GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Davidović: Crnu Goru 2019. posjetilo rekordnih 2,6 miliona turista

Davidović: Crnu Goru 2019. posjetilo rekordnih 2,6 miliona turista
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2020 / 19:46
Autor: SEEbiz / Vikend novine
PODGORICA - Nikada u svojoj istoriji crnogorski turizam nije za godinu dana imao 400.000 turista i milion i po noćenja bolji rezultat, kao što se to dogodilo 2019.

U intervjuu za Vikend novine državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović precizira da se broj evidentiranih gostiju procjenjuje na oko 2,6 miliona, a noćenja na oko 14,5 miliona.

"U 2019. godini od boravišne takse očekujemo prihod od 9,5 miliona eura milion i po više nego prošle godine, a za 50 odsto više nego 2016. Turistička taksa i članski doprinos u prvih 11 mjeseci naplaćeni su u iznosu od po 1,8 miliona eura. Ukupne prihode od turizma od inostranih i domaćih gostiju očekujemo na nivou većem od 1,1 milijarde eura, što će biti snažan rast u odnosu na 2018. od gotovo deset odsto", dodao je on.

Kad su u pitanju kapaciteti, sada je oko 25.000 kreveta odnosno 56 odsto u hotelima sa četiri i pet zvjezdica, što smatra rezultatom za ponos. Uz to podsjeća da će naredne godine u našoj zemlji biti otvoren prvi evropski One&Only i novi Ritz Carlton hoteli.

"Skijališta Crne Gore pokazuju snažnu posvećenost Vlade u stvaranju novog generatora turističke privrede, novih radnih mjesta i ukupnog unapređenja standarda građana na sjeveru. Otvaranje prve dionice autoputa je ključna infrastrukturna pretpostavka da će svi projekti bilo da se realizuju iz kapitalnog budžeta ili su privatne investicije iskoristiti svoj puni potencijal. To stvara priliku za domaće preduzetnike i kompanije da pronađu svoje mjesto i nove izvore prihoda", dodao je Davidović.

On očekuje da će i ova godina donijeti dobre rezultate, te da su najavljeni projekti „dio procesa koji treba da dovede do pune zrelosti naše destinacije i stvori uslove za ostvarivanje njenog punog potencijala".
Prema njegovim riječima, sve veće investicije u hotelijerstvo znak su povjerenja u sazrijevanje turističke destinacije.

Značajno je, dodaje Davidović, sveukupno unapređenje ponude u svim segmentima, "iako tu ostaje značajan prostor za dalje unapređenje u narednom periodu". Ističe i nikada veću aviodostupnost.

"Tako su naši aerodromi prošle godine bili povezani sa dvostruko većim brojem destinacija nego 2016. Dugoročan rast obezbjeđuje se investicijama u infrastrukturu, pa brojni projekti koji se realizuju na sjeveru stvaraju uslove za materijalizaciju naših potencijala u ovom dijelu zemlje koji podrazumijeva i najave nikad većih ulaganja u hotele i drugu turističku infrastrukturu i suprastrukturu. Investicije u velike razvojne projekte na Primorju realizuju se nesmanjenom brzinom. Najavljeno je i da će Crna Gora postati dom jednom od najznačajnijih hotelskih brendova na svijetu Ritz Carlton, koji je dio najmoćnije svjetske hotelske kompanije Marriott. Nikad snažnija borba državnih i lokalnih organa protiv sive ekonomije na svim nivoima u turizmu imala je jak uticaj na rezultate, ali naredne godine očekujemo da ona bude još snažnija", objasnio je on.

Značaj otvaranja prve dionice auto-puta je, ističe Davidović, ključna je infrastrukturna pretpostavka da će svi projekti bilo da se realizuju iz kapitalnog budžeta, ili su privatne investicije, iskoristiti svoj puni potencijal.

"Nikad značajnije prisustvo nekih od najvećih brendova iz oblasti luksuznog turizma i najava dolaska novih svake godine doprinosi stvaranju potrebe za novim oblikom ili nivoom turističkih usluga. To, sa druge strane, stvara priliku za domaće preduzetnike i kompanije da pronađu svoje mjesto i nove izvore prihoda. Ne smijemo zaboraviti velike razvojne projekte na jugu zemlje: Porto Novi, Porto Montenegro i Luštica Bay, koji su značajno unaprijedili naš ukupan turistički proizvod i to nastavljaju da rade", rekao je on.

Očekuje se, ističe, snažan zamah investicija u najavljene hotele na sjeveru, "čime će se ne samo udvostručiti broj kreveta u najkvalitetnijim objektima hotelskog smještaja, već će sjever Crne Gore, odnosno naši zimski centri dobiti prve hotele sa pet zvjezdica, čija gradnja je započeta ili se očekuje da ona počne na proljeće, kada to dozvole vremenski uslovi".

"U odnosu na veličinu turističkog tržišta, siguran sam da će Crna Gora biti u vrhu po investicijama ne samo u Evropi", naglasio je Davidović.

Nelegalno poslovanje i dalje veliki problemKada je riječ o poslovanju jednog dijela privrede, najveći nedostatak je, navodi Davidović, nelegalno poslovanje bilo da se ne evidentira promet ili broj turista.

"Mi smo posvećeni rješavanju ovog problema i moram da istaknem da imamo značajnu podršku i posvećenost same privrede tj. najznačajnijih kompanija i asocijacija u ovoj oblasti, a na čelu sa Privrednom komorom Crne Gore. Jedan dio privrede bi morao raditi više na svojoj promociji. Moraju učiti iz onoga što rade najuspješnije kompanije u Crnoj Gori koje, zahvaljujući tome, i ostvaruju najveće prihode, pa su prepoznate kao crnogorski brendovi u turizmu. Potreban je snažniji rad na unapređenju kvaliteta kadrova i sticanju novih znanja, te na razvoju karakterističnih turističkih proizvoda, kao i bliža saradnja između raznih segmenata privrede", rekao je on.

Davidović kaže da borba protiv sive ekonomije ostaje apsolutan prioritet u politici turizma na državnom nivou. To, kako kaže, nije problem koji može da riješi samo jedna inspekcija koliko god truda uložila već doprinos moraju svi da daju.

"Imamo redovnu komunikaciju i dobru saradnju sa Upravom za inspekcijske poslove, čiji su inspektori tokom ljetnje turističke sezone imali bolje rezultate po svim parametrima nego prošle godine. Tržište je znatno sređenije nego prije par godina i sama činjenica da je istovremeno evidentiran rast broja registrovanih turista za 800.000 potvrđuje to na najbolji način i predstavlja uspjeh svih. Opštine na sjevernom dijelu naše obale generalno bolje sprovode ove aktivnosti od onih na jugu, ali prošle godine je značajan pomak napravljen upravo u Ulcinju. Ostaje značajan prostor za unapređenje ove oblasti u svim opštinama i na jugu i na sjeveru. Dobra tendencija je da smo na kraju prošle godine imali oko 60 odsto više lokalnih inspektora koji kontrolišu usluge u turizmu u odnosu na kraj 2018", rekao je on.

Tagovi: Damir Davidović, crnogorski turizam, Vlada Crne Gore
PROČITAJ I OVO
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE