GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CRBC oslobođen plaćanja 1,22 miliona eura na ime akciza za gorivo

CRBC oslobođen plaćanja 1,22 miliona eura na ime akciza za gorivo
OLAKŠICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2018 / 20:19
Autor: SEEbiz / CdM
PODGORICA - Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation, koja gradi prioritetnu dionicu autoputa Bar-Boljare na najtežem njenom dijelu od Podgorice do Mateševa, prošle godine je oslobođena akciza na gorivo u iznosu od 1.221.901 eura, saopšteno je CdM-u iz Ministarstva finansija.

Kinezi su u prvom kvartalu prošle godine oslobođeni 339.545,93 eura akciza za gorivo, u II kvartalu 402.590,56 eura, a u III kvartalu 479.766,47 eura.

"Napominjemo da je zahtjev za IV kvartal podnijet na iznos 478.851,34 eura", kazali su CdM-u iz Ministarstva.

Podsjećamo, Vlada je usvojila dopunu uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata kojom se izvođač radova na autoputu Bar-Boljare, kineska kompanija CRBC, oslobađa plaćanja naknade od sedam centi po litru goriva.

Uredba o naplati sedam centi po litru goriva stupila je na snagu 20. aprila 2015. godine, a njom je propisano da se na svaki litar eurosupera 98, eurosupera 97, eurodizela i loža-ulja plaća dodatnih sedam centi, od čega će se finansirati gradnja autoputa i reprezentativni sport.

Prethodno je Vlada kroz izmjene zakona o autoputu Bar-Boljare kineskog izvođača i njegove podizvođače oslobodila plaćanja poreza na dodatu vrijednost, carine, poreza i doprinosa na inostrane radnike i poreza na dobit.

Ministar pomorstva i saobraćaja Osman Nurković kazao je ranije da će radovi biti završeni po dogovoru, u maju 2019. godine.
Do sada je završena glavnina najtežih radova, uključujući i ključne infrastrukturne objekte, od kojih su većina građevinski poduhvati.
Ugovorena cijena za projektovanje i izgradnju te dionice je 809,6 miliona eura, a Crna Gora kao investitor obavlja plaćanja izvođaču radova koji je odgovoran za odabir, kvalitet rada i plaćanje podizvođačima.

Dionica je duga 41 kilometar, s 45 mostova i vijadukata i 32 tunela, a renomirana kineska firma CRBC gradi je uz financijsku pomoć Exim banke, koja osigurava 688 miliona eura, odnosno 85 posto ukupnih sredstava, dok sa preostalih 15 odsto učestvuje država Crna Gora.

Do sada je izvođaču radova isplaćeno 347,5 miliona eura, odnosno 43 posto ugovorene vrijednosti, za avans i stvarno izvedene radove na terenu.

Tagovi: CRBC, China road and Bridge Corporation, autoput Bar-Boljare, akcize na gorivo
PROČITAJ I OVO
Slaba godina za A1 Hrvatska: Pad prihoda i dobiti u devet mjeseci
PAD
Slaba godina za A1 Hrvatska: Pad prihoda i dobiti u devet mjeseci
ZAGREB - Izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom utjecale su na poslovanje tvrtke A1 Hrvatska, koja je za devet mjeseci zabilježila 312,2 milijuna eura ukupnih prihoda ili 3,5 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je operativna dobit (EBITDA) smanjena 4,1 posto, na 111,2 milijuna eura.
Korona harač: Inspekcija civilne zaštite kaznila pet klubova sa 150.000 kuna
KAŽNJAVANJE
Korona harač: Inspekcija civilne zaštite kaznila pet klubova sa 150.000 kuna
ZAGREB - Inspektori Civilne zaštite ovaj su vikend kaznili pet zagrebačkih noćnih klubova u ukupnom iznosu od 150.000 kuna.
Uzlet Sheina: Rastući kineski div ugrožava Zaru i H&M
MODNI BRENDOVI
Uzlet Sheina: Rastući kineski div ugrožava Zaru i H&M
LONDON - Kineska internetska modna trgovina Shein posljednjih mjeseci ima strelovit rast.
Norwegian Air ponovo kreće s letovima za Sarajevo
LETOVI
Norwegian Air ponovo kreće s letovima za Sarajevo
SARAJEVO - Norwegian Air obnavlja letove iz zračne luke Stockholm Arlanda za Sarajevo 19. decembra 2020. nakon devet mjeseci pauze zbog pandemije koronavirusa.
Air Transat privremeno otpušta 128 stjuardesa
REZOVI
Air Transat privremeno otpušta 128 stjuardesa
OTTAWA - Više od polovine trenutno zaposlenih stjuardesa u kanadskoj aviokompaniji Air Transat, prošloga je tjedna obaviješteno da će biti privremeno otpušteno, objavila je danas Kanadska unija javnih službenika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE