GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dalekovod: Gubitak, ali i snažan rast EBITDA u devet mjeseci

Dalekovod: Gubitak, ali i snažan rast EBITDA u devet mjeseci
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2020 / 17:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Poslovni prihodi Grupe iznose 944,2 milijuna kuna i veći su za 11 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Prihodi od prodaje Grupe iznosili su 929,9 milijuna kuna i veći su za 12% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

EBITDA (Računa se na način: „Poslovni prihodi - Poslovni rashodi + Amortizacija“) na razini grupe iznosi 62 milijuna kuna, što predstavlja rast od 41 milijun kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. EBITDA prilagođena za jednokratne stavke (uglavnom vezane uz proces restrukturiranja) iznosila je 65 milijuna kuna.

Tijekom izvještajnog razdoblja pojedine članice Grupe su ostvarile pravo na potporu od strane HZZ u kontekstu pomoći za društva koja su bila pogođena pandemijom COVID-19 u ukupno iznosu od 3 milijuna kuna. Za razliku od prijašnjih godina odnosno kvartala Grupa je u periodu od I-III kvartala 2020. godine zabilježila veći EBITDA od matičnog društva. Takav rezultat posljedica je značajnog procesa restrukturiranja u proizvodnom dijelu grupe odnosno u društvima Proizvodnja MK d.o.o. i Proizvodnja OSO d.o.o. koji su nakon više godina zabilježili pozitivan rezultat na EBITDA razini. Gubitak tekuće godine Grupe iznosi -19,7 milijuna kuna a sastoji se od dobiti iz redovnog poslovanja u iznosu od 31,6 milijuna kuna te gubitka iz prekinutog poslovanja (vezane uz prodaju segmenta cinčanja) u iznosu od -51,3 milijuna kuna.

U kontekstu financijskog restrukturiranja Grupa je objavila tijekom srpnja da je potpisala nagodbu s najvećim pojedinačnim vjerovnikom iz Predstečajne nagodbe, HETA Asset Resolution d.o.o. Nagodbom Redovna dionica DLKV-R-A uvrštena na Službeno tržište Zagrebačke burze Obavijest sukladno Zakonu o tržištu kapitala je imovina vezana uz pogon cinčanja u Dugom Selu prenesena spomenutom financijskom vjerovniku a koji je imovinu prodalo krajnjem kupcu društvu NFS Cink d.o.o. članici češke Signum Grupe. Grupa je spomenutom transakcijom značajnom smanjila financijski dug odnosno više od 60 milijuna kuna.

Poslovni prihodi matičnog društva, Dalekovod d.d. iznose 798 milijuna kuna i veći su za 20 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. EBITDA na razini Društva iznosi 57 milijuna kuna, što predstavlja rast od 27 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Gubitak tekuće godine Društva se sastoji od dobiti iz redovnog poslovanja u iznosu od 36 milijuna kuna te gubitka iz prekinutog poslovanja (vezane uz prodaju segmenta cinčanja) u iznosu od -48 milijuna kuna.

Nastavno na utjecaj pandemije COVID-19 kako je prije spomenuto ista je imala značajan utjecaj na odgodu tendera. Društvo je tijekom godine ugovorilo poslove u vrijednosti od oko 680 milijuna kuna što je lošiji rezultat nego u istom razdoblju prethodne godine. U fazi potpisivanja Društvo trenutno ima nekoliko ugovora vrijednih preko 150 milijuna kuna. Trenutna vrijednost ugovorenih poslova iznosi više od 1,5 milijardi kuna.

Tagovi: Dalekovod, poslovni rezultati, HETA Asset Resolution
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Trideset milijuna eura na raspolaganju za digitalnu transformaciju tvrtki
POTICAJI
Slovenija: Trideset milijuna eura na raspolaganju za digitalnu transformaciju tvrtki
LJUBLJANA - Slovenski poduzetnički fond, zajedno s Ministarstvom gospodarstva, objavio je natječaj za poticaje za digitalnu transformaciju mikro, malog i srednjeg poduzetništva. Dostupno je 30 milijuna eura.
Novi šef Holdinga smijenio dugogodišnjeg direktora GSKG-a
SMJENA
Novi šef Holdinga smijenio dugogodišnjeg direktora GSKG-a
ZAGREB - Joško Jakelić vodi GSKG već 16 godina. Njega uhićeni Blažević također spominje u podjeli provizije, ali USKOK ga za ništa ne tereti. Ipak je smijenjen jer uprava Holdinga nema povjerenja u njega.
Telekom Slovenije veći dio prošlogodišnje dobiti isplatio kroz dividendu
DIVIDENDA
Telekom Slovenije veći dio prošlogodišnje dobiti isplatio kroz dividendu
LJUBLJANA- Dioničari Telekoma Slovenije dobit će bruto dividendu od 4,50 eura po dionici. Većinski vlasnik je država. Skupština je za nove članove nadzornog odbora izabrala Karlu Pinter i Jurija Toplaka.
ĐĐ Specijalna vozila ugovorila isporuku 4,4 mln eura vrijednih vagona
POSLOVI
ĐĐ Specijalna vozila ugovorila isporuku 4,4 mln eura vrijednih vagona
SLAVONSKI BROD - Đuro Đaković Specijalna vozila, tvrtka iz sastava Đuro Đaković grupe, ugovorila je s austrijskim naručiteljem proizvodnju i isporuku teretnih vagona vrijednih 4,4 milijuna eura.
Debeljak: Stečajeva nad dijelom tvrtki neće biti, sve obveze bit će podmirene do kraja mjeseca
PORUKE
Debeljak: Stečajeva nad dijelom tvrtki neće biti, sve obveze bit će podmirene do kraja mjeseca
ZAGREB - Oni koji dobiju otkaz, dobili su ga opravdano, jer loše rade, a postoje i slučajevi kad postoje viškovi, tada slijedi otpuštanje, ali ih pokušavamo prekvalifikacijom ubaciti na druge poslove, tvrdi Debeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE