GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crnogorski elektroprenosni sistem planira da isplati dividendu od 16,24 miliona eura

Crnogorski elektroprenosni sistem planira da isplati dividendu od 16,24 miliona eura
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2018 / 20:54
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) zakazao je za 31. decembar ove godine vanrednu skupštinu akcionara na kojoj će se razmatrati odluka o raspodjeli 16,24 miliona eura dividende u bruto iznosu. 

To je dio neraspoređene dobiti te državne firme iz prethodnih godina, a koja je na kraju prošle godine iznosila 28,71 milion eura.

Dividenda će biti isplaćena u novcu. Bruto vrijednost dividende po jednoj dionici iznosiće 0,111 eura, a u neto iznosu 0,101 eura.

Za realizaciju ove odluke, prema predlogu upućenom skupštini, zaduženi su izvršni direktor CGES-a Dragan Kujović, sektor za ekonomske poslove i sektor za finansijske poslove, planiranje i odnos sa investitorima.

Za drugu tačku dnevnog reda te sjednice predložena je odluka o odobrenju otkupa akcija nesaglasnih akcionara koji su na skupštini održanoj 31. oktobra glasali protiv odluke za zalaganje dijela imovine kompanije i povlačenje kredita u iznosu od od 20,9 miliona eura od Njemačke banke za razvoj (KfW).

"Vijesti" su u ponedjeljak objavile da je zaključno sa tim danom podneseno 11 zahtjeva akcionara za otkup akcija, koji posjeduju 571.639 akcija. To bi trebalo znači da će CGES po posljednjoj prosječnoj cijeni, dan uoči održavanja skupštine, od 85,79 centi, trebalo da isplatiti ukupno 490.409 eura.

Rok za podnošenje zahtjeva nesaglasnih vlasnika koji su glasali protiv skupštinske odluke za zalaganje dijela imovine i povlačenje kredita istekao je 30. novembra, ali teoretski postoji mogućnost da još neki zahtjev stigne poštom.

Iz CGES-a su najavili da će otkupiti akcije nesaglasnih akcionara, koji su ispunili sve prethodne uslove za otkup akcija propisane članom 32a Zakona o privrednim društvima, "ako se za njihov otkup steknu uslovi, odnosno, nakon što se okončaju svi postupci za utvrđivanje postojanja eventualnih tržišnih zloupotreba, kao i svi drugi potencijalni postupci pred nadležnim organima".

Komisija za tržište kapitala još istražuje da li je bilo zloupotreba sa "naduvanjenjem" cijena dionica CGES-a uoči posljednje vanredne skupštine ove kompanije održane krajem oktobra.

Tagovi: Crnogorski elektroprenosni sistem, dividenda, Dragan Kujović
PROČITAJ I OVO
I Head zainteresiran za Alpinu
INTERES
I Head zainteresiran za Alpinu
LJUBLJANA - Osim begunjskog Elana, za kupnju slovenskog proizvođača obuće Alpina Žiri zainteresirana je i multinacionalna kompanija Head u vlasništvu Johana Eliascha, od prošle godine novog predsjednika Međunarodne skijaške federacije (FIS), piše ljubljanski Dnevnik.
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ŠIRENJE
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ZAGREB - Nakon pet godina poslovanja poznati beogradski gastro koncept Ferdinand knedle ušao je u drugu fazu razvoja koja podrazumijeva širenje na nova tržišta putem franšize.
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE