GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crodux dobio suglasnost za gradnju plinovoda do Rafinerije Bosanski Brod

Crodux dobio suglasnost za gradnju plinovoda do Rafinerije Bosanski Brod
PLINOVOD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2018 / 16:40
Autor: SEEbiz / energetika-net.com
ZAGREB - Tvrtka Crodux plin dobila je krajem travnja suglasnost Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za gradnju i pogon izravnog plinovoda od MRS Slobodnica do granice s Bosnom i Hercegovinom.

Cilj Croduxovog projekta je plinofikacija Rafinerije nafte Brod, koja bi, tvrdi se, trebala dovesti do poboljšanja kvalitete zraka u Slavonskom i Bosanskom Brodu, iako je kod plinofikacije rafinerije tek riječ o rješavanju onečišćenja zraka iz ložišta a ne onog procesnog, koji i jest glavni problem stanovnicima, a njega može riješiti samo modernizacija rafinerija, koja nije u planu, piše Energetika-net.

Detalji HERA-inog rješenja Crodux plinu nisu objavljeni, ali agencija se pri donošenju odluke rukovodila Kriterijima za izdavanje suglasnosti za izgradnju i pogon izravnog plinovoda iz 2017. u kojima stoji da agencija odluku može donijeti na zahtjev opskrbljivača koji želi plinom opskrbiti krajnjeg kupca kojem je Zakonom o tržištu plina odbijeno pravo na pristup plinskom sustavu, odnos mreži proizvodnih plinovoda.

Na takav plinovod može biti priključen samo krajnji kupac, koji i podmiruje trošak gradnje plinovoda, što mu ne može biti zaračunato u transportnoj tarifi. Plinovod mora biti napravljen u skladu s tehničkim kriterijima i propisima koji uređuju prostorno uređenje i ne smije ugrožavati sigurnost opskrbe i transportnog sustava, stoji u kriterijima. Dakle, logično je pretpostaviti da će Crodux morati proći postupak procjene utjecaja na okoliš, kakav prolaze svi plinski projekti ovog tipa.

No, direktor Crodux Energetike Branko Radošević koji rukovodi projektom na upit našeg portala nije bio baš rječit. Na pitanje da otkrije više detalja u kojoj je fazi s realizacijom i tko financira projekt, Radošević je odvratio da "sve piše u rješenju" i da su radovi uostalom već počeli projektiranjem i tlačnom probom koju su izveli u ožujku.

"Ništa ne radimo mimo propisa i zakona ove države", kaže on. Naime, isprva nije bilo predviđeno da Crodux radi vlastiti izravni plinovod do RN Brod, već je Vlada odredila da se za plinofikaciju pokuša iskoristiti stari produktovod, što nije završilo dobro. Novi Croduxov projekt je svojevrsni epilog događanja od prije više od mjesec dana, točnije 28. ožujka kada je ista tvrtka radila na ispitivanju stanja produktovoda od Slobodnice do Rafinerije nafte Brod, koji je odlukom Vlada iz siječnja trebao služiti za izravnu opskrbu rafinerije plinom koji bi im u ekskluzivnom, desetgodišnjem ugovoru trebao isporučivati Crodux. Prilikom tlačne probe 23 godine starog produktovoda je došlo do njegovog puknuća i izlijevanje određene količine ugljikovodika u tlo, što je odmah i sanirano.

Dva dana nakon tog ekološkog incidenta voda u Slavonskom Brodu za 90.000 stanovnika nije bila za piće jer je onečišćena ugljikovodicima. Zašto, nije poznato, a mjesto puknuća produktovoda bilo je 2,6 km udaljeno od najbližeg zdenca. Tvrtka u vlasništvu bivšeg generala Ivana Čermaka je u više navrata odbacivala odgovornost za incident tvrdeći da je u tlo iscurilo 200 litara benzina koji kvalitetom odgovara onom iz 1990. koji nije pronađen u uzorcima pitke vode. Uzrocima onečišćenja počeo se odmah nakon incidenta baviti DORH ali mjesec i više dana nakon toga javnosti niti stanovnicima nije rečeno što je prema istrazi policije dovelo do onečišćenja pitke vode kakvo nije zabilježeno u novijoj povijesti Hrvatske.

Tagovi: Crodux, Rafinerija nafte, Ivan Čermak, produktovod
PROČITAJ I OVO
Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
OŠTAR PAD
Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
SPLIT - Dio crne statistike može se pripisati pandemiji koronavirusa, no i prijašnjih godina se Brodosplitove tvrtke dalo vidjeti na listama poreznih dužnika. Brodogradilište je odavno podijeljeno na pedesetak firmi, od čega su njih 23 blokirane. Zbog dugotrajne blokade njih pet, s ukupno 868 radnika, klizi u steč
Philips povlači dio respiratora zbog opasnosti po zdravlje
RESPIRATORI
Philips povlači dio respiratora zbog opasnosti po zdravlje
AMSTERDAM - Nizozemski proizvođač medicinske opreme Philips objavio je u ponedjeljak da će povući dio respiratora zbog opasnosti raspada pjene na sitne, toksične čestice, koje mogu izazvati rak.
Tomašević smijenio Upravu i NO Holdinga i postavio nove
POTEZI
Tomašević smijenio Upravu i NO Holdinga i postavio nove
ZAGREB - Skupština Zagrebačkoga holdinga (ZGH) danas je na sjednici razriješila dosadašnji Nadzorni odbor i Upravu Zagrebačkog holdinga te za predsjednicu Nadzornoga odbora imenovala Suzanu Brenko i članove odbora Ratka Bajakića i Damira Topića, priopćio je Ured zagrebačkoga gradonačelnika.
KLM u ljetnoj sezoni povećava broj letova prema Zagrebu, Dubrovniku i Splitu
LETOVI
KLM u ljetnoj sezoni povećava broj letova prema Zagrebu, Dubrovniku i Splitu
ZAGREB - Uoči ljetne sezone KLM Dutch Airlines nudi od jednog do tri dnevno prema odredištima u Hrvatskoj.
Roca Grupa preuzela njemački Sanit
AKVIZICIJE
Roca Grupa preuzela njemački Sanit
ZAGREB - Drago nam je što možemo najaviti akviziciju njemačkog proizvođača Sanit, koji se specijalizirao za proizvodnju instalacijskih sustava za sanitarne proizvode - uključujući ugradbene vodokotliće, tipke za aktiviranje i predzidne konstrukcije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE