GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dalekovod: Gubitak, ali i snažan rast EBITDA u devet mjeseci

Dalekovod: Gubitak, ali i snažan rast EBITDA u devet mjeseci
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2020 / 17:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Poslovni prihodi Grupe iznose 944,2 milijuna kuna i veći su za 11 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Prihodi od prodaje Grupe iznosili su 929,9 milijuna kuna i veći su za 12% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

EBITDA (Računa se na način: „Poslovni prihodi - Poslovni rashodi + Amortizacija“) na razini grupe iznosi 62 milijuna kuna, što predstavlja rast od 41 milijun kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. EBITDA prilagođena za jednokratne stavke (uglavnom vezane uz proces restrukturiranja) iznosila je 65 milijuna kuna.

Tijekom izvještajnog razdoblja pojedine članice Grupe su ostvarile pravo na potporu od strane HZZ u kontekstu pomoći za društva koja su bila pogođena pandemijom COVID-19 u ukupno iznosu od 3 milijuna kuna. Za razliku od prijašnjih godina odnosno kvartala Grupa je u periodu od I-III kvartala 2020. godine zabilježila veći EBITDA od matičnog društva. Takav rezultat posljedica je značajnog procesa restrukturiranja u proizvodnom dijelu grupe odnosno u društvima Proizvodnja MK d.o.o. i Proizvodnja OSO d.o.o. koji su nakon više godina zabilježili pozitivan rezultat na EBITDA razini. Gubitak tekuće godine Grupe iznosi -19,7 milijuna kuna a sastoji se od dobiti iz redovnog poslovanja u iznosu od 31,6 milijuna kuna te gubitka iz prekinutog poslovanja (vezane uz prodaju segmenta cinčanja) u iznosu od -51,3 milijuna kuna.

U kontekstu financijskog restrukturiranja Grupa je objavila tijekom srpnja da je potpisala nagodbu s najvećim pojedinačnim vjerovnikom iz Predstečajne nagodbe, HETA Asset Resolution d.o.o. Nagodbom Redovna dionica DLKV-R-A uvrštena na Službeno tržište Zagrebačke burze Obavijest sukladno Zakonu o tržištu kapitala je imovina vezana uz pogon cinčanja u Dugom Selu prenesena spomenutom financijskom vjerovniku a koji je imovinu prodalo krajnjem kupcu društvu NFS Cink d.o.o. članici češke Signum Grupe. Grupa je spomenutom transakcijom značajnom smanjila financijski dug odnosno više od 60 milijuna kuna.

Poslovni prihodi matičnog društva, Dalekovod d.d. iznose 798 milijuna kuna i veći su za 20 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. EBITDA na razini Društva iznosi 57 milijuna kuna, što predstavlja rast od 27 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Gubitak tekuće godine Društva se sastoji od dobiti iz redovnog poslovanja u iznosu od 36 milijuna kuna te gubitka iz prekinutog poslovanja (vezane uz prodaju segmenta cinčanja) u iznosu od -48 milijuna kuna.

Nastavno na utjecaj pandemije COVID-19 kako je prije spomenuto ista je imala značajan utjecaj na odgodu tendera. Društvo je tijekom godine ugovorilo poslove u vrijednosti od oko 680 milijuna kuna što je lošiji rezultat nego u istom razdoblju prethodne godine. U fazi potpisivanja Društvo trenutno ima nekoliko ugovora vrijednih preko 150 milijuna kuna. Trenutna vrijednost ugovorenih poslova iznosi više od 1,5 milijardi kuna.

Tagovi: Dalekovod, poslovni rezultati, HETA Asset Resolution
PROČITAJ I OVO
Švedska kompanija planira proizvoditi Modernino cjepivo u Francuskoj
CJEPIVO
Švedska kompanija planira proizvoditi Modernino cjepivo u Francuskoj
STOCKHOLM - Švedski Recipharm, najveći podizvođač farmaceutskog sektora u svijetu, objavio je u srijedu da planira proizvoditi doze Moderninog potencijalnog cjepiva protiv covida 19 u središnjoj Francuskoj.
Glas poduzetnika: Novo zatvaranje Vlada mora platiti ili idemo u prosvjede
JASNA PORUKA
Glas poduzetnika: Novo zatvaranje Vlada mora platiti ili idemo u prosvjede
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika (UGP) ističe u srijedu da država oštećenim poduzetnicima mora platiti troškove eventualnog novog zatvaranja gospodarstva i to u iznosu od 70 i 80 posto prihoda u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, te da će u protivnom pokrenuti ozbiljne prosvjede.
HUP: Zatvaranje objekata ugrožava gospodarstvo i radna mjesta
UPOZORENJE
HUP: Zatvaranje objekata ugrožava gospodarstvo i radna mjesta

ZAGREB - Zatvaranjem ugostiteljskih objekata ugrožava se opstojnost gospodarstva i radna mjesta, istaknuli su u srijedu iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) te najavili da će vladi danas poslati nove prijedloge kompenzacijskih mjera kojima bi se amortizirao dio financijske štete koja će nastati.

Rusi ne isključuju mogućnost proizvodnje cjepiva u Njemačkoj
CJEPIVO
Rusi ne isključuju mogućnost proizvodnje cjepiva u Njemačkoj

MOSKVA - Ruski fond za izravna ulaganja ne isključuje mogućnost proizvodnje cjepiva protiv covida-19 "Sputnik V" u Njemačkoj, rekao je u srijedu čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja Kirill Dmitriev u intervjuu za TV kanal Russia 24.

Poljska Selvita nova vlasnica bivšeg Plivinog istraživačkog centra
DOGOVOR
Poljska Selvita nova vlasnica bivšeg Plivinog istraživačkog centra
ZAGREB - Fidelta, kompanija izrasla iz nekadašnjeg Plivinog istraživačkog centra, koja zadnje desetljeće posluje unutar Galapagos grupe, opet mijenja vlasnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE