GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Da bi dobila novac iz EU, država legalizira ceste, vodovode...

Da bi dobila novac iz EU, država legalizira ceste, vodovode...
LEGALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2021 / 10:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo graditeljstva namjerava omogućiti legalizaciju nezakonito sagrađene infrastrukture poput javnih i nerazvrstanih cesta, vodovoda, kanalizacije, ali i naftovoda, plinovoda i telekomunikacijskih vodova, piše u utorak Večernji list.

Neriješeni imovinskopravni odnosi i nelegalno sagrađene kuće među najčešće su spominjanim preprekama procesu obnove nakon razornih potresa u Zagrebu i na Banovini. Tekst koji je Ministarstvo graditeljstva ovih dana uputilo u javnu raspravu pokazuje, međutim, kako gradnji bez zakonom propisanih dokumenata nisu skloni samo građani, nego i država.

U javnom savjetovanju je, naime, prijedlog prethodne procjene učinaka zakona kojim Ministarstvo namjerava omogućiti legalizaciju nezakonito sagrađene infrastrukture, poput javnih i nerazvrstanih cesta, vodovoda, kanalizacije, ali i naftovoda, plinovoda i telekomunikacijskih vodova.

Formalna najava donošenja Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenom infrastrukturom u javnom se savjetovanju našla godinu i pol nakon što je Vlada odbila prijedlog istoimenog zakona koji je u saborsku proceduru bila uputila stranka GLAS.

Odbijajući taj prijedlog, vlada je u ožujku prošle godine priznala da je bespravno sagrađenu infrastrukturu nužno legalizirati, ali i zaključila da je za takav korak potrebno provesti prethodne stručne analize stanja takvih građevina po sektorima.

Činjenica da je ministarstvo učinilo prvi formalni korak prema donošenju zakona o legalizaciji infrastrukture trebala bi, dakle, značiti da su potrebne analize gotove, no u predloženom tekstu nema podataka o zaključcima do kojih se došlo pa se tako zasad ne zna o kojem se broju, vrsti i ukupnoj vrijednosti objekata radi.

Ministarstvo graditeljstva, pak, u tekstu puštenom u javno savjetovanje otkriva još jedan motiv zbog kojeg je država nakon 30 godina odlučila legalizirati ono što je sama bespravno sagradila, a to su fondovi EU.

U prilog donošenju zakona koji će omogućiti legalizaciju ovakve infrastrukture navodi se, naime, da će to “omogućiti njihovu rekonstrukciju, stavljanje u rad u određenim slučajevima i pribavljanje sredstava za njihovo održavanje i financiranje iz različitih izvora, uključujući i sredstva EU”, donosi Večernji list

Tagovi: fondovi EU, Banovina, obnova Banovine
PROČITAJ I OVO
Taksisti Bolta i Ubera za ponedjeljak najavili štrajk
NEZADOVOLJSTVO
Taksisti Bolta i Ubera za ponedjeljak najavili štrajk
ZAGREB - Među taksistima koji rade za Bolt i Uber posljednjih dana širi se poziv na štrajk planiran za ponedjeljak, 24. lipnja 2024. godine u 12 sati.
Katastrofa za dionice Carlsberga, evo što se događa
OŠTAR PAD
Katastrofa za dionice Carlsberga, evo što se događa
KOPENHAGEN - Dionice Carlsberga bile su u petak na putu najvećeg pada u jednom danu u više od četiri godine.
U Hrvatskoj daleko najbolje posluju trgovci
NA VRHU
U Hrvatskoj daleko najbolje posluju trgovci
ZAGREB - Poduzetnici iz područja trgovine i prerađivačke industrije u prošloj su godini ostvarili najveće prihode i rashode te neto dobit, a to su i djelatnosti koje su imale najveći broj zaposlenih, pokazuju podaci iz analize Financijske agencije (Fina).
Perutnina Ptuj stječe kontrolu nad tvrtkom Toni
KONTROLA
Perutnina Ptuj stječe kontrolu nad tvrtkom Toni
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je na svojim internet stranicama, u rubrici odluke, objavila i odluku kojom je dopuštenom na prvoj razini ocijenjena i koncentracija u kojoj će slovenska Perutnina Ptuj steći kontrolu nad tvrtkom Toni, sa sjedištem u Donjem Kraljevcu, a koja se bavi otkupom, sušenjem i skladištenjem žitarica.
CSEBA participated in Macao International Forum
EVENTS
CSEBA participated in Macao International Forum
Chinese Southeast European Business Association (CSEBA) participated for the tenth time at the Macao International Infrastructure Investment and Construction Forum.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE