GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Damir Vanđelić ušao u proizvodnju maslinovog ulja i voća

Damir Vanđelić ušao u proizvodnju maslinovog ulja i voća
NOVI ISKORAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2020 / 13:51
Autor: SEEbiz / Glas Istre
ROVINJ - Uz cestu Rovinj – Bale, nasuprot sela Čubani, na osunčanoj padini prema moru predjela Valade, prostire se jedno od najvećih istarskih poljoprivrednih kompleksa.

Riječ je o gospodarstvu OPG-a Patricije i Damira Vanđelića, koje sa još jednim kompleksom kraj Stancije Meneghetti zaprema 67 hektara zemljišta, većim dijelom u dugoročnom zakupu.

Da je riječ o brižljivo uređenom imanju može se vidjeti već kod vožnje puteljkom kroz nasade maslina i voćaka koje zaokružuju redovi busena lavande i grmovi ruža. A kako bi se održala ekološka ravnoteža i stvorila prirodna zaštita od neželjenih nametnika, imanje oplemenjuju i umiljate domaće životinje. Tu su poni Čarli i male ovčice francuske pasmine ouessant, koje čiste i oplemenjuju zemljišta.

Na imanju je u rodu 6.500 stabala raznih sorti maslina. Uz autohtone buže, istarske bjelice, rošinjole i karbonace posađene su i introducirane sorte leccina, pendolina, frantoia i maraiola. Tu su nadalje nasadi 26 sorti voća, od stolnog grožđa, trešanja, nektarina, breskvi, marelica, jabuka, krušaka i smokava do raznolikog bobičastog voća. Uz financiranje iz EU fondova izgradili smo novu uljaru s najnovijom tehnologijom kompanije Mori Tem iz Firence. 

- U poljoprivredu smo ušli 2008. Prvo nam je to bio hobi, a i danas se tu, kad je god moguće, okuplja cijela obitelj. Potom smo koristeći EU fondove i zaradu postepeno širili gospodarstvo. Izračunali smo da je potrebna ovakva veličina gospodarstva da bi poslovanje bilo stabilno i pozitivno. O imanju se najviše brine moja supruga Patricija, a naše brendove nazvali smo 'Nono Remiđo' po njenom prerano preminulom ocu, koji joj je ugradio ljubav prema poljoprivredi, kaže za Glas Istre Damir Vanđelić, čije je menadžersko iskustvo zacijelo pomoglo usponu ovog imanja i obiteljskog OPG-a.

Vanđelić je, naime, jedan je od najistaknutijih menadžera u Hrvatskoj. Karijeru je započeo u Plivi, bio je predsjednik Uprave Croatia osiguranja, direktor investicija i potom član Uprave Adris Grupe, tehnički direktor Zagrebačke pivovare te korporativni direktor investicija za središnju Europu 15 pivovara vodeće svjetske pivarske kompanije Interbrew. Vodeći više od 200 važnih projekata u industriji, turizmu i nekretninama procjenjuje se da je upravljao investicijskim portfeljem vrijednim više od 8 milijardi kuna. Uz ostalo, bio je i predsjednik Nadzornog odbora INA-e.

Široj javnosti je postao poznat kad ga je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, u vrijeme političke krize oko formiranja koalicijske vlade HDZ-a i Mosta, predložila za privremenog premijera. Vanđelić je tada bio član savjetodavnog Vijeća za domovinsku sigurnost. Predsjednica Grabar Kitarović ga je željela angažirati i kao svog savjetnika za gospodarstvo, ali je radije odbrao rad u realnom sektoru nego bavljenje politikom.

Tagovi: Damir Vanđelić, maslinovo ulje, voće, Kolinda Grabar-Kitarović, Adris Grupa, Zagrebačka pivovara, Stancija Meneghetti
PROČITAJ I OVO
Omnio proglasio zagrebački aerodrom najgorim u Europi
PORAZNO
Omnio proglasio zagrebački aerodrom najgorim u Europi
BERLIN - Omnio, njemačka internetska platforma za putovanja vlakom, autobusom i avionom, proglasila je hrvatsku Međunarodnu zračnu luku Zagreb - Franjo Tuđman najgorom među 30 u Europi. Od mogućih 100 bodova dobila je nula.
Dostupan lijek koji sprječava širenje korone kod zaraženih
LIJEK
Dostupan lijek koji sprječava širenje korone kod zaraženih
ZAGREB - Tim znanstvenika s Instituta za biomedicinske znanosti pri državnom Sveučilištu Georgia otkrio je da postoji lijek koji se može jednostavno popiti, a u potpunosti je učinkovit u sprječavanju širenja novog koronavirusa, 24 sata nakon što ga pacijent popije.
Super Konzum Vukovarska slavi svoj 25. rođendan
ROĐENDAN
Super Konzum Vukovarska slavi svoj 25. rođendan
ZAGREB - Kako bi se kupcima omogućila nabava svih potrebnih namirnica na jednom mjestu te tako olakšao proces kupnje, davne 1995. na 2075 m2 prodajnog prostora otvoren je Super Konzum Vukovarska koji je, pružajući kompletnu uslugu po svim odjelima, redefinirao značenje pojma maloprodaja u Hrvatskoj, ali i u regiji.
KLM uvodi drugi dnevni let za Zagreb
LETOVI
KLM uvodi drugi dnevni let za Zagreb
ZAGREB - Nizozemski KLM, najstarija zrakoplovna aviokompanija na svijetu, od 12. veljače sljedeće godine uvodi drugi dnevni let na liniji Amsterdam – Zagreb - Amsterdam.
Telekom Srbija isplatio međudividendu
DIVIDENDA
Telekom Srbija isplatio međudividendu
BEOGRAD - Nacionalni telekomunikacioni operater, Telekom Srbija, isplatio je privremenu dividendu (međudividendu) u ukupnom iznosu od 2,07 milijardi dinara odnosno bruto 2,5814 dinara po akciji, saopštio je Centralni registar hartija od vrednosti
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE