GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora rame uz rame sa najpoznatijim svjetskim vinogorjima

Crna Gora rame uz rame sa najpoznatijim svjetskim vinogorjima
VINARSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2018 / 22:32
Autor: SEEbiz / CdM / Pobjeda
PODGORICA - Istraživanje o genetskom diverzitetu vinove loze u Crnoj Gori, koje je sprovedeno u prethodnih pet godina, svrstava Crnu Goru rame uz rame sa najpoznatijim svjetskim vinogorjima i stavlja je na svjetsku mapu vinskih regiona kao specifično, autohtono područje sa unikatnim vinima naveo je profesor genomike i molekularne biologije na Univerzitetu Western Ontario u Kanadi i gostujući profesor na Univerzitetu u La Riohi u Španiji Miodrag Grbić, koji je bio dio tima koji je učestvovao u ovom istraživačkom poduhvatu.

“Po svojim potencijalima Crna Gora može i mora na osnovu svega što smo otkrili da bude centar jedne specifične autohtone proizvodnje vina, veoma interesantne i konkurentne i meka za vinski turizam poznavalaca vina”, kazao je Grbić Pobjedi.

On je naveo da je projekat “Genetski diverzitet vinove loze u Crnoj Gori prvi put u istoriji naše zemlje istražio genetski diverzitet u oblasti biljnog svijeta, u ovom slučaju vinove loze, koristeći najnovije genomske tehnike bazirane na sekvenci DNK.

“Naime, uzorci su uzimani sa starih čokota koji su bili starosti između 50 i 300 godina uključujući i uzorak vinove loze iz Manastira Sveti Vasilije Ostroški, koji po pisanim podacima potiče iz 1672. godine. Analizirano je više od 500 čokota, što predstavlja najopsežnije i najšire istraživanje takve vrste obavljeno kod nas”,  kazao je Grbić.

Rezultati su, kako je naveo, višestruko nadmašili njegova očekivanja.

“Kada smo počeli projekat 2013. godine, očekivao sam znajući geološku istoriju ovih predjela da ćemo sigurno pronaći jedan broj nepoznatih sorti vinove loze. Mislio sam ako pronađemo deset do 15 to će biti fantastično. Na naše veliko iznenađenje, pronašli smo 63 do sada za nauku nepoznata genotipa, što znači 63 sorte vinove loze. Za jednu zemlju, koja je u prečniku 150 kilometara, ovo je nevjerovatno”,  naglasio je Grbić.

On dodaje da je to bio samo početak jer genomske tehnike omogućuju da se utvrdi i genetska povezanost i pedigre ovih sorti.

“Utvrđeno je da je najčešća sorta bila kratošija od vinskih sorti i razaklija od stonih sorti. Ove dvije sorte su baza crnogorskog pedigrea vinove loze jer su se ukrštale sa drugim sortama i davale nove sorte”,  objasnio je Grbić.

Prema njegovim riječima, utvrđeno je da je kratošija otac vranca, a majka mu je jedna malo poznata crnogorska sorta pod nazivom duljenga.

“Sa druge strane, razaklija je roditelj mnogih nepoznatih sorti uključujući i lozu iz Manastira Sveti Vasilije Ostroški gdje naši naučni podaci podržavaju legendu da je ova loza iznikla iz sjemena i da joj je drugi roditelj sorta koju smo pronašli neposredno ispod manastira, takođe nepoznata za nauku, koja se zove volovnik ili kosoranka”, izjavio je Grbić.

On navodi da je ovakav sastav pedigrea, gdje su osnovne sorte baza roditeljstva i proizvode različite sorte u jednom vinogradarskom predjelu, karakteristika jednog vjekovnog tradicionalnog vinogradarstva kao što je slučaj u Francuskoj, u Burgundiji i Bordou.

“Ovo istraživanje svrstava Crnu Goru rame uz rame sa najpoznatijim svjetskim vinogorjima i stavlja je na svjetsku mapu vinskih regiona kao specifično, autohtono područje sa unikatnim vinima. Na kraju, ovo istraživanje je spasilo ove stare loze od nestajanja, koje im je neminovno prijetilo kao rezultat starosti, bolesti i modernizacije poljoprivrede”,  istakao je Grbić.

On je ocijenio da je ovaj projekat od kapitalnog i istorijskog značaja za vinarstvo i poljoprivredu Crne Gore. Smatra da rezultati ovog projekta stavljaju crnogorska vina na svjetsku scenu i korišćenjem najsavremenijih genomskih tehnologija ovi rezultati mijenjaju kompletno sliku o crnogorskom vinarstvu.

“Bez ovih tehnika jednostavno nije bilo moguće valorizovati ovo blago koje postoji u Crnoj Gori, utvrditi nove sorte, determinisati njihov pedigre i u zadnji čas spasiti ga od nestajanja”,  tvrdi Grbić.

Prema njegovim riječima, za kompaniju Plantaže i crnogorsko vinarstvo ovi rezultati omogućavaju nevjerovatnu bazu za autohtoni vinski marketing, za crnogorski vinski turizam i za razvoj vinarstva.

“Plantaže su na vrijeme prepoznale značaj ovog projekta. Uz pomoć direktorke Verice Maraš, koja je vizionarski podržavala ova istraživanja i tima Vesne Maraš, koji je savršeno obavio uzorkovanje na terenu, klasifikaciju materijala i uspostavio kolekciju svih ovih novopronađenih sorti u Plantažama, ovaj projekat je automatski od nauke sproveden u praksu i obezbjeđuje razvoj Plantaža u narednih 150 godina”,  poručio je Grbić.

On je dodao da projekat realizovan uz veliku podršku Ministarstva poljoprivrede, kao i da ne bi bilo moguće ostvariti ga bez međunarodne saradnje sa Institutom za vino i vinovu lozu iz španske La Rioje i univerzitetom Western Ontario u Kanadi. Grbić je istakao da zemlje koje nemaju autohtone sorte vina kao na primjer, Australija, Južna i Sjeverna Amerika, Kina nemaju izbor i gaje poznate sorte vinove loze koje su donijete iz Evrope.

“Zemlje koje imaju svoje autohtone sorte imaju izbor ili da razvijaju svoj autohtoni sortiment i prave specifična, posebna i drugačija vina ili da introdukuju najzastupljenije svjetske sorte i prave ono što ja zovem koka-kola vinom”,  kazao je Grbić.

On je upozorio da u konkurenciji na svjetskom tržištu naša vina moraju da budu izuzetno jeftina, što znači da su potrebne velike površine i visok prinos.

“Velike površine Crna Gora nema, ali zato ima, kao što smo otkrili u našem istraživanju, pravo blago od 63 nepoznata genotipa, genomsku i genetsku priču o porijeklu crnogorskih vina, o vrancu i kratošiji i sortni materijal za budući razvoj vinarstva za narednih 150 godina”,  izjavio je Grbić.

On smatra da je ovo istraživanje pokazalo da Crna Gora ima nevjerovatan materijal u svojim rukama za razvoj autohtonog modernog vinarstva kompetitivnog u svijetu.

Tagovi: crnogorska vina, Miodrag Grbić, Plantaže, vinarstvo
PROČITAJ I OVO
Emirates i Korean Air vraćaju se u Zagreb
LINIJE
Emirates i Korean Air vraćaju se u Zagreb
ZAGREB - Nakon pet mjeseci stanke na Zračnu luku Franjo Tuđman vraćaju se avioni Emiratesa i Korean Air.
Kreće RTL Adria, fokusirat će se na filmove i serije iz regije
TELEVIZIJA
Kreće RTL Adria, fokusirat će se na filmove i serije iz regije
ZAGREB - RTL Hrvatska pokreće RTL Adriju, kanal koji će biti posvećen najboljim filmskim ostvarenjima i iznimno popularnim serijama koje su nastajale i bile gledane diljem regije, a novi specijalizirani kanal moći će se gledati u ponudi kabelskih operatera od 24. veljače 2020. godine.
Turistička zajednica Gorskog kotara imat će tek dva zaposlenika
PROMOCIJA
Turistička zajednica Gorskog kotara imat će tek dva zaposlenika
DELNICE - Proces nastavka transformacije goranskog turizma vezan uz promjene Zakona o turističkim zajednicama dobio je novi, konkretniji oblik nakon sastanka koordinacije goranskih čelnika u Delnicama.
Britanski GFG Alliance ulaže 2 milijarde eura u europske tvornice čelika
INVESTICIJE
Britanski GFG Alliance ulaže 2 milijarde eura u europske tvornice čelika
LONDON - Britanski konglomerat GFG Alliance najavio je u srijedu dvije milijarde eura ulaganja u modernizaciju europskih čeličana koje emitiraju previše štetnih plinova, a planiraju i povećati proizvodnju.
Oštar pad prodaje Adidasa u Kini nakon izbijanja epidemije koronavirusa
POTONUĆE
Oštar pad prodaje Adidasa u Kini nakon izbijanja epidemije koronavirusa
BERLIN - Njemački proizvođač sportske opreme Adidas izvijestio je u srijedu o snažnom padu prodaje u Kini od početka izbijanja epidemije koronavirusa krajem siječnja zbog zatvaranja velikog broja trgovina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE