GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Croatia Airlines nema snage iskoristiti propast Adria Airwaysa

 Croatia Airlines nema snage iskoristiti propast Adria Airwaysa
BEZ AVIONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2019 / 22:10
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Europske aviokompanije krenule su u lov na 16 linija Adria Airwaysa s ljubljanskog aerodroma nakon što je ta slovenska aviokompanija proglasila stečaj, ali među njima nije i Croatia Airlines.

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, hrvatska je aviokompanija zainteresirana za preuzimanje nekih od linija, ali do kraja ovog mjeseca, dokad traje ljetni red letenja, ne raspolaže avionima kojima bi mogla letjeti iz Slovenije. Zimski red letenja CA uvodi 1. studenog i tek tada bi u kompaniji mogli ozbiljnije razmišljati o tom poslovnom potezu. No, tada će broj raspoloživih aviona ovisiti o servisima i tehničkim pregledima.

Prema trenutnom razvoju situacije, za mjesec dana više neće biti na raspolaganju slobodnih linija. Naime, ni 24 sata nakon proglašenja stečaja Adria Airwaysa, Brussels Airlines je objavio da uspostavlja liniju između Ljubljane i Bruxellesa, i to šest puta tjedno. Očito je da su se u ovoj kompaniji pripremali za stečaj Adria Airwaysa te su se odmah nakon nestanka tog prijevoznika vratili na ljubljanski aerodrom nakon desetogodišnje stanke.

Inozemne kompanije koje već posluju na ljubljanskom aerodromu odmah su povećale tjedni broj letova i u Ljubljanu poslali veće avione. Tako je Air France broj letova povećao sa šest na 13, a LOT Polish Airlines sa sedam na osam. Air Serbia je uveo dodatnu liniju za Niš, a na liniji za Beograd je veći Airbus A319. Broj tjednih letova povećao je i Montenegro Airlines.

Adria Airways je s ljubljanskog aerodroma imala ukupno 16 linija, a prema neslužbenim informacijama, najveći interes aviokompanija vlada za linije prema Frankfurtu, Münchenu, Zürichu i Beču koje bi mogla preuzeti Lufthansa sa svojim tvrtkama kćerima - Austrian Airlinesom i Swissom.

Propast slovenske aviokompanije u velike je probleme doveo upravitelja ljubljanskog aerodroma, tvrtku Fraport. Naime, Adria Airways je godišnje na ljubljanski aerodrom dovozila polovicu od godišnjeg broja putnika. No, u upravi tvrtke se nadaju da će do kraja godine uspjeti uspostaviti za slovensku državu pet strateški važnih linija, a u sljedećih godinu i pol dana vratiti promet na razinu prije stečaja Adria Airwaysa.

No, za to vrijeme slovenska bi vlada mogla osnovati i novu državnu aviokompaniju. Jučer su unutar vladajuće  koalicije započeli razgovori o tome. Prema neslužbenom planu, aviokompaniju bi formirao državni holding ili banka SDH. U vladi procjenjuju da bi u osnivanje nove aviokompanije trebalo uložiti između 20 i 30 milijuna eura.

Tagovi: Croatia Airlines, Adria Airways, Air Serbia, Aerodrom Ljubljana, Wizz Air
PROČITAJ I OVO
Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PREGOVORI
Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PODGORICA - Većinski vlasnik Swiss osiguranja sa 65,88 odsto akcija je hotelsko preduzeće Fjord iz Kotora, kojom gazduje firma Alpha Invest u vlasništvu biznismena Veselina Barovića.
Pokrenut postupak protiv Imleka i Apatinske pivare
KZK
Pokrenut postupak protiv Imleka i Apatinske pivare
BEOGRAD - Postupak je pokrenut protiv ovih dveju kompanija kao dobavljača i trgovaca na malo - kupaca na tržištu prehrambenih proizvoda zbog osnovane pretpostavke da su zaključili restriktivni sporazum i njime utvrdili minimalnu cenu u daljoj prodaji.
Radnici Krušika najavljuju štrajk
ŠTRAJK
Radnici Krušika najavljuju štrajk
VALJEVO - Radnici Krušika ni juče, uprkos najavi poslovodstva, nisu dobili prvi deo zarade, odnosno akontaciju za prošli mesec, koja je trebalo da im bude isplaćena 14. februara.
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
MOST
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
PLOČE - Brod sa segmentima čelične rasponske konstrukcije za Pelješki most, koji je 25. siječnja iz Kine krenuo za Hrvatsku, u nedjelju, 23. veljače, trebao bi stići u luku Ploče.
Ljubljansko Žito omogućuje kupnju putem kriptovaluta
POHVALNO
Ljubljansko Žito omogućuje kupnju putem kriptovaluta
LJUBLJANA - Ljubljanska kompanija Žito u vlasništvu Podravke prati trendove uvođenjem naprednih rješenja za plaćanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE