GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crnogorski Telekom: Rast prihoda od usluga i bolja profitabilnost obilježili prvi kvartal

Crnogorski Telekom: Rast prihoda od usluga i bolja profitabilnost obilježili prvi kvartal
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 07:50
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Na kraju prvog kvartala 2020. godine, Crnogorski Telekom je ostvario rast broja korisnika kod većine svojih usluga, kao i rast prihoda i profitabilnosti, u odnosu na isti period prošle godine.

Telekom je tako zadržao tržišno liderstvo u postpejdu i ukupnom broju korisnika mobilnog interneta, uz rast kako broja korisnika tako i tržišnog učešća u segmentima širokopojasnog interneta i televizije.

Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje i nakon najma, iznosila je 6,4 miliona, što je 3% više u odnosu na uporedni period. Neto dobit iznosila je 300 hiljada eura, što je za 200 hiljada eura više u poređenju sa prvim kvartalom u 2019. godini. Usljed pada u prodaji uređaja, ICT segmentu i interkonekciji, prihodi su iznosili 18 miliona eura, što je za 1 milion ili 5% manje nego u prvom tromjesečju 2019. godine.

„Strateške odluke i pažljivo planirane mjere koje smo donosili i sprovodili u 2019. očigledno daju rezultate, pa istovremeno bilježimo rast naše korisničke baze i zadovoljstva samih korisnika. Zahvaljujući kombinaciji dobrih odluka i ulaganja iz prethodnih godina, istraživanje koje smo sproveli pokazuje da korisnici prepoznaju mobilnu mrežu Telekoma kao najbržu u Crnoj Gori, a ujedno su i najzadovoljniji kada je u pitanju ponuda novih usluga – i fiksnih i mobilnih – brzina fiksnog interneta, i pokrivenost mreže.

Nažalost, situacija u kojoj smo se svi zajedno našli krajem marta, odnosno krajem prvog kvartala, izuzetno je teška za crnogorski privatni sektor, uključujući i sektor telekomunikacija, tako da smo se morali prilagoditi novim okolnostima. Održavanje ravnoteže između vanrednih okolnosti i redovnog poslovanja je poseban izazov, ali naš prioritet ostaje pružanje visokokvalitetnih, pouzdanih usluga građanima, privatnom i javnom sektoru, što je istovremeno i javni interes, posebno u ovim najtežim trenucima.

Od početka epidemije zabilježili smo do sada najveću količinu razmijenjenih podataka preko interneta u našoj mreži, što je zahtjevalo ne samo velike napore i podršku naših stručnjaka za održavanje mreže, već i značajan i nagli rast operativnih troškova da bi se takav saobraćaj podržao. Sada sa ponosom ističemo da smo nastavili da podržavamo razmjenu mnogo većih količina podataka preko interneta, kao i minuta, bez ikakvog pada u kvalitetu tog saobraćaja. Do sada nezabilježeno povećanje korištenja i opterećenja mreže nije uticalo na račune naših pretplatnika – preuzeli smo ovaj dodatni trošak na sebe, nismo ga prenijeli na korisnike“, kazala je Dina Cibulskaja, izvršna direktorica Telekoma.

Zadržano liderstvo u postpejdu, rast u fiksnim servisima

Krajem marta 2020. godine bila je aktivna 241 hiljada postpejd SIM kartica Crnogorskog Telekoma, što je za 10 hiljada, odnosno 5% više nego na kraju prvog kvartala 2019. godine, dok je broj pripejd kartica manji za 2 hiljade (2%). Broj korisnika mobilnog interneta porastao je za 12 hiljada, odnosno 7%, u odnosu na uporedni period, i iznosio je 182 hiljade.

U prvom kvartalu ove godine, Telekom je zabilježio istovremeno rast tržišnog učešća i broja korisnika u segmentima fiksnog interneta i televizije.

Nastavljeno je širenje optike i Turbo DSL-a, kako bi korisnicima omogućili pristup mreži najvećeg kvaliteta. Optika je sada dostupna u 100 hiljada domaćinstava, dok je broj korisnika optičke mreže porastao za 21% u poređenju sa početkom 2019. godine, i iznosio je 21.800 korisnika. Turbo DSL je dostigao pokrivenost od 70,5 hiljada domaćinstava, dok je bilo priključeno 30.700 korisnika.

„Ovu godinu smo započeli sa strateškim ciljem da nastavimo sa digitalizacijom, sa posebnim fokusom na digitalnu transformaciju unutar naše kompanije, kako bismo dodatno unaprijedili poslovno upavljanje i procese, imajući cijelo vrijeme na umu efikasniji pristup korisnicima i njihovo zadovoljstvo. Ponosni smo što smo se brzo prilagodili novonastalim okolnostima krajem marta, i primjerom pokazali da smo uspješno započeli transformaciju, da je digitalizacija jedini smjer o kojem vrijedi razmišljati, kao i da smo spremni da pokrenemo i usmjerimo cijelo društvo u pravcu digitalne transformacije.

U 2020. smo nastavili da stvaramo „Svijet novih mogućnosti“ kroz saradnju sa Čistoćom i Deponijom Glavnog grada i našim partnerima iz Amplituda, na prvom projektu pametnog upravljanja otpadom u Podgorici, a potpisali smo i donaciju vrijednu 2,1 milion kako bismo Univerzitetu Crne Gore omogućili pristup gigabitnim brzinama interneta. Na kraju prvog tromjesečja opredijelili smo sredstva i servise za saniranje posljedica ove epidemije, u nadi da će se situacija u zemlji što prije normalizovati kako bismo nastavili sa uobičajenim poslovnim i društveno odgovornim aktivnostima“, zaključuje Cibulskaja.

Tagovi: Crnogorski Telekom, Dina Cibulskaja, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Finnair obnavlja letove prema Splitu i Dubrovniku
LETOVI
Finnair obnavlja letove prema Splitu i Dubrovniku
HELSINKI - Finski nacionalni avioprijevoznik, Finnair, uskoro će obnoviti promet na linijama iz Helsinkija prema dvije hrvatske zračne luke - Splitu i Dubrovniku.
Gubimo novac EU? Trebali dovršiti prugu do 2020., HŽ im je dao odgodu još dvije godine
NEOZBILJNO
Gubimo novac EU? Trebali dovršiti prugu do 2020., HŽ im je dao odgodu još dvije godine
ZAGREB - Završetak najvećeg željezničkog infrastrukturnog objekta pruge Dugo Selo - Križevci ponovo je prolongiran, i to za pune dvije godine.
Bivši direktori i piloti Montenegro Airlinesa traže preko pet miliona eura
POTRAŽIVANJA
Bivši direktori i piloti Montenegro Airlinesa traže preko pet miliona eura
PODGORICA - Bivši direktori, piloti, letačko osoblje i drugi radnici Montenegro Airlinesa (MA), koji je od maja u stečaju, prijavili su stečajnoj upravi potraživanja od 17,2 miliona eura za neto zarade, poreze, doprinose, dnevnice i naknade.
Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
OŠTAR PAD
Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
SPLIT - Dio crne statistike može se pripisati pandemiji koronavirusa, no i prijašnjih godina se Brodosplitove tvrtke dalo vidjeti na listama poreznih dužnika. Brodogradilište je odavno podijeljeno na pedesetak firmi, od čega su njih 23 blokirane. Zbog dugotrajne blokade njih pet, s ukupno 868 radnika, klizi u steč
Philips povlači dio respiratora zbog opasnosti po zdravlje
RESPIRATORI
Philips povlači dio respiratora zbog opasnosti po zdravlje
AMSTERDAM - Nizozemski proizvođač medicinske opreme Philips objavio je u ponedjeljak da će povući dio respiratora zbog opasnosti raspada pjene na sitne, toksične čestice, koje mogu izazvati rak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE