužnosnici slali bivšem predsjedniku uprave oko zapošljavanja njima bliskih osoba, posljednjih je godina očito postala utočište za političke uhljebe.
Siemens demantira da je turski željeznički ugovor sadržavao klauzulu o bojkotu Izraela
TVRDNJE
Siemens demantira da je turski željeznički ugovor sadržavao klauzulu o bojkotu Izraela
ESSEN - Inženjerska tvrtka Siemens zanijekala je izvješće njemačkog medija da je u ugovoru s turskom državnom željezničkom kompanijom u petak postojala klauzula o bojkotu Izraela.
Nestle će ove godine povećati cijene svojih proizvoda
CIJENE
Nestle će ove godine povećati cijene svojih proizvoda
FRANKFURT - Nestlé će ove godine morati povećati cijene svojih prehrambenih proizvoda kako bi nadoknadio veće troškove proizvodnje, izjavio je danas za njemački list "Frankfurter Allgemeine Zeitung" izvršni direktor Mark Schneider.
Mes: Slovenske železnice, prema prvoj procjeni, prošle godine s rekordnim rezultatima
REKORDI
Mes: Slovenske železnice, prema prvoj procjeni, prošle godine s rekordnim rezultatima
LJUBLJANA - Slovenske željeznice (SŽ) lani su, prema prvim procjenama, ostvarile nešto više od 40 milijuna eura dobiti iz poslovanja, uz prihode od 620 milijuna eura, što je najviše dosad, rekao je u četvrtak generalni direktor te tvrtke Dušan Mes. intervju za online portal 24ur.com. Među planovima za budućnost istaknuo je preuzimanje preostalog udjela u Nomagu.
Aerodrom Banja Luka: Uskoro linije za Atenu i Milano
LETOVI
Aerodrom Banja Luka: Uskoro linije za Atenu i Milano

BANJA LUKA - Aerodrom Banja Luka u toku ove godine planira uvođenje više letova za nove destinacije širom Evrope. Na ljeto je dogovorena linija za Atinu, razgovara se o povezivanju s Milanom, a neki postojeći letovi će biti povećani.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE