GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dalekovod s partnerima jedini ponuditelj za projekt revitalizacije dalekovoda Konjsko - Krš Pađene - Brinje

Dalekovod s partnerima jedini ponuditelj za projekt revitalizacije dalekovoda Konjsko - Krš Pađene - Brinje
POSLOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2023 / 13:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Prilikom javnog otvaranja ponuda za natječaj koji je raspisao HOPS (Hrvatski operater prijenosnog sustava d.d.) za Izvođenje radova na revitalizaciji DV 220 kV Konjsko - Krš Pađene - Brinje utvrđeno je da je zaprimljena jedna ponuda i to zajednice ponuditelja Dalekovod d.d. i Victor Energy d.o.o.

Procijenjena vrijednost radova navedenog projekta iznosi ukupno 19.244,807,22 EUR.

Dalekovod 220 kV Konjsko – Brinje dio je izuzetno značajne elektroenergetske veze 220 kV nazivnog naponskog nivoa, koja povezuje središnju Hrvatsku s njezinim južnim dijelom. Iako su tijekom proteklih godina provođene mjere redovitih održavanja, značajnije obnove i revitalizacija cjelokupne trase nije bilo, što znači kako je životni vijek trenutno ugrađene elektromontažne opreme na samom kraju.

Uz navedeno, spomenuti dalekovod posebnu važnost ima uzimajući u obzir značajan porast obnovljivih izvora energije priključenih na prijenosnu mrežu južnog dijela Hrvatske.

Uzimajući u obzir životnu dob, značaj te potrebu za povećanjem njihove prijenosne moći s 300 MVA na minimalno 580 MVA, projektom je predviđena njihova cjelovita obnova čime će se produžiti životni vijek predmetnih građevina. U tu svrhu predviđeno je korištenje HTLS (visokotemperaturne-niskoprovjesne) vodiče.

Trenutna elektroenergetska veza 220 kV nazivnog naponskog nivoa građena je 1960.-ih godina, povezujući dva čvrsta elektroenergetska čvorišta, TS Mraclin i TS Konjsko. Navedena veza je građena kao DV 220 kV TS Konjsko – RP Brinje i DV 220 kV RP Brinje – TS Mraclin. Naknadno je na rasklopište Brinje priključen i DV 220 kV HE Senj – RP Brinje, da bi u konačnici u postrojenju Brinje, ponajprije zbog potreba napajanja autoceste A1, bila ugrađena i transformacija 220/35 kV čime ovo postrojenje postaje TS Brinje.

Tijekom 2019. godine, a nakon izgradnje VE Krš Pađene ukupne snage 142 MW, ista je priključena na prijenosnu mrežu 220 kV čime nastaju dvije nove elektroenergetske cjeline, DV 220 kV Konjsko – Pađene i DV 220 kV Brinje – Pađene.

Dalekovod koji je predmet natječaja i koji će proći proces revitalizacije je jednostruki, a izgrađen je na čelično-rešetkastim stupovima oblika glave „jela“ i „dunav“. Ukupna duljina trase je 210.32 km, a od čega se na dionicu TS Konjsko - TS Pađene odnosi 65.5 km na ukupno 174 stupa, dok je dionica TS Pađene -TS Brinje u dužini 144.82 km na ukupno 413 stupova.

Tagovi: Dalekovod, Hrvatski operater prijenosnog sustava
PROČITAJ I OVO
Rekordni pretovar na kontejnerskom terminalu Brajdici
SJAJNE BROJKE
Rekordni pretovar na kontejnerskom terminalu Brajdici
RIJEKA - Na kontejnerskom terminalu Brajdici u riječkoj luci, kojim upravlja tvrtka Jadranska vrata (AGCT), lani je pretovareno rekordnih 386 tisuća kontejnerskih jedinica (TEU), a terminal je ticalo 275 brodova, doznaje se iz te tvrtke.
Snažan rast dobiti Podravke u 2023.
SJAJNE BROJKE
Snažan rast dobiti Podravke u 2023.
KOPRIVNICA - Grupa Podravka u 2023. godini je ostvarila neto dobit od 66.4 milijuna eura, što je rast od 17.3 milijuna eura ili 35.3 posto u odnosu na 2022., objavili su danas iz te kompanije.
ACI: Blagi pad dobiti, imperativ je produženje koncesija
SOLIDNO
ACI: Blagi pad dobiti, imperativ je produženje koncesija
RIJEKA - ACI je izvijestio kako je u 2023. godini ostvario bruto dobit od 3,8 milijun eura, u odnosu na 2022. godinu kada je ostvarena bruto dobit od 4,2 milijuna eura, ostvaren je manji rezultat za 0,4 milijuna eura ili 10% manje.
Prednosti korištenja dizalica topline
INOVACIJE
Prednosti korištenja dizalica topline
Dizalice topline učinkovit su i ekološki prihvatljiv način grijanja; umjesto korištenja tradicionalnih sustava koji koriste fosilna goriva poput plina ili nafte, koriste energiju iz obnovljivih izvora poput zraka, vode ili zemlje, kako bi pružile toplinu i udobnost svakom prostoru.
Bečka zračna luka u širenje ulaže 420 milijuna eura
ŠIRENJE
Bečka zračna luka u širenje ulaže 420 milijuna eura
BEČ - Bečka zračna luka proširuje terminal 3. Za to joj na raspolaganju stoji 420 milijuna eura, a radovi su već u tijeku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE