GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cromaris postiže 45% veće prosječne cijene svježe ribe od grčke i turske konkurencije

Cromaris postiže 45% veće prosječne cijene svježe ribe od grčke i turske konkurencije
ADRIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2019 / 06:33
Autor: SEEbiz / Glas Istre
ROVINJ - U posljednjih deset godina Adris je uložio 8,2 milijarde kuna u stjecanje vlasničkih udjela u zdravoj hrani, turizmu i osiguranju, a to se itekako isplatilo jer nakon odustajanja od duhanskog biznisa kompaniju danas čine tri rastuća i dugoročno održiva posla. Ta tri posla su i u protekloj godini ostvarila zavidne poslovne rezultate.
Prvi od njih je "osiguravateljski biznis" u koji se ušlo 2014. godine kupnjom vodećeg domaćeg osiguravatelja Croatia osiguranja. To je društvo i u 2018. godini zadržalo vodeću poziciju na hrvatskom tržištu, s ukupnim udjelom od 28,1 posto. Tržišni je lider i u segmentu neživotnih osiguranja s 33,2 posto i u životnim osiguranjima sa tržišnim udjelom od 17,7 posto.

"Croatia osiguranje je uvjerljivo najsnažniji brand i osiguravajuća kuća kojoj se, prema istraživanjima povjerenja potrošača, najviše vjeruje u Hrvatskoj. Liderska pozicija rezultat je i tog povjerenja", čulo se na Skupštini Adrisa.

U Hrvatskoj je 2018. Croatia ostvarila ukupnu bruto zaračunatu premiju u iznosu od 2,75 milijardi kuna, što je pet posto više od godine prije, i to unatoč daljnjoj optimizaciji i smanjenju dijela portfelja. Bruto zaračunata premija na razini Grupe iznosi 3,32 milijarde kuna i šest je posto veća od prošlogodišnje, a značajno je povećana i učinkovitost poslovanja. Ostvareni pokazatelji, rečeno je, rezultat su uspješnog nastavka procesne transformacije društva, s naglaskom na operativnu izvrsnost. Primjerice, samo u 2018. godini ostvaren je daljnji rast produktivnosti interne prodajne mreže od 18 posto.

U 2018. godini Croatia osiguranje ostvarilo je dobit prije poreza od 403 milijuna kuna, dok je u 2017. godini bila ostvarena dobit od 304 milijuna kuna, što predstavlja rast od 33 posto. Neto dobit iznosi 337 milijuna kuna i veća je za 33 posto od prošlogodišnje.

Turistička divizija Adris Grupe, tvrtka Maistra, ovogodišnju Skupštinu dočekala je na krilima dovršetka izgradnje i otvaranja Grand hotela Park i zaokruživanja zone Monte Mulini u Rovinju, jedne od najluksuznijih turističkih zona na Jadranu. I ta tvrtka, prema riječima predsjednika Uprave Tomislava Popovića, u prošloj je godini zabilježila nastavak rasta svih ključnih pokazatelja poslovanja.

Maistra je tako u 2018. ostvarila 4 posto više noćenja, uz povećanje prosječne cijene noćenja također od 4 posto. Poslovni prihodi veći su za devet posto i iznose 1,25 milijardi kuna. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije iz redovnog poslovanja iznosi 449 milijuna kuna i za 5 je posto veća od prošlogodišnje, dok ostvarena neto dobit iz poslovanja iznosi 201 milijun kuna.

Jačanju turističkoga dijela Grupe značajno pridonosi i tvrtka HUP Zagreb, koja također ostvaruje rast svih ključnih pokazatelja poslovanja i u kojoj od početka ove godine Adris ima stopostotni udio u vlasništvu. U lipnju 2018. godine započeo je i proces funkcionalnoga spajanja u turističkome dijelu kako bi Maistra i HUP Zagreb funkcionirali kao jedinstven sustav, što će omogućiti korištenje ekonomije obujma i sinergijskih učinaka. Turistički dio Grupe ima 75 posto proizvoda u čvrstim objektima i čak 84 posto hotelskoga smještaja na razini četiriju i pet zvjezdica. Što se planova tiče, do 2023. godine u turistički dio Adris će uložiti više od dvije milijarde kuna, čime će 95 posto hotelskih kapaciteta biti na najvišoj razini ponude. Uz ulaganja u Rovinju, Vrsaru, Zagrebu i Dubrovniku, u planu su i ulaganja u Splitu u kojem Adris dovršava aktivnosti na preuzimanju hotela Marijan, propale investicije nekadašnjeg gradonačelnika i saborskog zastupnika Željka Keruma, koja trenutno čeka bolje dane nedovršena na splitskoj Zapadnoj obali.

Što se tiče posla vezanog uz proizvodnju zdrave hrane, njegove rezultate je predstavio predsjednik uprave Cromarisa Goran Markulin. On je kazao kako je Cromaris danas sedma tvrtka u Europi u uzgoju orade i brancina, a ujedno i najbrže rastuća tvrtka u tom biznisu s trendom daljnjeg rasta.

Cromaris je u 2018. godini ostvario prodaju od 8.166 tona ribe, što je za 11 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Količinska prodaja na izvoznim tržištima porasla je 16 posto, od čega najviše na talijanskom, francuskom i njemačkom tržištu. Na inozemnim tržištima ostvaruje se 79 posto količinske prodaje i 80 posto prihoda od prodaje. U uvjetima snažnog dampinga konkurencije na ključnim izvoznim tržištima ostvaren je porast prosječnih cijena od 2 posto, pa tako primjerice u Italiji, na ključnom izvoznom tržištu, Cromaris danas postiže 45 posto veće prosječne cijene svježe ribe od grčke i turske konkurencije.

Tagovi: Cromaris, Adris Grupa, Maistra, HUP-Zagreb, Croatia osiguranje, Goran Markulin, Monte Mulini
PROČITAJ I OVO
SDH predlaže veću dividendu Telekoma Slovenije
DIVIDENDA
SDH predlaže veću dividendu Telekoma Slovenije
LJUBLJANA - Slovenski državni holding (SDH) predlaže isplatu nešto veće dividende skupštini Telekoma Slovenije koja će se sastati u petak.
Jadrolinija obogatila flotu još jednim brodom
FLOTA
Jadrolinija obogatila flotu još jednim brodom
RIJEKA - U Jadrolinijinu flotu uključen je trajekt Tkon, koji će tijekom sezone preuzeti održavanje linije Biograd - Tkon, a s tim brodom najveći domaći putnički brodar u floti sada ima 55 brodova, priopćeno je u četvrtak iz Jadrolinije.
Konstantinos Nempis na čelu HT-a još jedan mandat
MANDAT
Konstantinos Nempis na čelu HT-a još jedan mandat
ZAGREB - Nadzorni odbor Hrvatskog Telekoma (HT) u četvrtak je imenovao Konstantinosa Nempisa predsjednikom Uprave i glavnim direktorom HT-a na novo mandatno razdoblje od tri godine, s početkom od 1. travnja 2022., objavio je HT putem Zagrebačke burze.
Atlantic Grupa odobrila jednu od najizdašnijih dividendi u svojoj povijesti
DIVIDENDA
Atlantic Grupa odobrila jednu od najizdašnijih dividendi u svojoj povijesti
ZAGREB - Atlantic je održao glavnu skuipštinu na kojoj su dioničari odobrili isplatu dividende od 40 kuna po dionici.
Planet of plants prva je hrvatska plant based linija proizvoda; rezultat suradnje Zvijezde i PIK Vrbovca
SURADNJA
Planet of plants prva je hrvatska plant based linija proizvoda; rezultat suradnje Zvijezde i PIK Vrbovca
ZAGREB - Planet of plants prva je hrvatska plant based linija proizvoda koja se odsad može pronaći na policama trgovina. Riječ je o inovativnoj liniji proizvoda koji su 100 % biljnog podrijetla, a zajednički su ih razvili i proizveli Zvijezda i PIK Vrbovec.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE