GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorićevi direktori predali mandate na raspolaganje, Butkovićevi i Marićevi nisu

Ćorićevi direktori predali mandate na raspolaganje, Butkovićevi i Marićevi nisu
DRŽAVNE TVRTKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2020 / 10:26
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković u nedavnom je pismu ministrima sugerirao da daju naputak članovima nadzornih odbora državnih tvrtki da stave mandate na raspolaganje, dok je za predsjednike i članove uprava tvrtki dao preporuku da naprave isto, ali nisu to bili obvezni.

Svi članovi nadzornih odbora (NO) državnih tvrtki dali su svoje mandate na raspolaganje, doznaje Jutarnji list, to su uostalom bili dužni i prema Zakonu o primopredaji vlasti, no nisu svi ministri poslušali preporuku premijera da to isto zatraže i od uprava tvrtki. Tako je, kako doznajemo, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić dao naputak vodećim ljudima državnih tvrtki u svom resoru da daju mandate na raspolaganje, i svi su ga poslušali.

U Agenciji za komercijalnu djelatnost (AKD), koji je u ingerenciji MUP-a, direktori su sami dali mandate na raspolaganje, dok ministar prometa Oleg Butković šefovima tvrtki u svom resoru to nije naložio, ni u Fini to nije zatražio ministar financija Zdravko Marić, kao ni u Hrvatskim šumama ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Prema podacima koje smo prikupili od najvažnijih državnih tvrtki, predsjednik i članovi uprava HEP-a, Narodnih novina (NN) i AKD-a dali su svoje mandate na raspolaganje, dok od šefova željezničkih tvrtki, Jadrolinije, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC), Croatia Airlinesa i Hrvatske pošte to nije ni zatraženo.

U HEP-u su, kažu nam, primili dopise i od Ministarstva državne imovine, kao i od Ministarstva gospodarstva sa zahtjevom za stavljanje mandata na raspolaganje i NO-a i šesteročlanoj Upravi. Predsjednik Uprave Frane Barbarić na tu je poziciju imenovan u prosincu 2017. tako da bi mu redovni mandat istekao 1. siječnja 2022.

U slučaju opoziva i otkaza ugovora, Uprava ima pravo na otpremnine, ali nije poznato u kojem iznosu. No, ostanu li raditi u sustavu HEP-a, onda nemaju pravo na otpremninu. Predsjednik Uprave HEP-a u imovinskoj je kartici prijavio mjesečnu plaću od gotovo 23.000 kuna u neto iznosu.

Minimalna otpremnina koja se isplaćuje u državnim tvrtkama iznosi šest mjesečnih plaća, tako da bi u slučaju da Barbarić ode prije vremena, dobio minimalnu otpremninu od 138.000 kuna neto, ili 240.000 kuna bruto, no moguće je da je ona i nešto veća.

“Svi članovi Uprave svoje dužnosti obavljaju sukladno važećim ugovorima te postojećim nadležnostima i zaduženjima. U slučaju opoziva i otkaza ugovora, predsjednik i članovi Uprave koji ostaju zaposleni unutar HEP grupe nemaju pravo na otpremninu”, odgovorili su nam u HEP-u.

Nešto su konkretniji bili u NN-u. Tamo su, kažu, sva tri člana Uprave 3. kolovoza “stavili svoje članstvo u Upravi na raspolaganje Vladi”.

“Članovi Uprave obnašaju i nadalje svoje dužnosti prema važećim ugovorima o radu. Prema ugovoru o radu svi članovi Uprave imaju pravo na šest plaća ako bi im, ne njihovom krivnjom, prestao radni odnos prije isteka mandata”, poručuju u NN-u.

Zlatko Hodak imenovan je predsjednikom Uprave u kolovozu 2017., pa bi mu mandat trebao isteći u kolovozu iduće godine. Ako ode prije isteka mandata, primit će nešto manje od 130.000 kuna otpremnine u neto iznosu.

U Fini, HŽ Putničkom prijevozu, HŽ Infrastrukturi, Jadroliniji, Hrvatskim šumama, HC-u, HAC-u, Croatia Airlinesu, Hrvatskoj pošti mandate su na raspolaganje stavili članovi nadzornih odbora, ali ne i članovi uprava. U Fini su, kažu, 28. srpnja dobili dopis od Marića da članovi NO-a stave mandat na raspolaganje i to su i napravili u kolovozu.

“Dopis o stavljanju mandata na raspolaganje ne odnosi se na članove Uprave, nego na članove skupština, NO-a i upravnih vijeća, a mandat predsjednika Uprave Fine ističe 14. listopada 2020.”, odgovaraju u Fini.

Uprava HŽ Putničkog prijevoza, kažu, nije dala mandate na raspolaganje niti je to, kažu, obvezna prema Zakonu, u HŽ Infrastrukturi postupili su sukladno traženju Ministarstva mora, odnosno traženju Glavnog tajništva Vlade da članovi NO-a daju mandate na raspolaganje, a u Hrvatskim cestama također kažu kako su postupili sukladno traženju nadležnog Ministarstva. “Za Upravu nije zatraženo stavljanje mandata na raspolaganje”, kažu u HC-u.

Tagovi: Tomislav Ćorić, Jadrolinija, Hrvatska elektroprivreda, Frane Barbarić, Zdravko Marić, Oleg Butković, Agencija za komercijalnu djelatnost, Hrvatske šume
PROČITAJ I OVO
Otvaranje Njemačke Lufthansi donijelo snažan rast potražnje za letovima
UZLET
Otvaranje Njemačke Lufthansi donijelo snažan rast potražnje za letovima
FRANKFURT - Njemačka aviokompanija Lufthansa objavila je u utorak da bilježi rast potražnje za letovima prema SAD-u i europskim destinacijama nakon popuštanja njemačkih ograničenja putovanja paralelno padu broja novih slučajeva zaraze covidom 19.
Generali: Uzlet neto dobiti u prvom kvartalu
SNAŽAN RAST
Generali: Uzlet neto dobiti u prvom kvartalu
MILANO - Talijanski osiguravatelj Generali izvijestio u utorak o dvoznamenkastom rastu dobiti u prvom tromjesečju zahvaljujući odjelima neživotnih osiguranja i upravljanja imovinom. Konsolidirana operativna dobit porasla je u prvom tromjesečju 11 posto, na 1,6 milijardi eura.
Heineken zainteresiran za preuzimanje Distella
INTERES
Heineken zainteresiran za preuzimanje Distella
AMSTERDAM - Nizozemski pivar Heineken potvrdio je u utorak da pregovara s južnoafričkom tvrtkom Distell o mogućoj akviziciji, što bi značilo njegov ulazak na tržište vina i žestokih pića.
Ikea povlači dva proizvoda
POVLAČENJE
Ikea povlači dva proizvoda
ZAGREB - IKEA poziva sve kupce koji posjeduju tanjure, zdjele i šalice HEROISK ili TALRIKA da ih prestanu koristiti te da im se obrate za puni povrat novca.
Dokapitalizacija Varteksa: Čajići će imati preko 18% udjela
KAPITAL
Dokapitalizacija Varteksa: Čajići će imati preko 18% udjela
VARAŽDIN - Varteks je povećao temeljni kapital za pet milijuna kuna i sada on iznosi 46.066.860 kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE