GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora, Srbija i BiH u zajedničke projekte za kineske turiste

Crna Gora, Srbija i BiH u zajedničke projekte za kineske turiste
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2017 / 14:55
Autor: SEEbiz / Tanjug
PODGORICA - Crna Gora poslednjih godina bilježi konstantan rast turističkog prometa i prihoda ostvarenih od turizma, a kraj ove sezone očekuju sa prihodom od skoro milijardu eura.

Značajan dio ovog novca sliva se u crnogorsku kasu od primorskog turizma, a kako bi se dodatno uvećali prihodi, Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore je sa kolegama iz Srbije i Bosne i Hercegovine pripremilo sedam novih projekata u okviru regionalnog turističkog povezivanja.

Prema riječima ministra održivog razvoja i turizma Crne Gore, Pavla Radulovića, cilj je da se i u Crnu Goru, kao što je to slučaj u Srbiji, dovedu turisti iz Kine.

"Sa ministarstvom za turizam Srbije i sa dvije nacionalne turističke organizacije, uradili smo sedam zajedničkih projekata. Tiču se gastronomskih i istorijskih tura, a to su uglavnom ture za goste sa Dalekog Istoka", kaže Radulović i pojašnjava da će jedan dio planiranih regionalnih tura za kineske goste prolaziti i kroz BiH.

Objašnjava da je riječ o sedam projekata kojima će se turistima iz Kine, koji putuju kroz Srbiju, Crnu Goru i BiH, predstaviti najznačajnije atrakcije regiona.

"Narednog ljeta turoperatori će realizovati prve ture", najavljuje Radulović i podsjeća da je samo u prvih deset mjeseci ove godine Crna Gora zaradila 900 miliona eura od noćenja turista, prije svega onih koji su posjećivali ljetovališta na Jadranu.

Zato, kaže, država je krenula u "osvajanje planinskih vrhova", pomalo zapostavljenih ski centara na sjeveru zemlje, investirajući u infrastrukturu i izgradnju novih ski staza i hotela.

Navodi da se u to ozbiljno krenulo, te da je "Planom za Bjelasicu i Komove" predviđeno 250 kilometara skijaških staza", dok se projekat "Kolašin 1600" privodi kraju tu će biti spremno 40 kilometara novih staza za iduću sezonu.

Na lokaciji "Kolašin 1450", dodaje, počinje izgradnja luksuznih hotela najpoznatijih svjetskih hotelskih lanaca, a ističe i radove na probijanju tunela koji će, kaže, povezati Kolašinsku stranu planine i opštinu Berane.

"Žičarama povezujemo Mojkovac i Bijelo Polje, tako da ćemo kompletno umrežiti ski rezort", ističe Radulović govoreći o predstojećim investicijama.

Specifičnost skijališta u Crnoj Gori ilustruje podatkom da je ova zemlja jedinstvena u regionu jer je jedina, kaže, koja ima pristup vodi, odnosno, jezerima na visini preko 2.000 metara, što omogućava dodatni sadržaj turistima.

Prihodi od turizma u Crnoj Gori, inače, učestvuju sa gotovo 25 odsto u BDP zemlje, kaže Radulović i napominje da je jedan od ciljeva njegovog ministarstva da se 40.000 ležaja, koliko ima u Crnoj Gori, "našminkaju" te podignu na viši nivo privlačenjem, prije svega, poznatih hotelskih brendova.

Izvršni direktor ski centra "Kolašin 1450" Anđela Vuković očekuje ove godine veći broj turista u ovom centru jer, napominje, ponuda i cijene ostaju na prošlogodišnjem nivou, a ski staze su osvježene dodatnom opremom.

"U odnosu na prošlu godinu očekujem mnogo veći broj turista, a ponuda i cijena ostaju na prošlogodišnjem nivou. U sklopu skijališta postoje dvije žičare i tri ski lifta", objašnjava i navodi da je vrijeme "ukrcavanja" na žičaru smanjeno na pet minuta.

Iz Turističkog centra Durmitor poručuju da će čuveno skijalište "Savin kuk" na Žabljaku biti zvanično otvoreno 23. decembra i da je spremno za doček gostiju iz regiona. Novina na ovoj lokaciji je, kažu, Avanturistički park za djecu.

"Zvanično otvaranje Skijališta ''Savin kuk'' je 23. decembra, a ove sezone u ponudi su dvije dvosedne žičare, tri ski lifta i dječiji ski lift. Gostima je na raspolaganju ukupno pet kilometara skijaških staza. Novina je Avanturistički park koji se prostire na površini od 3.800 metara", navodi Milica Novaković, PR Turističkog centra Durmitor.

Cijene za ski pas u ovom Centru, kaže Novaković, kretaće se od 12 eura za jednodnevni ski pas, 8 eura za poludnevni, dok će dječiji biti 8, a noćni spust koštaće 6 eura.

"Savin kuk", ljubiteljima zimskih sportova nudi tri staze, "plavu", "crvenu" kao i "crnu" stazu namijenjenu za ekstremne skijaše, a turistička organizacija opštine Žabljak, kaže Novaković, obezbijediće besplatan prevoz od januara svim skijašima, od podnožja planine do staza za skijanje, prenosi Tanjug.

Tagovi: crnogorski turizam, kineski turisti, srpski turizam, Pavle Radulović, Anđela Vuković, Kolašin 1450
PROČITAJ I OVO
Kedzia: Studenac identificirao daljnje akvizicije
AKVIZICIJE
Kedzia: Studenac identificirao daljnje akvizicije

ZAGREB - Enterprise Investors kontinuirano promatra nove prilike za ulaganja u Jadranskoj regiji, pa tako i Hrvatskoj, dok je trgovački lanac Studenac identificirao daljnje potencijalne akvizicije, koje bi trebao realizirati do iduće godine, izjavio je u četvrtak partner u tom fondu Michal Kedzia.

Bauerfeind donacijom 35.000 maski bolnicama u Zagrebu iskazao brigu za medicinske djelatnike
DONACIJA
Bauerfeind donacijom 35.000 maski bolnicama u Zagrebu iskazao brigu za medicinske djelatnike
ZAGREB - Vodeći distributer visokokvalitetne medicinske opreme u regiji, Bauerfeind d.o.o., danas je donirao ukupno 35.000 troslojnih medicinskih zaštitnih maski dječjim i općim bolnicama te kliničkim bolničkim centrima na zagrebačkom području.
Grupa Mercator u prvoj polovini godine povećala prihode 4,4%
RAST
Grupa Mercator u prvoj polovini godine povećala prihode 4,4%
BEOGRAD - Prihodi od prodaje Grupe Mercator u prvoj polovini 2020. porasli su za 4,4% u odnosu na isti period prošle godine i iznosili su 1,06 milijardi EUR.
Croatia Airlines u listopadu prometuje prema petnaest europskih odredišta
LETOVI
Croatia Airlines u listopadu prometuje prema petnaest europskih odredišta
ZAGREB - Croatia Airlines objavila je svoj red letenja za listopad u kojem planira održavati redovni zračni promet prema čak 7 hrvatskih zračnih luka: Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Osijeku, Puli, Zadru i Rijeci.
Regionalne zračne luke: Beograd u kolovozu i rujnu preskočio Zagreb i Split, fijasko Ljubljane
TRENDOVI
Regionalne zračne luke: Beograd u kolovozu i rujnu preskočio Zagreb i Split, fijasko Ljubljane
ANALIZA - Iako je kolovoz izgledao optimistično i stvarao je nadu da sve kreće bitno nabolje, rujan je diljem Europe, pa i svijeta, te u našoj regiji donio hladan tuš.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE