GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Croatia Airlines, Air Serbia i Montenegro Airlines izgubili 100 milijuna eura

Croatia Airlines, Air Serbia i Montenegro Airlines izgubili 100 milijuna eura
GUBICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2020 / 08:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Preostali nacionalni prijevoznici iz bivše Jugoslavije trebali bi ove godine objaviti rekordne gubitke zbog pandemije koronavirusa, čija se procjena kreće do 100 milijuna eura.

Većina aviokompanija također je izgubila zaradu i u 2019. godini. Međutim, vlade u svakoj od tri države obvezale su se na pružanje pomoći, izvještava Ex-Yu Aviation.

Air Serbia je nagomilala više od trideset milijuna eura gubitaka do nastavka komercijalnih letova krajem svibnja, a srbijansko Ministarstvo građevinarstva, prometa i infrastrukture najavilo je kako se nada da će ublažiti gubitke u avionskom sektoru zemlje, koji uključuje i nacionalnu zračnu luku, zračne luke i pružatelja usluga u zračnoj plovidbi do kraja godine sa 200 milijuna eura.

Prema Ministarstvu, zemlja će pružiti direktnu fiskalnu podršku Air Srbiji kao glavni način pomoći. Iznos će ovisiti o konačnom financijskom padu usljed Covid-19, kao i o iznosu potrebnom za jačanje uloge Air Srbije širom Balkana.

Croatia Airlines zabilježio je neto gubitak od 23,1 milijuna eura tokom prve polovine godine, što je gotovo dvostruko više od gubitka u prvoj polovici 2019. Tokom prvih šest mjeseci prihod je smanjen za 52,4 posto. Avionska kompanija je rekla da je prerano procjenjivati financijske posljedice, jer je pandemija još uvijek u toku, ali navela da su bile velike. Tvrtka je od države zatražila nešto više od devedeset milijuna eura za upravljanje krizom.

Montenegro Airlines također osjeća efekte pandemije. Tvrtka je tokom prve polovine godine izgubila više od petnaest milijuna eura prihoda, dok tek treba procijeniti ukupne gubitke nastale pandemijom Covid-19.

- Trenutno je nemoguće procijeniti gubitke tvrtke kao rezultat koronavirusa jer pandemija još traje. U svakom slučaju, govorimo o višemilijunskom gubitku. Naznaka je da su tokom prve polovine godine prihodi Montenegro Airlinesa smanjeni za 15.110.063 eura, naveo je prijevoznik.

Krajem prošlog mjeseca, crnogorska vlada ubrizgala je 10,4 milijuna eura u svog aviopriejvoznika kako bi mu osigurala likvidnost.

Tagovi: Croatia Airlines, Air Serbia, Montenegro Airlines
PROČITAJ I OVO
McKinsey na meti istrage zbog opioida
ISTRAGA
McKinsey na meti istrage zbog opioida
NEW YORK - McKinsey & Co je pod kaznenom istragom u Sjedinjenim Državama zbog navoda da je ta konzultantska tvrtka igrala ključnu ulogu u raspirivanju epidemije opioida, a savezni tužitelji upućuju na njezin rad savjetujući proizvođača OxyContina Purdue Pharma i druge proizvođače lijekova, troje ljudi upoznatih s tim pitanjem rekao je.
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE