GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Davidović: Prihodi Crne Gore od turizma do 1,15 milijardi eura

Davidović: Prihodi Crne Gore od turizma do 1,15 milijardi eura
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2019 / 22:03
Autor: SEEbiz / RTCG
PODGORICA - Direktni i indirektni prihodi od turizma ove godine će, prema očekivanjima, iznositi od 1,1 do 1,15 milijardi eura i rasti po stopi od 13 odsto, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović.

"Kada sagledamo ove podatke i uporedne pokazatelje koje dobijamo od lokalnih turističkih organizacija, koje u posljednje dvije sedmice avgusta evidentiraju prosječan rast gostiju od 39 odsto, optimista sam da ćemo ove godine zabilježiti oko 2,5 miliona turista i preko 14 miliona noćenja", rekao je Davidović za Glasnik Privredne komore (PKCG).

On je naveo da istovremeno očekuje da do kraja godine hotele posjeti do 1,25 miliona gostiju, koji će ostvariti preko 4,5 miliona noćenja.

"Finansijski podaci malo kaskaju za statistikom, međutim posljednji sa kojima raspolažemo pokazuju ukupan rast prihoda po stopi od 13 odsto i lično očekujem da ove godine ostvarimo direktne i indirektne prihode od turizma u iznosu od 1,1 do 1,15 milijardi eura", precizirao je Davidović.

Preliminarni podaci o posjetama u kolektivnom i privatnom smještaju u prvoj polovini godine govore o rastu broja turista i noćenja, od 23,7 odsto, odnosno 17,1 odsto.

Prema njegovim riječima, osim osnovnih statističkih podataka i svi drugi pokazatelji upućuju na snažan rast turizma. Tako su Aerodromi Crne Gore zaključno sa 25. avgustom opslužili preko 1,8 miliona putnika, što je oko osam odsto više nego u istom periodu prošle godine. Regionalni vodovod je isporučio 6,4 odsto više vode nego u istom periodu prošle godine.

"Poreska uprava je u ljetnjim mjesecima prosječno naplatila oko pet miliona eura više mjesečno u primorskim opštinama. Boravišna taksa je zaključno sa 29. avgustom naplaćena u iznosu od gotovo 6,9 miliona, skoro isto koliko je naplaćeno u čitavoj 2017. godini ili oko 1,2 miliona više nego u istom prošlogodišnjem periodu", kazao je Davidović.

On je precizirao da je u prvih šest mjeseci u kolektivnom i privatnom smještaju evidentirano 35 odsto gostiju iz zemalja Evropske unije (EU), što je potvrdilo da, već treću godinu postoji sve snažiji trend rasta sa najznačajnijih i najrazvijenijih evropskih emitivnih tržišta, ali i iz SAD.

Govoreći o poboljšanju infrastrukture, kazao je da će do kraja godine biti otvoreno više od 40 novih hotela.

"U ukupnoj ponudi u kolektivnom smještaju snažno smo se približili cifri od 44.000 kreveta što je zaista dobar rezultat. Vjerujem da će uskoro preko 54 odsto svih smještajnih kapaciteta biti u hotelima sa četiri i pet zvjezdica", precizirao je Davidović.

Turistički poslenici godinama pominju sivu ekonomiju, buku i privremene objekte kao probleme koji najviše opterećuju crnogorsku destinaciju. Davidović je kazao da je ove godine značajan napredak ostvaren posebno kada je u pitanju evidencija gostiju, naplata boravišne takse i poreza.

"Ovo je problem koji je nastajao jako dugo i ostaje još mnogo da se uradi na ovom planu. Razloga za umjereno zadovoljstvo ima, ali fokus na ovoj temi će svakako biti prioritet Ministarstva, te Savjeta za turizam, kao i Komisije za praćenje turističkih sezona", rekao je Davidović.

On je, govoreći o buci, ocijenio da tu mora postojati snažnija posvećenost lokalnih samouprava.

"Po pitanju privremenih objekata, ove godine je bilo izazova, imajući u vidu komplikovaniju proceduru koja je propisana novim zakonom o planiranju i izgradnji objekata, koji je usvojen prije gotovo dvije godine, tako da su privrednici realno imali vremena da se upoznaju sa novim pravilima, ali i nešto kasnijem usvajanjem plana i stvaranja uslova za raspisivanje tendera", objasnio je Davidović.

On je, kazao da je veće zapošljavanje crnogorskih radnika interes i privrede i države.

"Radna snaga, po mom mišljenju, je jedini pravi strateški izazov za kontinuiran rast i razvoj crnogorskog turizma", smatra Davidović.

Prema njegovim riječima, kapacitet radne snage za sada to ne prati na odgovarajući način.

"Ako tom pitanju dodamo broj mladih ljudi koji odlaze da rade u inostranstvo, što je regionalni problem, te percepciju izražene sezonaslonosti koju smo donekle umanjili ili umanjujemo svake godine, dobijamo kompleksnu situaciju koje smo svi svjesni", naveo je Davidović.

On je kazao i da, prema informacijama kojima raspolaže, očekuje da post-sezona bude jako dobra.

"Ovo mišljenje temeljimo na razgovorima sa najvećim crnogorskim hotelijerima i predstavnicima turističkih agencija", zaključio je Davidović.

Tagovi: crnogorski turizam, Damir Davidović, Vlada Crne Gore
PROČITAJ I OVO
Alitalia neće obnavljati letove za Beograd i Podgoricu do marta 2021.
LETOVI
Alitalia neće obnavljati letove za Beograd i Podgoricu do marta 2021.
RIM - Italijanska aviokompanija Alitalia neće tokom predstojeće zime obnoviti saobraćaj od Rima do Beograda i Podgorice, objavio je portal EX-YU Aviation News.
Ryanair smanjuje kapacitete za petinu zbog ograničenja putovanja
OGRANIČENJA
Ryanair smanjuje kapacitete za petinu zbog ograničenja putovanja
DUBLIN - Irska zrakoplovna kompanija Ryanair izvijestila je u petak da će u listopadu smanjiti kapacitete za petinu budući da su europske vlade naprasno počele ograničavati putovanja kako bi suzbile pandemiju koronavirusa.
UNICEF u saradnji sa NIS-om donirao dodatnih 50 protokomera zdravstvenim ustanovama u Srbiji
HUMANO
UNICEF u saradnji sa NIS-om donirao dodatnih 50 protokomera zdravstvenim ustanovama u Srbiji
BEOGRAD - UNICEF je dostavio 50 protokomera Kliničkom centru Srbije i KBC Dragiša Mišović.
Na snazi ugovor EK-a i tvrtki Sanofi i GSK o 300 milijuna doza cjepiva
CJEPIVO
Na snazi ugovor EK-a i tvrtki Sanofi i GSK o 300 milijuna doza cjepiva
BRUXELLES - Ugovor između tvrtki Sanofi i GSK i Europske komisije, koji je u petak stupio na snagu, omogućit će svim državama članicama EU-a nabavu do 300 milijuna doza cjepiva, objavila je u petak Komisija.
Merlot Festigia 2016 zlatna na natjecanju Concours Mondial de Bruxelles
USPJESI
Merlot Festigia 2016 zlatna na natjecanju Concours Mondial de Bruxelles
ZAGREB - Merlot Festigia 2016 Vina Laguna osvojilo je zlatnu medalju na Concours Mondial de Bruxelles i jedino je vino iz Hrvatske koje je na tom prestižnom vinskom natjecanju okrunjeno zlatnom medaljom, a Malvazija Istarska Riserva Vižinada 2015 nagrađena je srebrnom medaljom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE