GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorić: U idućem razdoblju 3. maj s tržišnom orijentacijom

Ćorić: U idućem razdoblju 3. maj s tržišnom orijentacijom
BRODOGRADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2021 / 14:48
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u utorak je izrazio uvjerenje da će iduće razdoblje 3. maj donijeti dodatnu tržišnu orijentaciju i u konačnici fazu u kojoj država ni na koji način neće asistirati u tom riječkom brodogradilištu.

Nakon posjeta predsjednika Vlade Andreja Plenkovića 3. maju i sastanka s direktorom Edijem Kučanom, Ćorić je novinarima izjavio da to brodogradilište, nakon problema u koje je bilo upalo i faze u kojoj se tražio način za nastavak proizvodnje, sada s obzirom na trenutnu razinu aktivnosti ima više od 800 zaposlenih.

"Sigurni smo da iduće razdoblje nosi dodatnu tržišnu orijentaciju i u konačnici fazu u kojoj država ni na koji način neće asistirati, to je ono što želimo i to je smjer kojim će direktor Kučan i njegova posada ići", izjavio je Ćorić.

Na upit novinara o prodaji dionica 3. maja i potencijalnim ulagačima Ćorić je rekao da sada o tome ne može govoriti, već je to tema koja će tek doći na red, dodavši da je sada fokus na završetku brodova u izgradnji.

Komentirajući izdana državna jamstva 3. maju, kazao je da ih je država dala jer se u jednom trenutku shvatilo da ponuđena cijena od potencijalnog ulagača ni približno nije dovoljna da bi se zatvorila troškovna komponenta.

"S druge strane, bila je debelo podcijenjena i shvatili smo da bi 3. maj i RH tako učinili sebi jalovu uslugu ulaskom u taj dogovor. Temeljem ugovora i ostalih okolnosti, odlučili smo da ćemo brod 514 završiti sami i prodati na tržištu za nekoliko desetaka postotaka bolju cijenu", rekao je Ćorić.

Kučan je izjavio da je danas dopremljen dodatni čelik za izgradnju polarnog kruzera te da 3. maj u niši polarnih kruzera i postojećih brodova ima daljnju egzistenciju.

"U pregovorima smo za izgradnju i nekih drugih plovnih objekata, što znači da je 3. maj opet prepoznatljiv na svjetskom tržištu, ima perspektivu i može nastaviti uspješnu gradnju brodova", izjavio je.

Kučan je kazao da gradnja broda za prijevoz automobila i kamiona (514) ide u dobrom smjeru, sada je dovršen oko 82 posto i uspješno ide ka završetku.

"Što se tiče prodaje broda, država je izašla s javnim natječajem, imamo više od 13 ponuda i očekujemo borbu brodovlasnika i postizanje povoljne cijene, koja će nam omogućiti vraćanje kredita za pokretanje proizvodnje i završetak tog broda", naveo je Kučan.

Ministarstvo gospodarstva to 15. rujna prikuplja ponude za kupnju broda 514, za koji je najniža prihvatljiva cijena 39 milijuna eura, a može se prodati kao dovršen ili nedovršen.

U izgradnji je brod za prijevoz nafte i naftnih prerađevina za španjolskog naručitelja, novogradnja 723, a problem je nedostatak boje za bojenje tankova. "Na žalost, dobili smo poruku iz SAD-a da bi prva otprema mogla biti unutar sljedećeg tjedna, dok za ostale četiri ne zna ni am dobavljač, što je ozbiljan problem. Brod je, osim u tom dijelu, završen", rekao je Kučan.

Po njegovim riječima, za novogradnju 734, polarni kruzer, obrađeno je oko 2.000 tona crne metalurgije, a u dolasku je nova pošiljka. Napravljeno je oko 1.750 tona sekcija i montirano na navozu oko 1.300 tona, kazao je Kučan, dodavši da se sve odvija prema planu.

Rekao je i kako se nadaju novim poslovima, da rade i za treće osobe, a u suradnji s talijanskim Fincantierijem u završnoj je fazi puno certificiranje kako bi 3. maj bio stalni izvođač te tvrtke za bilo koje aktivnosti.

U 3. maju sada ima 816 zaposlenika, a 42 je na dugotrajnim bolovanju. Kooperanata je 288, od čega je više od pola u sustavu rada "ključ u ruke", a ostali rade na satnicu.

Na upit novinara o dugovanjima brodogradilišta prema vjerovnicima, s kojima je bila ugovorena odgoda plaćanja, Kučan je kazao da je sastanak s njima bio kvalitetan.

"Vjerovnike smo podijelili u četiri grupe, ovisno o iznosu potraživanja, a najteži sastanak je bio s vjerovnicima koji imaju potraživanja iznad milijun kuna", naveo je Kučan i naglasio da smatra da su našli rješenje te da je predloženi model sada jedini ostvariv.

Kučan je potvrdio da ima pregovora o novim brodovima, dodavši da 3. maju nedostaje nekadašnji jak projektantski ured, te da je riječ o ozbiljnim brodovima, koji ispunjavaju uvjete smanjenja štetnih emisija, brodovima za domaće naručitelje itd.

Rekao je i da je tržište velikih kruzera u krizi, ali je dobra potražnja za brodovima za manji broj putnika te da ima perspektive za nastavak izgradnje polarnih kruzera i drugih brodova u 3. maju.

Na upit o prodaji dionica, Kučan je rekao da nema službenih informacija, no da je bilo razgovora i upita iz europskih zemalja te treba pričekati dok netko barem uplati jamčevinu.

Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju 88,27 posto dionica koje Uljanik d.d. u stečaji drži i 3. maju objavljen je početkom srpnja. Vlada je potkraj srpnja odobrila i državno jamstvo za kreditno zaduženje 3. maja u svrhu osiguranja sredstava za sudjelovanje na javnoj dražbi za kupnju Novogradnje 527. Kredit je u iznosu od 7,4 milijuna kuna uvećano za troškove kamata i naknada.

Riječ je o samoiskrcavajućem brodu za rasuti teret, koji zauzima navoz u 3. maju, a dio je stečajne mase Uljanika.

Tagovi: Tomislav Ćorić, 3. maj, Edi Kučan
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE