GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

COSCO Shipping: Rijeka sve više u fokusu najvećih svjetskih brodara

COSCO Shipping: Rijeka sve više u fokusu najvećih svjetskih brodara
LUKE I BRODARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2020 / 19:01
Autor: Siniša Malus
RIJEKA - Koronakriza koja je u ovom dijelu Europe otpočela u ožujku poremetila je i prometne tokove.

Mediteranske luke danas se pomalo oporavljaju od najžešćeg udara koji ih je pogodio u drugom kvartalu.

- Nakon početka epidemije u Kini i kasnije pandemije COVID-a 19 u cijelom svijetu došlo je do neočekivanih i ogromnih poremećaja u lancima opskrbe naročito kompanija čija je proizvodnja u Kini što se naravno negativno odrazilo i na rezultate luka i brodara u drugom tromjesečju 2020. Srećom, brzom konsolidacijom i stavljanjem epidemije u Kini pod kontrolu te otvaranjem proizvodnje (tvornica) roba se brzo vratila na tržište te je Europa mogla biti snadbijevana sa svim potrebnim materijalima i opremom koja je već bila dogovorena, ali i novom za kojom je naglo skočila potražnja poput elektroničke opreme, medicinske opreme i pomagala i sl., izjavio je za SEEbiz Marko Škraljsky, glavni menadžer Dragon Maritime Adria d.o.o., agenta Cosco Shipping Linesa.

Za teret koji dolazi s Dalekog istoka vrijeme putovanja robe skraćeno je za nekoliko dana. Luke na jugu poprilično su investirale posljednjih godina u svoju povezanost sa zaleđem te digitalizaciju.

Za srednjeeuropske države poput Slovačke, Austrije ili Mađarske, jadranske luke Koper, Rijeka i Trst su od iznimnog značaja. Uzmemo li Budimpeštu kao primjer, vidjet ćemo da je udaljenost od Kopra, Rijeke ili Trsta samo 570 kilometara dok je od Hamburga čak 1.200 kilometara. Dakle, roba iz jadranskih luka znatno brže stiže do odredišta.

Munchen je pak 200 kilometara bliži Kopru, Trstu ili Rijeci nego Hamburgu, no tamošnje kompanije većinom koriste svoje luke. Da bi se to promijenilo, nužno je pojačati željezničke linije između Trsta i Munchena. Osim toga, Nijemci su na udaru kritike jer pristup sjevernom tunelu Brenner neće biti dovršen prije 2040. godine. Djelomično su za nevoljkost njemačkih kompanija da koriste talijanske luke krivi i sami Talijani jer nisu unaprijedili konkurentnost vlastitih luka.

Za nas je važna činjenica što se vrlo pozitivne stvari događaju u riječkoj luci i oko nje, poručuje Škraljsky.

- Uz prilagođavanje novim uvjetima i optimizacijom servisa većina prijevoznika (brodara) imala je opet pune brodove i dobru konjukturu u zemljama EU i zapadnog Balkana te su u trećem tromjesečju bilježili pozitivne stope rasta za koje se predviđa i nastavak početkom četvrtog tromjesečja.  Jadranske luke, a ovdje posebno naglašavam luku Rijeka, posebice posljednje dvije godine (2019. i 2020.) sve više je u fokusu glavnih svjetskih brodara koji svoj teret prema zemljama Srednje Europe i zapadnog Balkana usmjeravaju upravo kroz Rijeku koristeći sve dobrobiti optimalnog geografskog položaja, dostatnog slobodnog kapaciteta, ali i sve veće učinkovitosti i produktivnosti kako terminala tako i intermodalnih servisa prvenstveno željeznice na krilima novih investicija Vlade RH te njezinih produženih ruku HŽ Infrastrukture i Lučke Uprave Rijeka. Brodar COSCO Shipping računa i dalje na razvoj riječkog prometnog pravca kojem i sam značajno doprinosi te proširenje intermodalnih servisa prema trećim zemljama u skladu s potrebama i projekcijama tržišta, zaključuje Škraljsky.

Analitičari očekuju da će se čvorišta za prekrcaj roba na Mediteranu prva oporaviti od koronakrize. Osim najveće mediteranske luke Pirej, u vrlo dobroj su poziciji Valencia i Algericas u Španjolskoj te talijanska Gioia Tauro.

Tagovi: COSCO Shipping, Cosco, Luka Rijeka, HŽ Infrastruktura, Lučka uprava Rijeka, Marko Škraljsky, Luka Koper, Luka Trst, Dragon Maritime Adria
PROČITAJ I OVO
Rezolucija Zemlja, projekt Večernjeg lista, osvojio medijskog Oscara u New Yorku
USPJESI
Rezolucija Zemlja, projekt Večernjeg lista, osvojio medijskog Oscara u New Yorku
NEW YORK - Rezolucija Zemlja, projekt Večernjeg lista koji je zaživio početkom prošle godine i ubrzo postao najvećim ekološkim projektom u povijesti Hrvatske, dobio je ogromno, možemo reći i najveće moguće međunarodno priznanje nakon što je u petak navečer u prestižnom Harvard Klubu u New Yorku osvojio tzv. medijskog Oscara poznatog pod nazivom INMA Global Media Awards.
Zračna luka Pula: 10 posto manje zrakoplova nego lani, ali 20 posto više putnika
ZRAČNI PRIJEVOZ
Zračna luka Pula: 10 posto manje zrakoplova nego lani, ali 20 posto više putnika
PULA - Broj zrakoplova koji su sletjeli ove godine u pulsku Zračnu luku manji je za 10 posto nego lani, ali je popunjenost bolja pa je broj putnika veći za 20 posto, doznajemo od direktorice Nine Vojnić Žagar.
Deripaska izgubio spor protiv Crne Gore
EPILOG
Deripaska izgubio spor protiv Crne Gore
PODGORICA – Vrhovni sud u Švedskoj odbio je žalbu Olega Vladimiroviča Deripaske protiv Crne Gore kojom je tražio poništenje odluke Apelacionog suda iz prošle godine u vezi sa postupkom privatizacije Kombinata aluminijuma (KAP) i Rudnika boksita.
Skočili prihodi od cestarina u 2022.
CESTARINE
Skočili prihodi od cestarina u 2022.
ZAGREB - Ukupan promet svih vozila na hrvatskim autocestama 2022. godine porastao je za 15 posto u odnosu na godinu ranije, dok su prihodi od cestarina iznosili 426,45 milijuna eura (bez PDV-a), što je povećanje od 16,3 posto, podaci su Hrvatske udruge koncesionara za autoceste s naplatom cestarine.
Toljan Papajorgji novi direktor Lidla BH
KARIJERE
Toljan Papajorgji novi direktor Lidla BH
SARAJEVO - Toljan Papajorgji. novi je direktor Lidla u Bosni i Hercegovini, saznaje Indikator.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE