GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Croatia Airlines: Još se ne zna uzrok oštećenja zrakoplova, no sigurno nije riječ o propucavanju

Croatia Airlines: Još se ne zna uzrok oštećenja zrakoplova, no sigurno nije riječ o propucavanju
BRIEFING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2022 / 16:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Još se ne zna uzrok oštećenja zrakoplova na liniji Zagreb - Sarajevo, no zasigurno nije riječ o vatrenom oružju, rečeno je u petak na briefingu za medije Croatia Airlinesa, pri čemu su iz kompanije izrazili nadu da bi se zrakoplov u komercijalnoj upotrebi mogao naći idući tjedan.

Briefing je održan zbog velikog interesa medija oko mehaničkog oštećenja zrakoplova Croatia Airlinesa Dash 8-Q400, koji je na redovnoj liniji Zagreb - Sarajevo u srijedu navečer poletio iz Zagreba te sletio u Sarajevo u 22,50 sati.

Iz CA su još jučer izvijestili da je policijskom balističkom provjerom utvrđeno da na zrakoplovu nema tragova baruta, stoga uzrok oštećenja nije "propucavanje" vatrenim oružjem, a o čemu se jučer počelo spekulirati.

Istragom i inspekcijom provedenom u Sarajevu, za sada se može potvrditi da se radi o mehaničkom oštećenju oplate zrakoplova, izvijestio je zamjenik direktora Tehnike Croatia Airlinesa Tomislav Štimac.

Kod mehaničkog oštećenja prisutno je udubljenje dimenzija 20 puta 20 milimetara, maksimalne dubine do 4 milimetra, a u dnu udubljenja postoji perforacija na aluminijskoj oplati trupa, 15 puta 10 milimetara, izvijestio je Štimac.

Oštećenje se nalazi na desnoj strani trupa zrakoplova, ispod putničkih prozora, pri čemu je Štimac istaknuo i da su mediji ranije imali krive pretpostavke, odnosno da je mjesto oštećenja ono što je zapravo svjetlo za inspekciju motora po noći.

Voditelj zemaljskih usluga i menadžer za upravljanje kriznim situacijama i izvanrednim događajima Robert Kruljac izjavio je da se još ne zna kako je došlo do oštećenja, a pretpostavke između ostalog upućuju na oštar predmet, moguće i kamen, koji se nalazio na stazi, pa su tako od sarajevske i zagrebačke zračne luke zatraženi izvještaji o provjeri čistoće uzletno-sletne staze.

"Ako predmet ne bude pronađen, bojim se da će to ostati otvorena priča", rekao je Kruljac, koji je skloniji pretpostavci da je do oštećenja došlo prilikom polijetanja ili slijetanja zrakoplova, a ne tijekom leta.

Pojasnio je da se zrakoplovi pregledavaju nakon svakog polijetanja i slijetanja, a s obzirom da je mehaničar u Sarajevu po slijetanju vidio oštećenje, u cilju da se otklone bilo kakve sumnje, pa tako i ono u "propucavanje" zrakoplova, zatraženo je balističko vještačenje.

S ciljem utvrđenja razloga mehaničkog oštećenja, zrakoplov će u poslijepodnevnim satima biti vraćen iz Sarajeva u Zagreb, gdje će se u tehničkom središtu Croatia Airlinesa obaviti detaljan pregled i poduzeti potrebne aktivnosti.

Kada se izvede trajni popravak zrakoplova, za koji su potrebne i instrukcije od proizvođača, bit će vraćen u komercijalnu upotrebu, a pretpostavke su da bi se to moglo dogoditi idući tjedan, rečeno je na brifingu za medije nacionalnog avioprijevoznika.

Tagovi: Croatia Airlines, Tomislav Štimac, Aerodrom Sarajevo, Tužilaštvo BiH
PROČITAJ I OVO
Jedan od najvećih brodova koji je ikada stigao u Luku Koper koristi zeleni metanol
LUKE
Jedan od najvećih brodova koji je ikada stigao u Luku Koper koristi zeleni metanol
KOPER - U koparsku luku stigao je prvi brod koji kao gorivo koristi zeleni metanol. Brod Astrid Maersk jedini je matični kontejnerski brod s takvim pogonom. Sa 16.500 kontejnerskih jedinica jedan je od najvećih koji je ikada stigao u Luku Koper.
Atlantic Grupa pripojila Eurocenter d.o.o.
PRIPOJENJE
Atlantic Grupa pripojila Eurocenter d.o.o.
ZAGREB - Danas je održana Skupština društva Atlantic Eurocenter d.o.o. na kojoj je donesena odluka o pripajanju te davanju suglasnosti na Ugovor o pripajanju društva Atlantic Eurocenter d.o.o. društvu Atlantic Grupa d.d., skopljen dana 10. svibnja 2024.
Skupština Metalca odobrila dividendu od 90 RSD
DIVIDENDA
Skupština Metalca odobrila dividendu od 90 RSD
BEOGRAD - Skupština akcionara gornjomilanovačkog Metalca (MTLC), održana 7. juna, usvojila je sve predložene odluke, uključujući i odluku o raspodeli dobiti.
Ponude za Fortenovin agrobiznis: Osim Podravkine navodno stigle još dvije
NESLUŽBENO
Ponude za Fortenovin agrobiznis: Osim Podravkine navodno stigle još dvije
ZAGREB - Nakon što su iz Podravke u petak objavili kako su završili dubinsko snimanje poljoprivrednih kompanija Fortenove i predali obvezujuću ponudu za njihovu kupnju, doznaje se kako su ponude predali i iz mađarske Mészáros Grupe te iz Žita i Osatina Grupe.
Svaki drugi zagrebački tramvaj tehnički neispravan
ALARMANTNO
Svaki drugi zagrebački tramvaj tehnički neispravan
ZAGREB - Tramvaji zagrebačkim prugama i dalje "jure" brzinom od prosječnih 12 kilometara na sat, stari su u prosjeku 29,5 godina, a tehnički ih je ispravno tek 57 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE