GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crodux: Nema ni teorije da je benzin kriv za katastrofu u Slavonskom Brodu

Crodux: Nema ni teorije da je benzin kriv za katastrofu u Slavonskom Brodu
ZAGAĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2018 / 14:38
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - U prostorijama Croduxa u Zagrebu danas je održana konferencija za novinare na temu onečišćenja vode u Slavonskom Brodu. Iz te energetske kompanije jasno tvrde: Nema ni teorije da je benzin kriv za onečišćenje vode u tom gradu jer u analizi nije pronađen ni u tragovima.

- Demantiramo sve izjave, krive natpise i nagađanja iznesena putem medija o uzrocima zagađenja pitke vode u Slavonskom Brodu 30. ožujka ove godine, poručeno je s konferencije za medije.

Dokaze za to iznio je profesor hidrogeologije Darko Mayer te direktor u Croduxu Branko Radošević. Osim te vijesti, Crodux je objavio da Rafinerija nafte Brod uskoro prelazi na plin, ekološki prihvatljiviji energent, čime će se smanjiti onečišćenje zraka.

- Bili ste svjedoci riječi i optužbi na račun Croduxa. Mi smo od prvog dana vrlo jasno kazali da istjecanje tekućine nikako ne može biti uzrok zagađenja vode. Budući da su i javno izrečene najave i podnesene kaznene prijave protiv nas, pokrenuli smo sudski postupak kako bismo dokazali svoju nevinost. Pokrenuli smo postupak za osiguranje dokaza kako bismo se osigurali za eventualnu parnicu', odgovorio je Radošević na pitanje hoće li tužiti brodskog gradonačelnika Mirka Dusparu.

- Odbacujemo sve tvrdnje da je Crodux prikrivao istjecanje tekućine iz produktovoda. Provjerom trase produktovoda uz državnu cestu primijetili smo manju količinu nepoznate tekućine, koja je imala miris po benzinu. Istog trena alarmirana su sva nadležna tijela i nakon dvadeset minuta došli su vatrogasci, MUP i inspekcija', rečeno je novinarima uz opasku kako je cjevovod vjerojatno oštećen prilikom gradnje ceste.

Dodaje se da je površina tla odmah prekrivena vatrogasnom pjenom kako bi se spriječilo zapaljenje te je betonski kanal odmah očišćen. Sve tekućine koje su se našle na tlu nakon čišćenja su usisane i prevezene na odlagalište. Dodatno, iskopane su dvije usisne jame za sakupljanje preostale tekućine.

Nakon svega produktovod je dva puta vizualno pregledan i stavljen pod nadzor te nisu pronađeni tragovi istjecanja tekućine. Uzrok istjecanja tekućine bila je više desetaka godina stara i oštećena cijev.

- Odbacujemo sve optužbe, ali ujedno razumijemo i suosjećamo s građanima Slavonskog Broda i okolice', dodaju.

Argumentiraju i kako je mjesto izlijevanja 2,6 kilometara od najbližeg zdenca, zbog čega nema teorije da je benzin otišao do vodocrpilišta Jelas.

- Radi se o motornom benzinu kvalitete iz devedesetih godina, toga nije bilo ni u jednom uzorku vode. Onečišćeno je deset kvadrata glinenog, nepropusnog tla', zaključili su.

- Dva puta smo pješice prešli cijelu trasu produktovoda, prošli smo je plinskim detektorima i nisu pronađena nikakva istjecanja ni isparavanja. Nastavljamo s ispitivanjima i tada ćemo sa sigurnošću moći reći ima li drugih propuštanja', komentirao je Radošević.

Mayer je zaključio da onečišćenje sigurno nije došlo iz podzemlja jer je bilo vrlo naglo i nestalo vrlo naglo.

- Zagađenje nije moglo doći u sve zdence istog dana jer sva zagađenja podzemnom vodom dolaze pomalo. To traje mjesecima, a ne 48 sati. Teško mi je reći, ali došlo je vjerojatno do neke kontaminacije uzoraka i teško mi je pretpostaviti što se moglo dogoditi', zaključio je Mayer.

Inženjer kemije Milan Vranešić kaže kako je u Slavonskom Brodu pronađenteži ugljikovodik od benzina, no nije želio precizirati o kojoj tvari se radi. Radošević je zaključio kako je protiv Croduxa podnesena kaznena prijava zbog istjecanja benzina i zagađenja vode, što je optužba bez dokaza.

Tagovi: Crodux, Slavonski Brod, zagađenje vode, Branko Radošević, Darko Mayer, Milan Vranešić
PROČITAJ I OVO
Finnair obnavlja letove prema Splitu i Dubrovniku
LETOVI
Finnair obnavlja letove prema Splitu i Dubrovniku
HELSINKI - Finski nacionalni avioprijevoznik, Finnair, uskoro će obnoviti promet na linijama iz Helsinkija prema dvije hrvatske zračne luke - Splitu i Dubrovniku.
Gubimo novac EU? Trebali dovršiti prugu do 2020., HŽ im je dao odgodu još dvije godine
NEOZBILJNO
Gubimo novac EU? Trebali dovršiti prugu do 2020., HŽ im je dao odgodu još dvije godine
ZAGREB - Završetak najvećeg željezničkog infrastrukturnog objekta pruge Dugo Selo - Križevci ponovo je prolongiran, i to za pune dvije godine.
Bivši direktori i piloti Montenegro Airlinesa traže preko pet miliona eura
POTRAŽIVANJA
Bivši direktori i piloti Montenegro Airlinesa traže preko pet miliona eura
PODGORICA - Bivši direktori, piloti, letačko osoblje i drugi radnici Montenegro Airlinesa (MA), koji je od maja u stečaju, prijavili su stečajnoj upravi potraživanja od 17,2 miliona eura za neto zarade, poreze, doprinose, dnevnice i naknade.
Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
OŠTAR PAD
Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
SPLIT - Dio crne statistike može se pripisati pandemiji koronavirusa, no i prijašnjih godina se Brodosplitove tvrtke dalo vidjeti na listama poreznih dužnika. Brodogradilište je odavno podijeljeno na pedesetak firmi, od čega su njih 23 blokirane. Zbog dugotrajne blokade njih pet, s ukupno 868 radnika, klizi u steč
Philips povlači dio respiratora zbog opasnosti po zdravlje
RESPIRATORI
Philips povlači dio respiratora zbog opasnosti po zdravlje
AMSTERDAM - Nizozemski proizvođač medicinske opreme Philips objavio je u ponedjeljak da će povući dio respiratora zbog opasnosti raspada pjene na sitne, toksične čestice, koje mogu izazvati rak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE