GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora ima dva puta više mobilnih telefona nego stanovnika

Crna Gora ima dva puta više mobilnih telefona nego stanovnika
REKORDERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2019 / 11:06
Autor: SEEbiz / CdM
PODGORICA - Na kraju septembra ove godine broj korisnika mobilne telefonije u Crnoj Gori iznosio je 1.294.942 što odgovara penetraciji od 208,85 odsto, i predstavlja rekord u Evropi. Od ukupnog broja korisnika 53,6 odsto su prepaid korisnici, dok je postpaid korisnika 46,4 odsto, navodi se u Izvještaju o razvoju tržišta elektronskih komunikacija koji je juče razmatrala Vlada.

Usluge mobilne telefonije u Crnoj Gori pružaju tri operatora-Crnogorski Telekom, Telenor i M:Tel i to na teritoriji čitave države.

Tržišni lider u ukupnom broju korisnika je Mtel.

"U septembru 2019. godine, u odnosu na septembar prethodne godine, registrovan je rast broja korisnika od 4.9 odsto", ističe se u izvještaju.

Poruke jeftinije, pozivi skuplji

Po visini pretplate po jedan postpaid paket Crnogorskog Telekoma i Telenora skuplji je od prosjeka zemalja Evrope u analiziranom uzorku (18,38 eura), dok su ostali paketi crnogorskih operatora jeftiniji od istog.

"Ovdje treba ukazati da je prosjek mjesečne pretplate u zemljama regiona (13,86 eura) niži u odnosu na prosjek zemalja Evrope (18,38 eura), iako postoji značajan broj operatora koji su istovremeno prisutni i u regionu i u zemljama Evropske unije (npr. Vodafone, T-Mobile, Telenor), što znači da postoji različita cjenovna politika, koja je očigledno prilagođena različitim standardima stanovnika zemalja regiona i stanovnika razvijenijih evropskih zemalja", ističe se u Izvještaju.

Kada su postpaid korisnici u pitanju, cijene SMS poruka kod svih crnogorskih operatora su na nivou od 0,03 eura i značajno su povoljnije od prosječnih cijena u EU (0,07 eura) i nešto povoljnije od onih u zemljama regiona (0,04 eura).

"Po kriterijumu cijene razgovora u nacionalnom saobraćaju, paketi sva tri Crnogorska operatora mobilne telefonije su iznad prosjeka zemalja regiona i iznad prosjeka posmatranih zemalja EU. Važno je naglasiti da svi operatori u ponudi imaju i pakete kod kojih je razgovor prema svim mrežama uključen u pretplatu, ali su cijene ovih poziva izuzete iz kalkulacije prosječne vrijednosti zbog mogućnosti poređenja sa cijenama poziva koji se naplaćuju odvojeno od pretplate", navodi se u Izvještaju.

Inače, naj­vi­še re­gi­stro­va­nih mo­bil­nih ko­ri­sni­ka bi­lo je 2008. go­di­ne ka­da je za­bi­lje­že­no čak 1,3 mi­li­o­na.

Manje žalbi

U prvih devet mjeseci ove godine je pisanim putem podnešeno 13.850 prigovora korisnika na sve EK usluge u Crnoj Gori, što je šest odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

"Prigovori su se odnosili na sve aspekte pružanja usluga (iznos računa, smetnje i prekidi u radu servisa, zloupotrebe, zahtjevi za raskid ugovora i sl.)", ističe se u izvještaju.

Broj korisnika koji je u prvih devet mjeseci 2019. godine, nezadovoljan rješenjem operatora na podnešeni prigovor, podnio žalbu Agenciji je 463.

"Od ovog broja 97 žalbi je odbijeno, 104 žalbe su usvojene, dok je 164 postupka obustavljeno, jer su nakon podnošenja žalbi i zahtjeva Agencije da se po njima operatori izjasne, isti preinačili svoje odluke, odnosno u naknadnom postupku usvojili prigovore korisnika. Dakle, pozitivno po korisnika je riješeno 58 odsto žalbi koje su podnešene Agenciji, dok je 21 odsto žalbi odbijeno", navodi se u izvještaju.

Na ostale žalbe je odgovoreno pisanim putem ili su proslijeđene Upravi za inspekcijske poslove na dalje postupanje.

Kada su u pitanju tužbe na odluke Agencije, u izvještajnom periodu, Upravnom sudu Crne Gore je podnešeno 13 tužbi.

Tagovi: mobilna telefonija u Crnoj gori, m:tel, Crnogorski Telekom, Telenor
PROČITAJ I OVO
AstraZeneca uspjeh cjepiva duguje sretnoj slučajnosti
CJEPIVO
AstraZeneca uspjeh cjepiva duguje sretnoj slučajnosti
LONDON - Sretna slučajnost pri doziranju otvorila je put AstraZeneci i sveučilištu Oxford da zatraže odobrenje za svoje cjepivo za koronavirus.
Strabag prepolovio dividendu
DIVIDENDA
Strabag prepolovio dividendu
BEČ - Dioničari građevinskog koncerna Strabag dobit će isplaćene dividende za prošlu godinu, ali prepolovljene, odnosno umjesto 1,80 eura samo 90 centi po dionici.
Barbara Mesić u NO-u Liburnia Riviera Hotela
KARIJERE
Barbara Mesić u NO-u Liburnia Riviera Hotela
ZAGREB - Bivša glavna savjetnica u Ministarstvu turizma Barbara Mesić bit će imenovana u Nadzorni odbor kvarnerske tvrtke Liburnia Riviera Hoteli, objavljeno je na Zagrebačkoj burzi u sklopu najave sjednice glavne skupštine ovog društva zakazane za 29. prosinca.
Red Bull podigao dividendu
DIVIDENDA
Red Bull podigao dividendu
SALZBURG - Red Bull je podigao dividendu nakon još jedne sjajne poslovne godine.
Francuska iduće godine očekuje odluku Hrvatske o borbenim zrakoplovima
AVIONI
Francuska iduće godine očekuje odluku Hrvatske o borbenim zrakoplovima
ZAGREB - Francuska samopouzdano očekuje ocjenu hrvatskog tehničkog povjerenstva o francuskim borbenim zrakoplovima Rafale i nada se da će 2021. znati konačnu odluku hrvatskih vlasti o tome kojim će zrakoplovima zamijeniti svoju borbenu zračnu flotu, izjavila je u ponedjeljak francuska ministrica obrane.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE