GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

COSCO Shipping: Rijeka sve više u fokusu najvećih svjetskih brodara

COSCO Shipping: Rijeka sve više u fokusu najvećih svjetskih brodara
LUKE I BRODARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2020 / 19:01
Autor: Siniša Malus
RIJEKA - Koronakriza koja je u ovom dijelu Europe otpočela u ožujku poremetila je i prometne tokove.

Mediteranske luke danas se pomalo oporavljaju od najžešćeg udara koji ih je pogodio u drugom kvartalu.

- Nakon početka epidemije u Kini i kasnije pandemije COVID-a 19 u cijelom svijetu došlo je do neočekivanih i ogromnih poremećaja u lancima opskrbe naročito kompanija čija je proizvodnja u Kini što se naravno negativno odrazilo i na rezultate luka i brodara u drugom tromjesečju 2020. Srećom, brzom konsolidacijom i stavljanjem epidemije u Kini pod kontrolu te otvaranjem proizvodnje (tvornica) roba se brzo vratila na tržište te je Europa mogla biti snadbijevana sa svim potrebnim materijalima i opremom koja je već bila dogovorena, ali i novom za kojom je naglo skočila potražnja poput elektroničke opreme, medicinske opreme i pomagala i sl., izjavio je za SEEbiz Marko Škraljsky, glavni menadžer Dragon Maritime Adria d.o.o., agenta Cosco Shipping Linesa.

Za teret koji dolazi s Dalekog istoka vrijeme putovanja robe skraćeno je za nekoliko dana. Luke na jugu poprilično su investirale posljednjih godina u svoju povezanost sa zaleđem te digitalizaciju.

Za srednjeeuropske države poput Slovačke, Austrije ili Mađarske, jadranske luke Koper, Rijeka i Trst su od iznimnog značaja. Uzmemo li Budimpeštu kao primjer, vidjet ćemo da je udaljenost od Kopra, Rijeke ili Trsta samo 570 kilometara dok je od Hamburga čak 1.200 kilometara. Dakle, roba iz jadranskih luka znatno brže stiže do odredišta.

Munchen je pak 200 kilometara bliži Kopru, Trstu ili Rijeci nego Hamburgu, no tamošnje kompanije većinom koriste svoje luke. Da bi se to promijenilo, nužno je pojačati željezničke linije između Trsta i Munchena. Osim toga, Nijemci su na udaru kritike jer pristup sjevernom tunelu Brenner neće biti dovršen prije 2040. godine. Djelomično su za nevoljkost njemačkih kompanija da koriste talijanske luke krivi i sami Talijani jer nisu unaprijedili konkurentnost vlastitih luka.

Za nas je važna činjenica što se vrlo pozitivne stvari događaju u riječkoj luci i oko nje, poručuje Škraljsky.

- Uz prilagođavanje novim uvjetima i optimizacijom servisa većina prijevoznika (brodara) imala je opet pune brodove i dobru konjukturu u zemljama EU i zapadnog Balkana te su u trećem tromjesečju bilježili pozitivne stope rasta za koje se predviđa i nastavak početkom četvrtog tromjesečja.  Jadranske luke, a ovdje posebno naglašavam luku Rijeka, posebice posljednje dvije godine (2019. i 2020.) sve više je u fokusu glavnih svjetskih brodara koji svoj teret prema zemljama Srednje Europe i zapadnog Balkana usmjeravaju upravo kroz Rijeku koristeći sve dobrobiti optimalnog geografskog položaja, dostatnog slobodnog kapaciteta, ali i sve veće učinkovitosti i produktivnosti kako terminala tako i intermodalnih servisa prvenstveno željeznice na krilima novih investicija Vlade RH te njezinih produženih ruku HŽ Infrastrukture i Lučke Uprave Rijeka. Brodar COSCO Shipping računa i dalje na razvoj riječkog prometnog pravca kojem i sam značajno doprinosi te proširenje intermodalnih servisa prema trećim zemljama u skladu s potrebama i projekcijama tržišta, zaključuje Škraljsky.

Analitičari očekuju da će se čvorišta za prekrcaj roba na Mediteranu prva oporaviti od koronakrize. Osim najveće mediteranske luke Pirej, u vrlo dobroj su poziciji Valencia i Algericas u Španjolskoj te talijanska Gioia Tauro.

Tagovi: COSCO Shipping, Cosco, Luka Rijeka, HŽ Infrastruktura, Lučka uprava Rijeka, Marko Škraljsky, Luka Koper, Luka Trst, Dragon Maritime Adria
PROČITAJ I OVO
Vindiji devet ugovora vrijednosti 22 milijuna kuna
RURALNI RAZVOJ
Vindiji devet ugovora vrijednosti 22 milijuna kuna
VARAŽDIN - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i državni tajnik Zdravko Tušek u subotu su u Varaždinu prehrambenoj tvrtki Vindija uručili devet ugovora iz Programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti odobrene potpore od 22 milijuna kuna.
Kina će do kraja godine proizvesti tri milijarde doza cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Kina će do kraja godine proizvesti tri milijarde doza cjepiva protiv korone
PEKING - Kina će do kraja godine najvjerojatnije proizvesti tri milijarde doza cjepiva protiv covida-19, rekao je u subotu dužnosnik Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva (NHC).
Percač: Neka HEP financira zdravstveni sustav
JASNA PORUKA
Percač: Neka HEP financira zdravstveni sustav
ZAGREB - Diana Percač, predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija, na N1 televiziji govorila je o dugu veledrogerijama.
Počela izgradnja tvornice Braća Pivac u Ljubuškom
INVESTICIJE
Počela izgradnja tvornice Braća Pivac u Ljubuškom
LJUBUŠKI - Gradnja milionskog projekta koji će zapošljavati desetke Ljubušaka započela je ovih dana. Na više od 20.000 kvadratnih metara počelo je ravnanje terena za budući pogon koji gradi Mesna industrija Braća Pivac, piše Večernji list.
Pfizer i BioNTech zatražili odobrenje cjepiva protiv covida za adolescente
CJEPIVO
Pfizer i BioNTech zatražili odobrenje cjepiva protiv covida za adolescente
NEW YORK - Američka farmaceutska kompanija Pfizer i njezin njemački partner BioNTech zatražili su u petak od američke regulatorne agencije odobrenje za hitnu upotrebu njihova cjepiva protiv covida-19 i za adolescente u dobi od 12 do 15 godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE